Pripravte sa s nami na vianočné pečenie cukroviniek
Každý rok si sľubujete, že nebudete piecť na poslednú chvíľu, ale nakoniec to každý rok dopadne rovnako? Poďte si tentokrát všetko v pokoji naplánovať, nech si pečenie môžete užiť vy aj vaši malí pomocníci. V článku sa dozviete kedy a s akým druhom cukroviniek začať, ako sladkosti doma uskladniť aj to, aké všetky doplnky vám pomôžu pri príprave.
Pečenie cukroviniek si naplánujte dopredu
Či už plánujete upiecť len pár druhov koláčov, alebo chcete dodržať tradíciu, podľa ktorej by na stole malo byť aspoň 12 druhov, radšej si všetko pripravte a naplánujte dopredu. Vďaka tomu si užijete vianočný čas v pohode a bez zbytočného stresu. Pokojne si zapíšte do diára, aké cukrovinky chcete piecť, čo na ne budete všetko potrebovať, a ktoré dni si na to urobíte čas. S akým časovým predstihom by ste mali s cukrovinkami začať?
S prvými várkami sa začína až na Mikuláša, teda necelé tri týždne pred Vianocami. Niektoré druhy totiž potrebujú čas na zmäknutie, napríklad medovníčky, zázvorníky alebo kokosové cukrovinky. Ak vám ostane čas, je to tiež správna doba na zdobenie perníkov. Týždeň pred príchodom Ježiška môžete začať s prípravou nepečených cukroviniek, ktoré sa rýchlejšie kazia a potrebujú chlad.
Základné suroviny si skúste pripraviť dostatočne dopredu. Ak nákup necháte na poslednú chvíľu, zaručene vám pri pečení bude niečo chýbať. Tými najdôležitejšími potraviny sú múka, maslo, mlieko, oriešky, kokos, rumová alebo vanilková aróma, vanilkový a práškový cukor, kakao a najrôznejšie zdobenie.
Nerozlučná dvojka, ktorú by ste mali mať na dosah je doska a valček na cesto. Ak chcete tento rok skúsiť niečo originálne, kúpte si valček s najrôznejšími motívmi. Vaše perníčky potom budú absolútne neodolateľné a pripravené zažiariť na Instagrame. Hodiť sa bude papier na pečenie, alobal a potravinová fólia.
Ak nemáte recept ešte príliš "v ruke", s kuchynskou váhou si budete istejší. Ak si chcete dopriať naozaj pohodové pečenie, zainvestujte do kuchynského robota. Ten vám pomôže s miesením cesta, strúhaním, mixovaním a šľahaním.
Prizvite si malých pomocníkov
Deti rady pomáhajú pri pečení koláčov, tak sa im nebojte zveriť drobnejšie úlohy. Pripravujeme cukrovinky hlavne pre nich. Kúsky zrejme nebudú dokonale symetrické, ale za to svoje ratolesti na pár hodín zabavíte a dodáte im kuchárske sebavedomie.
Oblečte ich do detskej zástery, aby si deti čokoládou neozdobili aj oblečenie. Radosť im urobí vlastné kuchárske náčinie, a keď sa zrovna nebudú môcť nejakého kroku zúčastniť, môžu vás aspoň podporovať zo svojej vlastnej kuchynky.
Čo určite zvládnu, je miešanie, vykrajovanie a zdobenie. Nechajte ich zlepiť marmeládou linecké koláčiky, guličky obaliť v kokose a cukrovou polevou ozdobiť perníčky. Dávajte len pozor, aby neprišli do kontaktu s horúcim plechom, ostrými nožmi, alebo náplňou do rumových guličiek.
Ako cukrovinky skladovať
Uistite sa, že máte pripravenú zásobu škatuliek a dóz rôznych veľkostí. Iste budete chcieť doniesť niečo na ochutnávku do práce či priateľom. Cukrovinky uschovajte na suchom a chladnom mieste. Nepečené pečivo ako včelie úle alebo kokosové guľky by mali byť zabalené v alobale v chladničke, ale zvyšok druhov stačí uložiť na balkón, alebo na nejaké chladnejšie miesto ako špajzka či pivnica.
Sušienky, perníčky a linecké koláčiky bez náplne v poriadku prečkajú v uzavretej dóze či škatuľke. Vyhnite sa papierovým škatuliam, v ktorých by mohli cukrovinky stvrdnúť. K perníčkom sa odporúča pridať kúsok jablka, vďaka ktorému si zachovajú vláčnosť a nebudú ako kameň.
Sladkosti neskladujte v blízkosti údenín, zemiakov, cibule a ďalších potravín, mohli by nepríjemne napáchnuť alebo sa pokaziť. A ak tento rok skúšate pripraviť bezlepkové pečivo, vždy ho majte v inej škatuľke než to ostatné.
Tak čo? Už sa tešíte, keď dáte na plech prvú várku vanilkových rožkov? Nezabudnite, že pečenie cukroviniek je hlavne o láske a pohode, tak si všetko v pokoji naplánujte a vychutnajte spoločne so svojimi blízkymi. ❤