Špajza, skriňa na potraviny, nech už tomu hovoríte akokoľvek, správne zorganizované potraviny vám nesmierne uľahčia varenie aj nakupovanie, a preto stojí za to celému systému venovať pozornosť.
Objavte tie najlepšie tipy a vychytávky, s ktorými bude vaša špajza prehľadná a navyše štýlová ako z časopisu.
Najprv prejdite všetky potraviny v špajze. Nevypršal už niektorým dátum spotreby?
Sypké potraviny ako múka či ryža v otvorených obaloch presypte do škatuliek, dóz a boxov.
Tým ich (i seba) ochránite pred návštevníkmi hmyzej ríše a navyše budú vyzerať lepšie.
• Zemiaky, cesnak a cibuľu skladujte oddelene v dobre vetraných debnách či boxoch úplne dole, kde je najväčšie temno a chlad.
• O poschodie vyššie uskladnite v drevených či plastových debničkách tie druhy ovocia a zeleniny, ktoré nepotrebujú byť v chladničke. Sú to napríklad jablká, hrušky, banány či baklažán s tekvicou.
• Do ďalšieho poschodia umiestnite najrôznejšie nádoby na oleje a octy, dózy na ryžu, strukoviny či múku. Táto časť bude v úrovni vašich očí, preto tam môžete umiestniť všetko, čo potrebujete na varenie najčastejšie.
• Do najvyšších políc naskladajte konzervy, zavareniny, cereálie a ďalšie trvanlivé potraviny, ktoré nepotrebujete tak často vyťahovať.
Pomocou boxov si vytvorte tematické skupiny potravín. V jednom môžu byť veci na pečenie, v druhom veci na prípravu raňajok, v treťom bezlepkové potraviny a podobne. S otočným organizérom to bude ešte prehľadnejšie.
Nové potraviny s najdlhším dátumom spotreby ukladajte dozadu. Zaobstarajte si poschodový organizér, vďaka ktorému budete mať všetky potraviny na očiach a nestane sa, že by ste na ne zabudli a pokazili by sa.
Kúpte prídavné držiaky a police, ktoré vám pomôžu využiť priestor na maximum a uložiť doň poháre a ďalšie predmety rôznej výšky.
Šikovný je tiež závesný košík, do ktorého môžete uložiť balenie potravín ako tortilly, rezance alebo využite priestor na utierky.
Kávové kapsule a podobné produkty neskladujte v originálnych škatuľkách, ktoré zaberajú príliš miesta a preložte ich do zásobníkov.