Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

3 recepty na ovocné poháre: oslaďte si popoludnie na terase

Barbora Říhová · 2. jún 2021

Tiež máte radi, keď si popoludnie spolu s rodinou alebo priateľmi sadnete na záhradke a ku kávičke si doprajete niečo sladké? Máme pre vás tri tipy na jednoduché dezerty s ovocím a zmrzlinou. Vyskúšajte ich.

Jahodový pohár so žĺtkovým krémom

Na 4 porcie budete potrebovať:

• 500 ml plnotučného mlieka
• 1 vanilkový puding (prášok) alebo 40 g škrobu
• 1/2 vanilkového struku
• 3 žĺtka
• 50 g trstinového cukru
• 200 ml kyslej smotany (min. 15 %)
• 500 g jahôd
• 60 gramov piškót
• Ovocie a bylinky na ozdobu

Postup:

1. Základ na krém si pripravte večer vopred alebo aspoň 4 hodiny pred podávaním pohárov.

2. Do hrnčeka nalejte mlieko, pridajte cukor, pudingový prášok (alebo škrob a semienka z vanilkového struku) a žĺtky.

3. Dôkladne premiešajte metličkou a dajte na mierny stupeň zahrievať.

4. Stále miešajte. Za chvíľku začne krém hustnúť.

5. Hneď ako bude dostatočne hustý, zložte ho z platne a prikryte potravinárskou fóliou.

6. Po vychladnutí ho uložte do chladničky. Vychladený základný žĺtkový krém vyšľahajte s kyslou smotanou.

7. Jahody nakrájajte na drobné kúsky a premiešajte s trstinovým cukrom.

8. Do pohárov vrstvite jahody, krém, piškóty.

9. Zakončite krémom a podľa ľubovôle ozdobte čerstvým ovocím. Podávajte vychladené.

Tvarohový pohár s jabĺčkami a karamelom

Na 4 porcie si pripravte:

• 5 väčších jabĺk
• 2 – 3 lyžice vody na podliatie
• 250 g tučného tvarohu
• 200 g kyslej smotany
• mletý cukor a škorica podľa chuti
• 100 g karamelových (prípadne maslových) sušienok

Na ozdobu sa hodí aj medová granola, čerstvé jablká a karamelová poleva.

Ako postupovať?

1. Jablká nakrájajte na malé kúsky a v hrnci s cukrom a škoricou poduste do zmäknutia.

2. Na prípravu pohárov majte jablká vychladené, do pohárov ich naopak dávajte ešte horúce a pridajte k nim pri dusení šťavu z citróna.

3. Tvaroh vyšľahajte so smotanou a cukrom.

4. Do pohárov vrstvite rozvarené jabĺčka, nadrtené sušienky (a pokojne aj lyžicu granoly) a nakoniec krém.

5. Ozdobte jablkami, karamelovými sušienkami, posypte chrumkavou granolovou a dozdobte karamelom (ideálne slaným).

6. Podávajte vychladené v ozdobných pohároch.

Tip: jablká si môžete urobiť do zásoby. Krásne vám vydržia v zaváracích pohároch.

Čerešňovo-mandľový pohár so zmrzlinou

Na 4 porcie budete potrebovať:

• 16 snehových pusiniek
• 16 amaretti sušienok
• 250 ml smotany na šľahanie, teda minimálne 30 %
• 4 kopčeky čerešňovej zmrzliny
• 200 ml čerešní naložených v Amaretto alebo klasický kompót (v tom prípade môže byť ešte amaretto, čerešňovica, a pod.)
• Čokoládové hoblinky alebo nastrúhaná čokoláda na ozdobu

Postup:

1. Snehové pusinky buď kúpené, alebo ich upečte z 1 bielka veľkého vajca.

2. Bielok vyšľahajte s 50 gramami cukru a sušte na 100 °C.

3. Vyšľahajte smotanu. Na každý pohár si dajte bokom na ozdobu po jednej pusinke a amaretti sušienke, zvyšné do pohárikov rozdrobte.

4. Na nadrobené sušienky dajte lyžicu nálevu z čerešní, čerešne a šľahačku.

5. Tesne pred podávaním dajte kopček zmrzliny a dozdobte čerešňami, pusinkou, sušienkou a čokoládou.

Letné recepty na rýchle dezerty pre nás pripravila Barbora Říhová. Jej recepty nájdete na blogu rebarboraskitchen.cz.