5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Machová torta: upečte si ju v jarnej verzii

Barbora Říhová · 28. marec 2022

Machová špenátová torta pochádza z Turecka, kde sa pripravuje často ako buchta na plech s vrstvou mliečneho krému alebo ako klasická poschodová torta. My pre vás máme ľahký variant s veľkonočnou výzdobou. Ozdobte si stôl touto krásnou tortou.

Aké ingrediencie si na prípravu machovej torty pripraviť?

Hlavnou ingredienciou, ktorá tejto torte dáva farbu, je špenát. Použite ho čerstvý (ale teoreticky môžete použiť aj mrazený sekaný). Baby špenát urobí svetlejší a menej intenzívnejší odtieň ako klasický špenát. Na fotkách je torta z klasického čerstvého špenátu. Pred rozmixovaním lístky špenátu otrhajte od stopiek.

Krém sa v tureckých dezertoch obvykle robí podobný pudingovému alebo francúzskemu žĺtkovému, z mlieka a škrobu/múky. My sme doň pridali jeden žĺtok, ktorý dodá viac krémovosti, hebkosti aj farby. Do torty sa hodí aj smotanový krém z mascarpone. Krém sa spevní škrobom/múkou, ale pre istotu môžete do už hotového krému pridať želatínu. Dostupná býva priamo želatína na použitie za studena do smotanových krémov. Na toto množstvo krému stačí 20 g želatínového prášku rozmiešaného v 50 ml teplej vody. Ingrediencie sú na veľkosť formy 18 – 20 cm.

Na korpus:

• 250 g čerstvého špenátu
• 100 ml mlieka
• 50 ml oleja
• 125 g cukru
• 1 lyžica vanilkového cukru
• 2 lyžičky vanilkového extraktu
• 3 vajcia
• kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
• 260 – 270 g hladkej múky
• 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
• štipka soli

Na krém:

• 500 ml plnotučného mlieka
• 80 g hladkej múky, škrobu alebo vanilkového pudingu (my sme použili 1 puding + 40 g múky)
• 1 žĺtok z väčšieho vajca
• 125 g cukru
• 1/2 vanilkového struku
• jahodová marmeláda alebo pyré
• 300 g čerstvých jahôd
• 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %) príp. želatína na použitie za studena 1 balenie

Na dekorácie:

• čokoládové vajíčka rôznych farieb,
• rôzne druhy ovocia – maliny, jahody, černice alebo granátové jabĺčko
• kvety ako sirôtky, sedmokrásky a podobne

*Jahodové pyré vytvoríte z 200 g jahôd (mrazených alebo čerstvých). Rozvarte ich s 50 ml vody a s cukrom. Potom rozmixujte na pyré.

Postup, ako si doma upiecť machovú tortu

1. Najprv si pripravte korpus. Špenátové lístky bez stoniek rozmixujte spoločne s mliekom a olejom na pyré.
2. Vajcia s cukrom vyšľahajte do nadýchanej peny, pridajte aj vanilkový extrakt a kôru z citróna.
3. Preosiatu múku zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli, vmiešajte k tekutej zmesi.
4. Rúru predhrejte na 175 – 180 °C. Na dno tortovej formy dajte papier na pečenie, pricvaknite obvodový kruh, ten vo vnútri potrite maslom a na maslo prilepte pruhy papiera na pečenie.
5. Do formy nalejte cesto a dajte piecť na 30 – 40 min (špajdľou skúste, či je korpus upečený).
6. Z vychladnutého korpusu zrežte vrch a rozdrobte ho na maličké omrkvinky – tie si uschovajte na posypanie. Korpus uprostred prerežte.

7. Základ na krém si pripravte ideálne deň vopred. Do kastróla dajte všetky ingrediencie na krém a dôkladne metličkou premiešajte.
8. Za stáleho miešania varte na miernom stupni až do zhustnutia.
9. Potom ihneď prikryte potravinovou fóliou (položte ju priamo na krém).
10. Krém nechajte vychladnúť a do druhého dňa nechajte v chladničke.

11. Dokončite krém. Smotanu vyšľahajte do polotuha a po častiach zašľahajte vychladený uvarený krém. Môžete pridať jemne mletý cukor.
12. Spodný plát prekrojeného korpusu natrite jahodovým pyré/marmeládou a potom krémom.
13. Najlepšie to ide tak, že po obvode nanesiete vrecúškom krém a potom ho nanesiete uprostred.
14. Na krém rozložte plátky jahôd, položte druhý plát korpusu a opäť natrite marmeládou/pyré a krémom.
15. Krém natrite aj po celom obvode torty a kým zaschne, celý ho posypte pripravenými drobčekmi korpusu.

Finále: tortu ozdobte vajíčkami, kvetmi, lístočkami alebo ovocím a nechajte stuhnúť aspoň pár hodín v chladničke.

5 tipov, ako ozdobiť tortu

• Mrknite v obchode do sekcie s cukríkmi a vyberte si také, ktoré vám budú farebnosťou a vzhľadom vyhovovať. Pekné budú aj obyčajné lentilky, rôzne oriešky v čokoláde ale aj kúsky želatíny.

• Pekné čokoládové tvary vytvoríte, keď celú tabuľku čokolády aj s obalom dáte na pár minút do horúcej vody. Potom len odstrihnete roh a na potravinovú fóliu si nastriekate/nakreslíte napríklad srdce, motýle, alebo kvetinky. Nechajte zatuhnúť a zdobte.

• Kvety vyberajte len tie, ktoré sú jedlé. Pekne vyzerajú sedmokrásky z lúky, sirôtky zo záhradky a iné jarné bylinky.

• Torte to pristane na praktickom podnose. Okamžite tak upúta pozornosť. Ak podnos nemáte, použite rovný tanier, pod ktorý dajte misku ako podstavec.

• Čo sa ešte hodí k jarnej torte? Mrkvičky, zvieratká i farebné vajíčka vymodelujete z marcipánu.

Článok pripravila Barbora Říhová, ktorá na svojom blogu Rebarboras Kitchen zdieľa samé skvelé recepty.