Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Príchod leta: recept na svätojánsky syr a nápady na dekorovanie stola

Svätojánska noc v mnohých európskych krajinách nadväzuje na predkresťanské oslavy letného slnovratu. V mnohých krajinách tieto tradície pretrvali dodnes. Zapaľovanie ohňa či tradičné ľudové piesne. O najrôznejšie zvyky nie je núdza, a tak sme v tomto článku zhrnuli to najdôležitejšie, čo zažijete počas oslavy svätojánskej noci v Litve. Inšpirujte sa aj výrobou lahodného domáceho syra.

Prírodné tóny a materiály

Ľudia sa vracajú k starobylým hodnotám svojich predkov. Užívajú si nielen prírodu, ale využívajú tiež prírodné farby a materiály na ozdobenie stola a vytvorenie slávnostnej atmosféry.

Letný slnovrat sa nezaobíde bez tradičného ľanového obrusu zdedeného napríklad po babičke.

Stolové dekorácie

Pre živšiu oslavu môžete na sviatočný stôl umiestniť svietniky v zemitých farbách a ladiace sviečky, ktorých plamene zároveň slúžia na odpudzovanie komárov.

A pretože bylinkám nazbieraným počas svätojánskej noci je pripisovaná magická moc, ozdobte si stôl bylinkami či kvetmi v hlinenej alebo keramickej váze v prírodnej farbe.

Recept na svätojánsky syr

Tradičný svätojánsky syr má v Litve dlhú históriu spätú s letným slnovratom. Vďaka svojmu okrúhlemu tvaru a žltej farbe sa verí, že symbolizuje slnko. Obzvlášť, ak je vyrobený podľa autentickej receptúry.

Čo na jeho výrobu budete potrebovať:

  • 3 litre mlieka
  • 1 kg tvarohu
  • 3 slepačie vajcia
  • 100 g masla
  • soľ
  • rascu

Postup

1. Zahrejeme mlieko na 80 stupňov. Na miernom plameni jemne miešame a začíname do horúceho mlieka pridávať tvaroh. Miešame, kým sa nezačne oddeľovať srvátka.

2. Vezmeme navlhčenú bavlnenú utierku alebo plátno a vložíme do sita. Po oddelení srvátky precedíme celú hmotu cez utierku a zalejeme srvátku.

3. Horúci tvaroh dáme do panvice s rozšľahanými vajcami, do ktorých sme pridali rascu a soľ. Do zmesi pridáme maslo. Neustále miešame, kým sa zmes neprichytí k stene panvice.

4. Keď je zmes hotová, nalejeme obsah panvice do pripravenej nádoby. Syr necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí dáme aspoň na 1 hodinu (najlepšie na 1 noc) do chladničky.

5. Syr nakrájame na plátky a podávame.

Svätojánske dekorácie na stôl

Bez drevených prvkov si nemožno oslavy príchodu leta predstaviť – stôl teda môžete doplniť dubovými, bambusovými alebo inými drevenými misami, tanierikmi s predjedlami a koreničkami. Na stôl umiestnite aj prírodné motívy, napr.
obrúsky zdobené kvetmi.

Svätojánske tradície

Odjakživa sa hovorí, že pivo symbolizuje dobrú úrodu, a tak sa okrem tradičného syra nezaobíde pravá svätojánska noc ani bez dobrého a kvalitného nápoja.

Ranný kúpeľ

Podľa prastarej viery by ste sa pri východe slnka mali vykúpať, pretože voda má magické vlastnosti – dodáva silu, energiu a zdravie. Zadovážte si teplú prikrývku a syrovú misu, aby ste sa po dobrom kúpaní zahriali a zároveň zahnali hlad.