5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Urobte si cappuccino i doma: Zvládnete penu i latte art

Martina Kočařová · 27. října 2020

Aj vás vždy poteší, keď svoje obľúbené cappuccino dostanete s obrázkom vtlačeným do jeho peny? Či už sa jedná o niečo abstraktné, o kvet tulipánu, o srdce, alebo niečo oveľa zložitejšie, vytvorenie niečoho podobného nie je rozhodne úplne jednoduché. Základom je ale vždy správne našľahané mlieko a to sa dá naučiť celkom jednoducho. My sme sa teda rozhodli naučiť sa to za vás a prezradiť vám niekoľko baristických tipov, ako si vytvoriť dokonalé cappuccino i u vás doma.

„Základem cappuccina je espresso a našlehané mléko, které se do kávy pomalu nalévá, a tím se na povrchu tvoří krásné obrázky,“ vysvětluje Petra.

Esppresso pripravujeme zásadne do nahriatych hrnčekov, ktorými vždy manipulujeme za pomoci ich uška, nikdy ničím iným! „Profesionálne kávovary majú nahrievaciu plochu pre hrnčeky a ak sa baristi chystajú pripraviť kávu, šálky z nej berú zásadne za ich úška. Nedotýkajú sa ich nikde inde, pretože z okrajov šálok potom pijú hostia a nie je to hygienické. Bohužiaľ sa to vo veľa kaviarňach deje práve takto,“ upozorňuje Petra.

Vychladené mlieko a správny objem sú základom úspechu

Keď máme správne pripravené esspresso, môžeme sa pustiť do našľahania mlieka. „Mlieko potrebujete plnotučné a dobre vychladené, eln vďaka tomu sa vám dobre našľahá. Dôležitý je i objem, ktorý nalejete do kanvičky na šľahanie (a tú by ste mali mať tiež vychladenú) – mlieko by malo dosahovať cca polovicu jej objemu,“ radí Petra.

„Mlieko následne napeníme za pomoci trysky na kávovare tak, že kanvičku máme rovnobežne s pracovnou plochou a trysku ponoríme cca centimeter pod povrch mlieka. Tým zachytíme ten správny vír – chce to dobrý grif, ale nie je to nič zložitého, postupom času na to prídete sami. Vo chvíli, keď je kanvička teplá tak, že na nej neudržíme ruku, je dielo hotové,“ dodáva Petra. Správne našľahané mlieko poznáme podľa toho, že netvorí pórovitú hmotu, ktorú by sme museli do hrnčeku naberať lyžičkou, ako to vo väčšine našich kaviarní ale býva.

V mlieku sa nám môžu počas šľahania vytvoriť malé bublinky, preto kanvičku oklepte o stôl. Niekoľkokrát ju následne jemne zatočte, aby bolo mlieko krásne lesklé. „Keď to takto máme pripravené, môžeme sa pustiť do tvorenia obrázkov. Tvorenie samo sa líši podľa toho, aký obrázok chcem vytvoriť a podľa toho do hrnčeku nalievame mlieko. Ak sme si našľahali mlieko na viac hrnčekov, mali by sme najskôr jeho časť odliať a nechať na neskôr,“ vysvetľuje Petra podrobne. „Cesta k dokonalému srdiečku, alebo tulipánu v pene ale stojí niekoľko stovák hrnčekov, takže majte trpezlivosť! Chce to poriadny tréning a sústredenie, ale dá sa to zvládnuť.“

Ako na cappuccino v domácich podmienkach

Aby sme sa ale nebavili len o teórii, vyskúšali sme si prípravu cappuccina na vlastnej koži…. a vo vlastnej kuchyni.

A musíme povedať, že to nebolo až také hrozné. Musíme ale uznať, že bez rád od Petry, by sme to zvládli len veľmi ťažko, ale určite sme si to užili a budeme to skúšať i ďalej.

Naviac nám Petra prezradila malý trik, ako i doma našľahať kvalitnú penu na cappuccino – stačí vám french press.

Záleží ale na jeho objeme – my sme mali ten na 6 hrnčekov, takže teplé (nie horúce) mlieko dáme zhruba do jeho jednej tretiny. Následne sitkom, ktoré štandartne slúži na stlačenie zomletej kávy, len pohybujeme hore a dole tak, aby sa mlieko šľahalo (podobne ako je to u snehu z bielok).

Chvíľu šľaháme, až kým sa nám neutvorí pena (cca minútu), následne jemne oklepeme bubliny a trošku zatočíme, aby mlieko bolo krásne lesklé (ak máte french press so skleneným dnom, doporučujeme mlieko po našľahaní preliať do nerezovej kanvičky, aby vám nádobka nepraskla).

Našľahaná mliečna pena bude konzistenciou trochu redšia ako tá zo stroja, ale v kombinácii s dobrou kávou tak vytvoríte domáce cappuccino, ktoré je často lepšie ako to v kaviarňach. Ak doma nemáte kávovar na dobré espresso s bohatou penou, nevadí, využiť môžete moka kanvičku.

Káva síce nebude mať tú typickú, bohatú penu, akú by espresso vždy malo mať, ale chuť zostane výborná.