30 000+ produktov s garanciou dodania do Vianoc →
Bonami adventný kalendár | Rozbaľte si dnešnú zľavu →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Ako skladovať cukrovinky, aby vydržali čerstvé až do Vianoc

Vianočné cukrovinky často pečieme niekoľko týždňov vopred, aby sme boli na sviatky dobre pripravení. Preto správne skladovanie cukroviniek hrá zásadnú úlohu v zachovaní ich čerstvosti, textúry a chuti.

Rôzne druhy však potrebujú rôzne podmienky, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Pritom sa často zabúda, že aj malý detail, ako je typ nádoby či spôsob uskladnenia, môže ovplyvniť výsledok.

Tento sprievodca vám ukáže, ako sa vyhnúť chybám a zachovať sviatočné pečivo v tej najlepšej kvalite.

Ako skladovať vianočné cukrovinky: suché druhy

Cukrovinkám, ktoré potrebujú rozležať a zvláčniť, prospeje vzdušná vlhkosť. Ideálne sú preto papierové škatule vyložené obrúskom.

Tie sú vhodné najmä na skladovanie medovníčkov, zázvorníkov, praclíkov a už zlepeného lineckého pečiva. Medovníčky môžete tiež skladovať aj v keramickej nádobe.

Uschovajte ich v chladnej a temnej miestnosti, prípadne na balkóne. Pozor však na kolísanie teplôt, to pečivu nesvedčí.

Naopak, na suché miesto a do papierových vreciek patria kokosky a snehové pusinky.

Tip: Pečiete na poslednú chvíľu? Pre rýchlejšie zmäknutie medovníčkov k nim do škatule pridajte rozkrojené jablko. Nemalo by sa však medovníkov dotýkať.

Ako skladovať vianočné pečivo: linecké a plnené druhy

Pečivo, ktoré je náchylnejšie na vlhkosť a zmenu teploty, skladujte ideálne v plechových či plastových dózach vystlaných obrúskami.

Sušienky, krehké druhy a linecké bez náplne uložte v plechových dózach do chladnej a temnej miestnosti – napríklad chodby či špajze. Zostanú tak chrumkavé.

Cukrovinky plnené maslovým krémom uchovávajte v chladničke v dokonale utesnených plastových škatuľkách, aby nenavlhli a neabsorbovali pachy z iných potravín.

Tip: pred uložením nechajte pečivo úplne vychladnúť, aby nezvlhlo a nestratilo svoju štruktúru.

Ako skladovať vianočné cukrovinky: raw a nepečené druhy

Nepečené cukrovinky sú často citlivejšie na skladovanie, pretože môžu obsahovať surové ingrediencie, krémy alebo iné vlhké zložky. Uložte ich preto do vzduchotesnej nádoby vyloženej alobalom.

Skladujte ich najlepšie v chladničke. Nepečené pečivo má obvykle kratšiu trvanlivosť ako pečené. Snažte sa ho skonzumovať v priebehu niekoľkých dní až jedného týždňa s ohľadom na použité ingrediencie.

Toto uskladnenie je vhodné napríklad pre guľôčky zo sušeného ovocia, osie hniezda, čokoládové hľuzovky a podobne.

Tip: pár kvapiek alkoholu podporí konzerváciu a nepečeným cukrovinkám zaistí dlhšiu trvanlivosť.

Časté otázky

Ako dlho vydržia jednotlivé druhy cukroviniek čerstvé?

Suché druhy cukroviniek: môžu vydržať až mesiac pri správnom skladovaní.

Cukrovinky s náplňou alebo krémom: zvyčajne vydržia 3 – 7 dní v chladničke.

Mrazené cukrovinky: v mrazničke môžu vydržať až 6 mesiacov bez toho, aby stratili svoju kvalitu.

Ako skladovať cukrovinky v byte správne?

Uchovávanie cukroviniek v byte v príliš teplom prostredí môže spôsobiť ich rýchle skazenie, preto je dôležité nájsť chladné miesto. Nedostatočne utesnené nádoby potom zase vedú k tomu, že pečivo stvrdne a stratí svoju jemnosť. A pokiaľ skladujete rôzne výrazne aromatické druhy pohromade, hrozí zmiešanie vôní a chutí. Preto na každý druh použite inú škatuľu alebo dózu.

Ako skladovať bezlepkové pečivo?

Uchovávajte bezlepkové pečivo oddelene od iných druhov, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii lepkom, ak by ste mali doma aj bežné múčne výrobky.

Ako využiť zvyšky cukroviniek?

Zvyšné cukrovinky môžete využiť napríklad pri príprave dezertov, ako sú tiramisu alebo torty, kde môžete použiť rozdrvené sušienky ako základ alebo ozdobu. Ďalšou možnosťou je cukrovinky zamraziť. Pamätajte ale, že na zamrazenie sa hodia iba cukrovinky bez krému.

Ako dlho vydrží maslový krém v cukrovinkách?

Maslový krém v cukrovinkách vydrží v chlade zhruba 7 dní, pokiaľ je uchovávaný vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Pokiaľ plánujete skladovať pečivo dlhšiu dobu, je lepšie ho pripraviť bez krému a plniť ho až tesne pred podávaním.