Príchod leta: recept na svätojánsky syr a nápady na dekorovanie stola
Svätojánska noc v mnohých európskych krajinách nadväzuje na predkresťanské oslavy letného slnovratu. V mnohých krajinách tieto tradície pretrvali dodnes. Zapaľovanie ohňa či tradičné ľudové piesne. O najrôznejšie zvyky nie je núdza, a tak sme v tomto článku zhrnuli to najdôležitejšie, čo zažijete počas oslavy svätojánskej noci v Litve. Inšpirujte sa aj výrobou lahodného domáceho syra.
Produkty
Prírodné tóny a materiály


Produkty
Stolové dekorácie

Produkty
Recept na svätojánsky syr
Čo na jeho výrobu budete potrebovať:
- 3 litre mlieka
- 1 kg tvarohu
- 3 slepačie vajcia
- 100 g masla
- soľ
- rascu


Postup
1. Zahrejeme mlieko na 80 stupňov. Na miernom plameni jemne miešame a začíname do horúceho mlieka pridávať tvaroh. Miešame, kým sa nezačne oddeľovať srvátka.
2. Vezmeme navlhčenú bavlnenú utierku alebo plátno a vložíme do sita. Po oddelení srvátky precedíme celú hmotu cez utierku a zalejeme srvátku.
3. Horúci tvaroh dáme do panvice s rozšľahanými vajcami, do ktorých sme pridali rascu a soľ. Do zmesi pridáme maslo. Neustále miešame, kým sa zmes neprichytí k stene panvice.
4. Keď je zmes hotová, nalejeme obsah panvice do pripravenej nádoby. Syr necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí dáme aspoň na 1 hodinu (najlepšie na 1 noc) do chladničky.
5. Syr nakrájame na plátky a podávame.
Produkty
Svätojánske dekorácie na stôl
obrúsky zdobené kvetmi.


Produkty
Svätojánske tradície

Produkty
Ranný kúpeľ

