1. Rúru predhrejte na 160 stupňov – spodný a horný ohrev s horúcim vzduchom. Formu na baránka dôkladne vymastite rozpusteným maslom a vysypte strúhankou.
2. Oddeľte bielky a žĺtky a z bielkov vyšľahajte sneh.
3. Potom dajte do misy robota žĺtky a vyšľahajte ich s cukrom do žltej peny pomocou nástavca typu K. Potom pridajte olej a tvaroh, opäť zašľahajte.
4. K zmesi preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, vanilkový cukor alebo extrakt, najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Pomocou kuchynského robota zapracujte.
5. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh.
6. Cesto potom prelejte do formy na veľkonočného baránka.
7. Pečte v rúre 50 minút.
8. Pred vybratím skontrolujte cesto pomocou špajle. Pokiaľ na nej cesto zostane, nechajte tvarohového veľkonočného baránka ešte 5 – 10 minút v rúre. Nepečte ho však zbytočne dlho, inak nebude vláčny.
9. Po upečení nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom ho opatrne vyklopte z formy na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
10. Tvarohového veľkonočného baránka pocukrujte práškovým cukrom a ozdobte podľa ľubovôle.
Fotografia: Kateřina Jašek