Zemiakový šalát, pár fliaš s vaječným koňakom, čerstvé bylinky, zelenina a k tomu extrémne voňavé syry. Sviatočná chladnička praská vo švíkoch a vy si lámete hlavu nad tým, kam to všetko dať?
Ako zariadiť, aby zákusky nenapáchli slaninou a aby sme vždy mesiac čo mesiac nevyťahovali zo spodnej priehradky nevábne vyzerajúci objekt?
Usporiadanie potravín v chladničke môže byť boj, ale so správnymi pomocníkmi tomu za chvíľu prídete na kĺb. My vám ukážeme naše obľúbené štýlové dózy, fľaše i praktické vychytávky, ktoré vám mnohonásobne uľahčia každodenný život.
Chladničku najskôr vypnite a položte pod ňu handru pre prípad topenia ľadu. Potom vyberte všetky potraviny z chladničky a tie pokazené alebo po dátume spotreby vyhoďte. Pripravte si vedierko s mydlovou vodou alebo octom a handričku. Vyberte všetky zásuvky a poličky a umyte ich v dreze. Potom vyčistite vnútro chladničky mydlovou vodou. Nezabudnite ani na odtokový kanálik. Nakoniec všetko vytrite handrou do sucha, aby sa netvorila námraza. Napokon vráťte potraviny do chladničky, podľa tipov, ktoré sme spomenuli v tomto článku.
Premýšľajte aj o rozložení miesta vo dvierkach chladničky. Úplne dole je vhodné dať mlieko, džúsy, minerálky a pokiaľ máte radi alkohol, tak napríklad aj pivo a biele víno.
O niečo vyššie sa môžu umiestniť otvorené konzervy a marmelády. Uložiť tu môžete aj kečup s horčicou a ďalšie ochucovadlá. Do dverí patria ideálne aj vajíčka a maslo s margarínom. Vajíčka do chladničky nedávajte v papierovom obale, riskovali by ste tak prenos rôznych baktérií. Preložte ich do obalov na vajcia a najlepšie špičkou dole.
Mraznička by mala mať teplotu -18 až 20 °C. Všetky potraviny riadne zabaľte a označte dátumom. Snažte sa potraviny zmraziť čo najrýchlejšie, lepšie si tak udržia kvalitu a štruktúru. Nikdy nezamrazujte listovú zeleninu, vyprážané potraviny, majonézu, ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody.
Varené jedlo nechajte vychladnúť a uložte čo najskôr do chladničky, ideálne do dvoch hodín. Jedlo rozdeľte na menšie porcie pre rýchlejšie ochladenie a ľahšie ohrievanie. Pri opätovnom ohrievaní zaistite, aby jedlo dosiahlo aspoň 75 °C.