Zľava 15 % s kódom JAR15 | Ušetrite ešte dnes →
Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Tvarohový veľkonočný baránok: recept a tipy na ľahké vyklopenie aj zdobenie

Chystáte sa piecť veľkonočného baránka, ale trené či piškótové cesto sa vám zdá príliš suché? Vyskúšajte veľkonočného baránka z tvarohového cesta. Vďaka tvarohu a oleju bude jeho vláčnosť a šťavnatosť zaručená.

Prinášame vám preto recept blogerky Kateřiny Jašek a niekoľko tipov, ako veľkonočného baránka vyklopiť z formy či ozdobiť.

Suroviny na tvarohového veľkonočného baránka

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g jemného tvarohu na pečenie (v papieri)
  • 100 g rastlinného oleja
  • 130 g trstinového cukru
  • 8 g kypriaceho prášku
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 1 balenie vanilkového cukru, prípadne 1 kávová lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z chemicky neošetreného citróna
  • rozpustené maslo na vymazanie formy
  • strúhanka na vysypanie formy

Bonami tip

Aby sa vám cesto na tvarohového veľkonočného baránka pri pečení nezrazilo, mali by mať suroviny izbovú teplotu. Tvaroh či vajcia preto vyberte z chladničky aspoň pol hodiny pred tým, než začnete pripravovať cesto.

Postup

1. Rúru predhrejte na 160 stupňov – spodný a horný ohrev s horúcim vzduchom. Formu na baránka dôkladne vymastite rozpusteným maslom a vysypte strúhankou.

2. Oddeľte bielky a žĺtky a z bielkov vyšľahajte sneh.

3. Potom dajte do misy robota žĺtky a vyšľahajte ich s cukrom do žltej peny pomocou nástavca typu K. Potom pridajte olej a tvaroh, opäť zašľahajte.

4. K zmesi preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, vanilkový cukor alebo extrakt, najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Pomocou kuchynského robota zapracujte.

5. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh.

6. Cesto potom prelejte do formy na veľkonočného baránka.

7. Pečte v rúre 50 minút.

8. Pred vybratím skontrolujte cesto pomocou špajle. Pokiaľ na nej cesto zostane, nechajte tvarohového veľkonočného baránka ešte 5 – 10 minút v rúre. Nepečte ho však zbytočne dlho, inak nebude vláčny.

9. Po upečení nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom ho opatrne vyklopte z formy na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

10. Tvarohového veľkonočného baránka pocukrujte práškovým cukrom a ozdobte podľa ľubovôle.

Bonami tipy, ako ozdobiť (tvarohového) veľkonočného baránka

  • Kožúšok vyrobte baránkovi z práškového vanilkového cukru alebo čokoládovej polevy.
  • Oči vytvoríte pomocou kvetov klinčekov alebo plátkov mandlí.
  • Nezabudnite mu okolo krku uviazať parádnu mašľu.
  • Okolo baránka môžete naaranžovať kraslice či jedlé kvety.

Bonami tip, ako vybrať formu na baránka

  • Formy na baránka vyberajte z materiálov, ktoré dobre vedú teplo. Siahnite teda po kameninových, plechových, keramických či sklenených.
  • Pri nákupe si overte, či je forma stabilná pri položení ňufákom dole.
  • Vyskúšajte, či fromu udržíte pohodlne aj jednou rukou pri vyberaní z rúry či vyklápaní cesta.
  • Dvojdielne formy na baránka sú praktickejšie, cesto do nich krásne napučí a baránok má aj vytvarovaný chrbát.

Bonami tipy, ako vyklopiť baránka z formy

  • Základom je formu dôkladne vymazať, a to najlepšie ľahko stuhnutým maslom.
  • Dajte si záležať najmä na rizikové záhyby nosa a uší.
  • Potom formu vysypte zásadne hrubou múkou, prípadne strúhankou, kokosom či mletými orechmi.
  • Formu na veľkonočného baránka neplňte až po okraj, cesto nalejte do troch štvrtín objemu.
  • Baránka pečte vždy v perfektne vyhriatej rúre pozvoľna na 150 stupňov.
  • Dbajte na to, aby pri pečení nevznikla krusta a baránka ste neprepiekli. Pred koncom pečenia preto zapichnite špajľu do cesta. Baránok je hotový, pokiaľ na špajli nelipne cesto.
  • Upečený baránok by mal byť pružný. Po dotyku by nemala zostať výrazná jamka.
  • Potom vyberte formu z rúry a nechajte niekoľko minút vychladnúť. Zhruba 3 minúty by mal byť ten správny čas, kedy sa forma odtiahne a baránok pôjde pohodlne vyklopiť.
  • Baránka najskôr vyklopte naležato na tanier. Niekoľko minút ho nechajte ešte vychladnúť, čím sa spevní. Až po niekoľkých minútach ho opatrne postavte.

Fotografia: Kateřina Jašek