5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Jednoduché recepty pre slávnostné stolovanie podľa blogerky Zergi Bori

„V kuchyni som vo svojom živle - a pred Vianocami o to viac. Vône a fantastické farby jesene majú na moju dušu hrejivý účinok. Svoju pozornosť však rada zameriavam i na samotné servírovanie. Myslím, že s láskou pripravené jedlo si zaslúži i náležitý efekt pri finálnom servírovaní na tanier.“

Maďarská blogerka Zergi Bori si pre vás pripravila svoje tri obľúbené jednoduché vegánske recepty spolu s tipmi na ich servírovanie.

Krémová pomarančovo-dyňová polievka s chilli

pre 2- 4 osoby

Ingrediencie:
1 väčšia dyňa
čerstvá šťava z 1 pomaranča
1 lyžička chili
2-3 dl vody
soľ a korenie podľa chuti

Príprava: nakrájajte dyňu na kúsky a dajte piecť do trúby na 200 °C. Môžete ju dať rovno uvariť, ale ja dávam prednosť jej upečeniu v trúbe, získa tak plnšiu chuť.
Akonáhle dyňa zmäkne, vyberte ju z trúby, odstráňte šupku a vložte kúsky do hrnca. Zalejte vodou, pridajte korenie, čerstvou pomarančovou šťavou a priveďte k varu. Potom nechajte polievku chvíľu odstáť a rozmixujte do jemnej krémovej konzistencie. K ochuteniu som použila pár kvapiek dyňového a arašidového oleja a nakoniec som povrch posypala praženými slnečnicovými semienkami.

Ak vám ostala tekvica, môžete ju skúsiť naplniť plátkami jabĺk, červenej cibule alebo čímkoľvek iným, čo máte radi. A dajte ju jednoducho upiecť.

Baklažán s paprikovým krémom a cibuľkou

pre 2 osoby

Ingrediencie:
1 baklažán
5-7 menších cibúľ
1 lyžička paprikového pesta
1 lyžička arašidového (alebo olivového) oleja
1 lyžička sójovej omáčky
1 strúčik cesnaku
šťava z polovice citróna
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Umyte baklažán, prekrojte ho na polovicu, vnútro rozkrájajte "na štvorčeky", ale šupku neorezávajte. Potrite šupku arašidovým olejom. Zmiešajte paprikové pesto, arašidový olej, sójovú omáčku a šťavu z citróna a vzniknutou omáčkou potrite obe polovice baklažánu.
Cibuľu rozkrojte na polovicu, potrite olejom, položte vedľa baklažánu a dajte do rúry. Cibuľu vopred nelúpeme, pôsobí potom pri servírovaní zaujímavejšie a dá sa pri jedle ľahšie vylúpnuť.
Jogurtová omáčka: zmiešajte pohárik jogurtu s lyžicou citrónovej šťavy, osoľte, okoreňte a pridajte štipku majoránky.
Podávajte s jogurtovou omáčkou, ryžou alebo hranolkami.

Nemáte dosť vianočnej atmosféry?

Maďarská blogerka Zergi Bori vám ukáže, ako jednoducho a bez námahy prestrieť slávnostný stôl v prírodnom štýle ♥