Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Čo s vajíčkami po Veľkej noci? Máme pre vás 5 jednoduchých receptov

Iva Baltaretu · 1. apríl 2021

Tiež máte počas Veľkej noci veľa varených vajíčok a potom neviete, čo s nimi? Pripravte si s nami skvelé raňajky, desiatu alebo jednohubky k večernému posedeniu.

Uhorkové jednohubky s vajíčkami a lososom

Prichystajte jednoduché chuťovky k vínu. Lahôdku môžete servírovať k čerstvej bagetke na štýlovej tíkovej či akáciovej doske.

Na 5 kúskov budete potrebovať:

• 1 šalátovú uhorku

• 2 vajíčka

• 30 gramov údeného lososa

• 3 lyžice jogurtu

• vetvičku kôpru

• soľ a korenie na dochutenie

Ako na to?

1. Ošúpte uhorku. Šupky nemusíte vyhadzovať, využite ich na ozdobu.

2. Rozdeľte uhorku na 5 rovnakých častí a vydlabte vnútro.

3. Olúpané vajíčka pokrájajte na malé kúsky, rovnako nakrájajte aj lososa. Z lososa nechajte pár prúžkov na dekoráciu.

4. Zmiešajte vajíčka a lososa s jogurtom, dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.

5. Do vydlabaných uhoriek vložte zmes. Ozdobte kúskami lososa, kôprom a podávajte.

Vajíčková nátierka s medvedím cesnakom

V marci a apríli je sezóna medvedieho cesnaku. Jeho zelené lístky sú zdravé a skvele doplnia jednoduchú vajíčkovú nátierku.

Čo na ňu budete potrebovať?

• 4 uvarené vajíčka

• 4 lyžice majonézy

• hrsť medvedieho cesnaku

• malú cibuľku

• soľ a korenie na dochutenie

Ako na to:

1. Uvarené vajce ošúpte a pokrájajte na malé kúsky. Môžete využiť kuchynský krájač na vajíčka.

2. Cibuľku pokrájajte nadrobno, medvedí cesnak na kúsky. Potom všetko zmiešajte s vajíčkami a majonézou.

3. Dochuťte soľou a korením.

Tip: môžete servírovať v pita chlebíku alebo na pokrájanej bagetke a bohato ozdobte medvedím cesnakom.

Bageta s vajíčkom a šunkou

Kombinácia šunky a vajec je priam skvelá. Využite dostatok varených vajíčok a pripravte si ich v priebehu pár minút. Doplňte zeleným šalátom, maslom a získate výživnú desiatu na jarný výlet.

Čo budete potrebovať na výdatnú desiatu pre dvoch?

• svetlú farmársku bagetu

• 4 varené vajíčka

• 20 dkg kvalitnej šunky

• niekoľko listových šalátov

• maslo na bagetku

Ako na to?

1. Rozrežte bagetu a na obe vnútorné strany rozotrite maslo.

2. Varené vajíčka ošúpte a nakrájajte na plátky.

3. Na bagetu naskladajte šalát, vajce a šunku podľa chuti.

Tip: ak máte radi, môžete doplniť majonézou.

Vajíčková nátierka s reďkovkou

Recept na zdravší variant vajíčkovej nátierky máme z blogu Romany Böhmovej. Nátierka je skvelá na žitný chlebík a nezabudnite ju servírovať s dávkou zeleného šalátu, klíčkov a byliniek.

Budete potrebovať:

• 2 vajíčka

• 120 g Lučiny Linie (časť môžete nahradiť bielym jogurtom alebo cottage)

• 1 lyžičku dijonskej horčice

• niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

• mikrobylinky alebo pažitku

• reďkovky podľa chuti

• nasekané oriešky na ozdobu (napr. pistácie)

• korenie, soľ

Ako na to:

1. Varené vajíčka olúpte a nakrájajte na malé kocky.

2. Vajíčka dajte do misky, pridajte Lučinu, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu a podľa chuti osoľte a okoreňte.

3. Hotovú nátierku natrite najlepšie na ražný chlieb. Nakoniec ozdobte mikrobylinkami, na plátky nakrájanou reďkovkou a nasekanými orieškami.

Tip: zadovážte si stojan na vajíčka, využijete ho nielen počas Veľkej noci.

Recept na šalát Niçoise [nisuáz] pre nás pripravila Bára Říhová a je súčasťou jej Vajíčkovej kuchárky. Šalát Niçoise pochádza z francúzskeho mesta Nice. Pôvodne sa skladal z čerstvej zeleniny, ančovičiek, vajec a zálievky. Pridávaním ďalších surovín dostal dnešnú podobu. Je ideálny ako ľahký obed alebo večera.

Na šalát pre 4 osoby budete potrebovať:

• 500 g maličkých zemiakov

• 300 g rajčín

• 1 malý pohár olív

• 4 varené vajíčka

• 200 g tuniaka v plechovke

• mix šalátových listov

• 150 g mrazených alebo čerstvých zelených fazuliek

Na zálievku:

• štvrť hrnčeka oleja

• 2 lyžičky dijonskej horčice

• pár kvapiek šťavy z citróna

• soľ a čerstvo mleté korenie

Ako postupovať?

1. Zemiaky uvarte klasicky v šupke, potom ich olúpte a nakrájajte na polovice.

2. Vajíčka uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na štvrtiny.

3. Rajčiny nakrájajte na štvrťky.

4. Fazuľky dajte na dve minútky spariť a potom ich prelejte studenou vodou, aby si zachovali farbu.

5. Suroviny na zálievku zmiešajte dohromady. Vznikne vám emulzia, môžete pridať aj dva žĺtky a budete mať majonézu.

6. Šalát Nicoise sa servíruje dvomi spôsobmi, buď všetko premiešate a dáte na tanier/misku, alebo naložíte na tanier a každý si zmieša alebo naberie podľa chuti.

Tip: nechce sa vám robiť zálievka? Zmiešajte olej s troškou šťavy z citróna. Super je posypať šalát nasekanou petržlenovou vňaťkou alebo čerstvým tymiánom (ideálne citrónovým).

Čo ešte pripraviť z varených vajíčok a ako ich skladovať?

• Vajíčko vám v chladničke vydrží až 2 týždne, ale pri izbovej teplote iba 3 dni.

• Z varených vajíčok pripravte zemiakový šalát, v ktorom bude viac vajec.

• Ozdobte s nimi obľúbenú kulajdu alebo šošovicový šalát.

• Chren a vajce je úžasná kombinácia. Stačí len olúpať, pokvapkať horúcim maslom a bohato navrstviť čerstvo nastrúhaný chren. Je to veľká lahôdka.

• Klasika je chutný chlieb s maslom a s nakrájaným vajíčkom, soľou a trochou pažítky.

Tip: nemusíte sa báť ani nafarbených vajíčok – ak ste použili špeciálne farbivo na škrupiny, je to v poriadku.