Sezóna grilovania na záhrade či terase práve začala. Teplé počasie nás tak priamo nabáda k tomu, aby sme si zobrali prenosný gril a oddýchli si na pikniku v prírode.
Pripravte si preto podľa foodblogerky Diany Oany (@cantboilanegg) tri geniálne recepty, na ktorých si pochutnajú vegetariáni aj milovníci mäsa.
Na gril sú ideálne mäsové tyčinky z mletého mäsa, ktoré si môžete pripraviť podľa nižšie uvedených krokov.
• 300 g mletého ovčieho alebo bravčového mäsa (tučnejšie bude šťavnatejšie)
• 300 g mletého hovädzieho mäsa
• 150 ml hovädzieho vývaru
• 3 – 4 strúčiky cesnaku
• korenie: lyžička soli ½ lyžičky čierneho korenia, ½ lyžičky papriky, ½ lyžičky mletého nového korenia, ½ lyžičky jedlej sódy
•
50 ml sýtenej minerálnej vody
•
špajle
1. Na prípravu hovädzieho vývaru použite hovädzie kosti, ktoré uvaríte na miernom ohni vo vode s veľmi malým množstvom soli.
Tlakový hrniec
alebo multicooker odvedie všetku prácu za ešte kratšiu dobu.
2. Cesnak nasekajte nadrobno a zmiešajte s úplne vychladnutým hovädzím vývarom.
3. Oba druhy mletého mäsa zmiešajte, pridajte korenie a spracujte ručne alebo kuchynským robotom, pričom postupne prilievajte vývar z hovädzích kostí. Mleté mäso intenzívne miesime 12 – 15 minút.
4. Ko koncu miesenia pridajte minerálnu vodu a znížte rýchlosť miesenia.
5. Zmes dajte do misy, zakryte ju potravinárskou fóliou a nechajte mäso marinovať 12 hodín alebo cez noc v chladničke.
6. Po marinovaní vytvarujte maličké tyčinky valcovitého tvaru s priemerom asi 3 cm a dĺžkou 10 – 12 cm.
7. Do každej zapichnite pozdĺžne špajľu.
8. Mäsové tyčky vložte na rozpálený gril, vyhnite sa ale priamemu plameňu. Mäso opekajte 2 – 3 minúty z každej strany, otáčajte ho grilovacími kliešťami. Musí mať okrúhlu kôrku a šťavnaté, elastické vnútro.
9. Tyčinky podávajte horúce, s chlebom a horčicou.
Ďalší recept, ktorý na záhradnej párty nesmie chýbať, sú tradičné kuracie špízy so zeleninou a klobásou.
• 300 g surových údených klobás
• 300 g kuracích pŕs
• zelenina (paprika, cibuľa, cuketa)
•
na marinádu: 30 ml olivového oleja, 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice smotany z balzamikového octu, 1 lyžica worchesterskej omáčky, 1 lyžica hnedého cukru, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička soli, ½ lyžičky korenia
1. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte vo veľkej mise.
2. Kuracie prsia nakrájajte na doštičku na 3 – 4 cm kocky a vložte ich do misy s vopred pripravenou omáčkou.
3. Pre šťavnaté a krehké kuracie prsia nechajte kúsky kurčaťa 30 minút marinovať v chladničke.
4. Klobásy, zeleninu nakrájajte na 2 cm hrubé plátky.
5. Špajľou striedavo napichujte kúsky zeleniny, kuracieho mäsa a klobásy.
6. Na rozpálenom grile opekajte špízy tak, že pomocou
grilovacích klieští otáčate každú stranu, kým mäso nezhnedne.
Nesmie, samozrejme, chýbať ani pokrm pre vegetariánov. Vyskúšajte preto recept na šampiňóny plnené syrom a kôprom.
• 12 – 15 šampiňónov
• 200 g ovčieho syra
• 1 vajce
• niekoľko vetvičiek kôpru
• čerstvo namleté čierne korenie
1. Huby umyte a očistite.
2. Rozklepnite vajcia, pridajte ovčí syr a miešajte, kým náplň nebude hladká.
3. Čerstvý kôpor nasekajte a zapracujte do zmesi vajec a syra. Vzhľadom na to, že syr je dostatočne slaný, nie je nutné zmes soliť.
4. Každú hubu naplňte zmesou vajec a syra. Posypte čerstvo mletým čiernym korením.
5. Šampiňóny grilujte na rozpálenom grile 12 – 15 minút do zlatohneda.
6. Ihneď podávajte. Najlepšie chutia s pohárom kvalitného vína.