Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Ako vybrať gril (nielen) na záhradu

Len málokto si vie predstaviť leto bez vonkajšieho grilovania. Ak patríte k ľuďom, ktorí radi jedia aj pripravujú šťavnaté steaky, bez spoľahlivého grilu sa nezaobídete. Ako sa však zorientovať v širokej ponuke?

Poradíme vám, ako si vybrať ten správny gril pre vás.

Ako si vybrať (záhradný) gril

Pri výbere grilu hrá rozhodujúcu úlohu miesto, kde ho budete používať. Zatiaľ čo na grilovanie v záhrade môžete použiť akýkoľvek gril, na grilovanie na balkóne je vhodný bezdymový gril. Jeho vlastnosti oceníte vy aj vaši susedia.

Zvážte, ako často budete gril používať, koľko máte miesta, ako ho budete skladovať alebo prenášať a či chcete používať plyn, elektrinu alebo drevené uhlie.

Nakoniec by ste mali brať do úvahy aj estetiku. Najmä ak chcete, aby gril ladil s vaším záhradným nábytkom.

 

 

Ako si vybrať gril na drevené uhlie

Ak máte radi praskanie horiaceho uhlia, gril na drevené uhlie je tou správnou voľbou. Pri jeho výbere sa zamerajte na jeho pevnosť a stabilitu.

Ak chcete mať možnosť gril prenášať, vyberte si pojazdný gril. Grilovací rošt by mal mať povrchovú úpravu, najlepšie z nehrdzavejúcej ocele. Uistite sa, že gril má aj nastaviteľné vetranie.

Výhody grilu na drevené uhlie

  • Nezameniteľná dymová chuť mäsa.
  • Grily s poklopom možno používať na údenie.
  • Možno dosiahnuť vysoké teploty, mäso možno pripraviť za kratší čas.
  • Grilovanie za každého počasia.
  • Nižšia cena.

Nevýhody grilu na drevené uhlie

  • Vyžaduje približne 30 minút na zohriatie.
  • Ťažšie sa reguluje teplota.
  • Náročnejšia údržba z dôvodu odkvapkávania tuku do ohňa.
  • Len na vonkajšie použitie.

 

 

Ako si vybrať plynový gril

Ak nechcete vyberať uhlie a rozkladať oheň, môže byť pre vás vhodný plynový gril. Vyberte si taký, ktorý má aspoň dva horáky a je vyrobený z kvalitných materiálov, nehrdzavejúcej ocele alebo liatiny. Hodí sa piezoelektrický zapaľovač, ktorý sám zapáli iskru.

Výhody plynového grilu

  • Rýchlo sa zahrieva.
  • Rovnomerná teplota.
  • Menej dymu.
  • Nenáročná údržba.

Nevýhody grilu na plyn

  • Vyššia cena.
  • Manipulácia s plynom.
  • Chýba dymová chuť mäsa.

 

 

Ako si vybrať elektrický gril

Elektrický bezdymový gril je ideálny na grilovanie na balkóne. Pri jeho výbere sa zamerajte na výkon. Ak chcete grilovať často a pre veľký počet hostí, hľadajte gril s výkonom aspoň 10 kW. Na grilovanie na kontaktnom grile vám budú stačiť 2 kW.

Nepriľnavé grilovacie dosky zabezpečujú jednoduchú údržbu.

Výhody elektrického grilu

  • Bezdymové grilovanie.
  • Jednoduchá manipulácia.
  • Vhodný aj na použitie v interiéri.
  • Viacero možností prípravy jedál okrem grilovania.
  • Grilovanie bez tuku.

Nevýhody elektrického grilu

  • Menšia plocha povrchu.
  • Dlhší čas zahrievania dosky.
  • Chýba dymová chuť mäsa.
  • Vyžaduje hydroizoláciu.