Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Linecké pečivo: recept a tipy na pečenie aj skladovanie

Klasika, ktorá nesmie na štedrovečernom stole chýbať – linecké pečivo. A niet divu, zavďačíte sa s ním takmer každému a jeho prípravou prevoniate domov vanilkou.

Upečte si preto linecké pečivo podľa receptu In kitchen with Zuz a inšpirujte sa našimi tipmi na jeho prípravu i skladovanie.

Ingrediencie na cesto

  • 500 g preosiatej hladkej múky
  • 330 g vychladeného masla
  • 160 g preosiateho práškového cukru
  • 4 g prášku do pečiva
  • ½ vanilkového struku, prípadne 7 g vanilkového cukru
  • 1 ks vajcia
  • 0,5 lyžičky citrónovej kôry

Prísady na náplň

  • najlepšie domáci džem

Príprava lineckého cesta

Zmiešajte v mise všetky suché suroviny, potom zapracujte maslo, vajcia a citrónovú kôru s vanilkou. Spracovávajte tak dlho, kým vám nevznikne hladké, pevné a lesklé cesto.

Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte do druhého dňa v chladničke odpočinúť a stuhnúť.

Ak s receptom ponáhľate, nechajte cesto odležať v chladničke minimálne 2 hodiny.

Pečenie a zlepovanie

Odležané cesto po dieloch vyvaľkajte valčekom a vykrajujte vašimi obľúbenými vykrajovačmi. Hotové tvary ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečte v rúre cca 7 minút na 170 °C. Hneď po upečení zložte pečivo z horúceho plechu, nech nestmavne. Samotné kúsky na seba skladajte až po vychladnutí.

Potom už stačí natrieť jednotlivé kúsky obľúbeným džemom. Väčšinou sa k lineckým cukrovinkám, ktoré sú samo o sebe veľmi sladké, odporúčajú kyslejšie druhy, napríklad jahodový či ríbezľový džem.

Pred podávaním môžete ešte pocukrovať.

Rady, ako piecť linecké pečivo

  • Linecké cesto pripravujte vždy z masla, neobsahuje vodu, ktorá by mohla ovplyvniť tvar počas pečenia.
  • Linecké pečivo patrí ku krehkým druhom cukroviniek. Maslo aj vajcia by preto mali byť vychladené.
  • Cesto spracovávajte rýchlo, zabránite tak zahriatiu masla a spareniu cesta. Pri lineckom pečivu je dôležité rýchle vypracovanie cesta.
  • Dbajte na to, aby sa malé tvary nepripálili. Výsledný efekt musí byť pomerne svetlý.
  • Na linecké cesto môžete pečiatkou vytlačiť aj vzory, čím vytvoríte zaujímavé sušienky.

Rady, ako skladovať linecké pečivo

  • Linecké pečivo skladujte v papierovom boxe vystlanom obrúskom. Pred uzavretím veka ho rovnako zakryte obrúskom.
  • Skladujte v nevykurovanej miestnosti, najlepšie špajzi.
  • Počkajte aspoň týždeň až dva na rozležanie.

Foto: In kitchen with Zuz