Varenie
Výber riadu do kuchyne sa môže zdať ako jednoduchá záležitosť. Je však dôležité venovať pozornosť tomu, aký materiál vyberáme, pretože každý riad má svoje špecifické vlastnosti. Poďme sa teda pozrieť na to najdôležitejšie, čo by vo vašej kuchyni nemalo chýbať.
Hrnce a panvice
Je nutné sa zamyslieť, čo od hrnca očakávate, na čo ho budete najčastejšie využívať a tiež aký ohrev doma máte. Nie všetky hrnce sa totiž hodia na všetky typy varných dosiek. Väčšina sa dá použiť ako na plynovej, tak aj na elektrickej varnej doske. Pri plyne si ale dajte pozor na materiál uší, aby nebol horľavý.
Kvalitná panvica je rozhodujúci kus riadu na prípravu mnohých jedál. Dá sa na nej vyprážať, flambovať, dusiť, a pokiaľ máte dostatočne hlboký kus s pokrievkou, tak aj variť. Ak chcete z panvice dostať maximum, je potrebné dobre zvoliť nielen tvar, ale aj materiál. Najdôležitejšími parametrami sú nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a nároky na údržbu.
Čo sa môže hodiť:
Súpravy hrncov
Súpravy riadu môžu byť rôzne. Niektoré obsahujú iba hrnce, iné rajnice a niektoré kombináciu hrncov, kastrólov a rajnice. Súčasťou súprav sú aj pokrievky k jednotlivým kusom.
Hrnce na indukciu
Indukcia je schopná produkovať veľmi malé a stabilné teplo, rozhodne menšie ako elektrické a plynové variče. K zmene teploty navyše dochádza takmer okamžite, pretože zvýšenie teploty prebieha priamo uprostred hrnca, nie cez hrniec ako pri bežnom varení.
Indukčné hrnce sú navyše bezpečné. Teplota stúpa len na povrchu magnetických materiálov, ako sú kovové hrnce a panvice, sama od seba vás ale nespáli.
Tlakové hrnce
Tlakové hrnce alebo „papiňáky” umožňujú rýchlu prípravu jedál. Šetria čas aj spotrebu energií. Vďaka zvýšenému tlaku stúpa bod varu, takže sa pokrmy varia pri vyššej teplote. Je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri odnímaní veka.
Panvica wok
Wok panvice majú menší priemer pri dne ako pri okraji, aby sa pri varení ohrievalo nielen dno, ale aj steny panvice, takže na nich ľahko pripravíte aj väčšie množstvo jedla. Sú ideálne na ázijské rezance alebo mäsové zmesi.
Grilovacia panvica
Grilovacie panvice sú ťažké, železné a dobre udržujú teplo. Vzhľadom pripomínajú grilovaciu mriežku a väčšinou majú štvorcový tvar. Ľahko na nich pripravíte steaky aj grilovanú zeleninu.
Panvica na palacinky a lievance
Palacinkové panvice sú ľahké, ploché a majú veľmi nízky okraj, aby sa na nich dali palacinky dobre obracať. Hodia sa tiež na prípravu zemiakových placiek.
Panvice na lievance majú niekoľko otvorov, do ktorých sa nalieva cesto. Lievance sú vďaka nim krásne symetrické.
Nože a príslušenstvo
Než začnete nôž vyberať, mali by ste zvážiť, na čo ho potrebujete a čo s ním budete krájať. Nie je totiž nôž ako nôž. Chlieb alebo žemľa sa vám oveľa lepšie bude krájať špeciálnym nožom na pečivo. Rovnako steak nakrájate lepšie nožom určeným na mäso.
Na bežné domáce použitie si ale vystačíte s 3 – 5 druhmi nožov. V základnom vybavení každej kuchyne by
nemali chýbať tieto 3 typy nožov:
• Malý nôž na okrajovanie zeleniny, ovocia a krájania menších surovín.
• Univerzálny nôž vhodný na mäso aj na väčšiu zeleninu a ovocie.
• Dlhý nôž s vlnitým ostrím na pečivo.
Pečenie
Lahodné vône, teplá kuchyňa a domáci chlieb alebo ovocná torta, na ktorú sa môžete tešiť. Pečenie je tvorivá zábava, do ktorej sa radi zapoja dospelí aj deti. A s tými správnymi nástrojmi pôjde pečenie jedna radosť.
Pekáče, plechy a zapekacie misy
Nezaobídete sa bez nich pri žiadnom pečení koláčov, buchiet, mäsa, ani zapekaní cestovín alebo zemiakov. Na pečenie mäsa či zapekanie voľte pekáč alebo zapekaciu misu. Na pečenie múčnikov sú vhodnejšie plechy do rúry. Tam si dajte pozor nielen na dĺžku a výšku plechu, ale aj na jeho hrúbku. Tenké plechy totiž majú tendenciu deformovať sa.
Materiály
Nehrdzavejúca oceľ
Výhodami plechov alebo pekáčov z ocele je odolnosť proti hrdzaveniu a mechanickému poškodeniu. Oceľ je pevná, tvrdá a ľahko odoláva vysokým teplotám. Antikoro pekáče je možné umývať v umývačkách riadu, odpadá tak pracné umývanie pekáča v kuchynskom dreze.
Smaltovaný riad
Smaltovaný pekáč bol obľúbeným riadom už v kuchyniach našich babičiek. Svoju slávu si zachováva najmä vďaka svojej jednoduchej údržbe. Navyše veko pekáča môžete používať buď ako pokrievku, alebo ako druhý samostatný pekáč.
Kamenina
Kamenina je obľúbeným materiálom pre zapekacie nádoby a pekáče. Odoláva vysokým teplotám a skvele drží teplo aj po vytiahnutí z rúry. V kameninových nádobách môžete pokojne jedlo aj servírovať. Vydrží dlho teplé a na stole vyzerá krásne.
Nádoby a formy na pečenie
Upiecť skvelú bábovku alebo koláč na návštevu je najlepšou vizitkou dobrej gazdinky. Aby sa dielo vždy podarilo a vy ste sa nemuseli celé pečenie báť, či všetko dopadne dobre, potrebujete kvalitnú formu na pečenie. Základom úspechu je nielen správny materiál, ale aj nevšedný tvar, ktorý dodá vášmu dezertu punc výnimočnosti. Viac sa dočítate v našom Sprievodcovi výberom foriem a pomôcok na pečenie.
Misy a misky
Misy a misky sa vyrábajú z najrôznejších materiálov. Dlhú životnosť majú plastové, antikoro a smaltované misky. Pokiaľ ale dávate prednosť dizajnovým kúskom, ideálne pre vás budú moderné kameninové, keramické alebo bambusové misy. Nadčasovou klasikou stále zostávajú misky sklenené.
Servírovanie
Jedlo bude oveľa lepšie chutiť, pokiaľ ho budete servírovať z pekného dizajnového riadu. Nepodceňte teda výber správnych a kvalitných tanierov, príborov, pohárov alebo hrnčekov. O tom, ako vybrať riad a ako sa zorientovať v jeho širokej ponuke materiálov, sa dozviete v našom sprievodcovi Ako si vybrať riad do jedálne.
Kuchynské náčinie
Súpravy kuchynského náčinia alebo jednotlivé kusy?
Pokiaľ si zariaďujete novú kuchyňu od základov a nemáte v nej ešte žiadne kuchynské náčinie, hodí sa vám skôr súprava, v ktorej nájdete všetko potrebné a kuchynské nástroje budú zladené do rovnakého dizajnu.
Všetky kuchynské potreby od naberačiek, obracačiek, metličiek, stierok až po pučidlo na zemiaky ale môžete zakúpiť aj samostatne. Rozbitý kúsok tak bez problémov nahradíte iným.
Materiál
Ak máte radi prírodné materiály budú pre vás ideálne drevené kuchynské pomôcky. Veľmi populárne sú doplnky do kuchyne z bambusu, ktoré dobre vyzerajú a zároveň veľa vydržia. Pokiaľ nie ste jeho fanúšikmi, kuchynské náčinie vyberiete aj z dreveného alebo bukového masívu. Záleží potom už len na vás, či zvolíte variant celodrevený, alebo vám bude stačiť kovový nástroj s drevenou rukoväťou.
Vybrať si môžete aj kuchynské pomôcky z odolných kovových alebo plastových materiálov. Celokovové, hlavne antikoro, vydržia vo vašej kuchyni pri správnom zaobchádzaní a starostlivosti veľmi dlho. Pri ich používaní si však dajte pozor, aby ste s nimi nepoškriabali rôzne povrchy kuchynských hrncov a panvíc. Ďalším variantom je silikónové kuchynské náčinie. Vyrába sa v rôznej škále farieb, dá sa umývať v umývačke a pri jeho používaní nič nepoškriabete.
Kam s kuchynskými potrebami?
Zásuvky v kuchyni už nemôžete pomaly ani zavrieť, pretože sú preplnené? Nevadí, so závesnými kuchynskými pomôckami tento problém našťastie riešiť nemusíte. Závesný organizér môžete zohnať vo forme antikoro tyče alebo lišty, najčastejšie v kombinácii s háčikmi. Zásadný je však výber vhodného miesta, kam závesnú lištu alebo tyč umiestniť. Najpraktickejší býva priestor na stene nad pracovnou plochou, kde pripravujete jedlo.
Pokiaľ sa vám nechce vŕtať do steny a máte v kuchyni dostatok pracovnej plochy, zvoľte stojan na kuchynské náčinie. Oboma spôsobmi umiestnenia nástrojov ušetríte miesto v zásuvke a navyše nebudete musieť pomôcky zložito hľadať medzi ostatnými kuchynskými pokladmi, ktoré sa vám v nich povaľujú.
Organizácia a skladovanie
Aby sa vám v kuchyni lepšie hospodárilo, je potrebné ju mať správne zorganizovanú. Všetky suroviny a potraviny by mali mať svoje miesto, kde ich vždy spoľahlivo a rýchlo nájdete. S poriadkom vo vašej kuchyni vám pomôžu praktické organizéry a so správnym skladovaním zase dózy, škatuľky a rôzne boxy. Tipy na to, ako si správne zorganizovať kuchyňu alebo ako správne skladovať jedlo v chladničke, nájdete v našej inšpirácii.
Textil do kuchyne
K vybaveniu kuchyne patrí aj správne zvolený textil. Nápaditý dizajn textilných doplnkov totiž dokáže zladiť a rozžiariť každú miestnosť. Okrem pútavého vzhľadu musí ale tiež plniť praktickú stránku, ako je dobrá savosť, pevnosť a odolnosť. Aké druhy textilu a materiálov vybrať sme podrobnejšie spísali do sprievodcu textilom do kuchyne a jedálne.
Materiály
Bavlna
Bavlna je rozhodne najpoužívanejším materiálom pri výrobe kuchynských utierok. Je prirodzene veľmi savá, mäkká a ľahko sa udržuje. Bavlnené utierky sa môžu prať aj na vysoké teploty.
Ľan
Ľan je kvalitný a pružný prírodný materiál. Rovnako ako bavlna je tiež savý a čím je staršia, tým je mäkšia na dotyk. Ľanové kuchynské utierky navyše nepúšťajú vlákna. Výborne absorbujú vlhkosť a poháre aj riad zanechávajú lesklé.
Mikrovlákno
Utierky z mikrovlákna v kuchyni využijete skôr na utieranie prachu alebo čistenie nábytku. Na utieranie riadu sú vhodnejšie prírodné materiály. Mikrovlákno je ale skvelé práve s čistiacimi prostriedkami, ktoré vedia rovnomerne rozotrieť.
Teraz už presne viete, aké vybavenie vaša kuchyňa potrebuje a môžete sa pustiť do výberu.