Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Poháre na víno: v čom podávať biele, červené a sekt

Dobré víno je požehnanie. Preto by sa s ním malo podľa toho zaobchádzať. Nemusíte byť vinár alebo someliér, aby ste ho ocenili všetkými zmyslami. Chute a vône sa dajú zvýrazniť aj vhodným servírovaním. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Prečítajte si naše tipy, aké poháre na víno si vybrať a aké sú najlepšie teploty servírovania.

Poháre na víno

Žiadne módne výstrelky. Pre všetky poháre na víno platí, že najvhodnejšie sú tie, ktoré sú vyrobené z kvalitného číreho skla. Tieto poháre vám umožnia rozpoznať širokú škálu odtieňov, ktoré víno ponúka.

Čím tenšie sklo, tým lepšie. Otáčaním vína v tenkostennom pohári môžete lepšie oceniť jeho viskozitu.

Neváhajte preto siahnuť po objemnejších pohároch na víno. Nielenže sa z nich budú pohodlnejšie piť dva decilitre a víriť víno, ale aróma z nich nevyprchá tak rýchlo.

 

 

Poháre na biele víno

Poháre na biele víno by mali mať tvar tulipánu. Telo je teda smerom k okraju mierne uzavreté. Aróma vína tak v pohári vydrží dlhšie.

Čím je však biele víno aromatickejšie a ťažšie, tým môže byť pohár otvorenejší.

A keďže biele vína sa podávajú studené, držte pohár za stopku čo najnižšie.

V pohároch v tvare tulipánu môžeme podávať aj ružové vína.

 

 

Poháre na červené víno

Poháre na červené víno majú balónový tvar z veľmi praktického dôvodu. Je to preto, že dostatočný priestor je nevyhnutný na to, aby sa prejavili chute a vône. Preto by hladina, ktorá sa po naliatí vína rozvinie, mala byť široká, najmä pri aromatických odrodách.

A keďže červené víno by sa nemalo podávať studené, stopka pohára na červené víno býva kratšia. Hoci pohár na červené víno môžeme držať až tromi prstami na hornej časti stopky, ani tak by sme sa nemali dotýkať misky.

A koľko do pohára naliať? Stačí ho naplniť do jednej tretiny, aby sme mohli víno ľahko víriť.

 

 

Poháre na sekt a dezertné víno

Šumivé vína si najlepšie vychutnáte v pohári v tvare flauty. V úzkej čaši dokonale vynikne perlenie vína aj pena z nalievania.

Na dezertné vína s vysokým obsahom alkoholu sú vhodné malé poháre s úzkymi okrajmi, z ktorých vôňa tak rýchlo neuniká.

 

 

Teplota podávania

Chuť vín môže byť ohrozená nevhodnou teplotou podávania. Červené vína by sa mali pred podávaním chladiť v chladničke približne 20 minút. Keďže biele vína sa podávajú studené, chlaďte ich v dostatočnom predstihu.

  • Mladé a ľahké biele vína 7-10 °C
  • Vyzreté, plné a zrelé biele vína 10-12 °C
  • Ľahké a mladé červené vína 14-16 °C
  • Vyzreté, plné a ťažšie červené vína 16-18 °C
  • Plne vyzreté červené vína 18-20 °C
  • Mladé a ovocné ružové vína 8-10 °C
  • Vyzreté a aromatické ružové vína 10-12 °C
  • Šumivé vína 5-7 °C
  • Šumivé vína 8 -10 °C
  • Likérové vína 6-8 °C

 

 

Ako otvoriť víno vývrtkou ako profesionál

  • Odstráňte fóliu.
  • Pomaly zaskrutkujte vývrtku do korku. Dávajte pozor, aby ste nezaskrutkovali cez korok. Znečistili by ste víno.
  • Zaskrutkujte vývrtku tak, aby nad korkom zostala jedna až jeden a pol otáčky špirály.
  • Stlačte rukoväte na vývrtke tak, aby korok vyšiel takmer celý von.
  • Potom korok pomaly vyklopte prstami.
  • Ak ste postupovali správne, pri otváraní fľaše nebudete počuť to "prasknutie", ktoré znamená, že ste víno šokovali náhlou zmenou tlaku.

Ako otvoriť víno bez vývrtky (rozhodne nie ako profesionál)

Nemáte poruke vývrtku? Školácka chyba. Pravdepodobne vám nezostane nič iné, než improvizovať. Bohužiaľ, riskujete, že víno pokazíte.

Ako vývrtku môžete podobne použiť napríklad dlhý kľúč, ktorý zavŕtate šikmo do korku a silným ťahom zátku vytiahnete.

Alternatívne môžeme použiť zapaľovač, ktorým zahrejeme hrdlo fľaše pod korkom, až kým zmena teploty nevytvorí vo fľaši silný tlak, ktorý vytlačí korok von. Je však potrebné zahrievať fľašu aspoň 3 minúty. Dajte si však pozor na popáleniny spôsobené samotným zapaľovačom alebo horúcim sklom.

 

 

Ako dlho vydrží víno otvorené

Víno si najlepšie vychutnáte v deň, keď fľašu otvoríte. Na druhý deň sa síce nepokazí, ale určite bude chutiť inak. Opäť to závisí od typu vína. Nehrozí však riziko plytvania. Nedopité víno použite na varenie.

  • Šumivé víno môžete piť aj po uzavretí zátkou maximálne na druhý alebo tretí deň.
  • Ružové víno uzavreté zátkou a uchovávané v chladničke môžete piť na piaty alebo dokonca siedmy deň po otvorení.
  • Biele víno s korkovou zátkou uložené v chladničke sa môže používať 3 až 5 dní.
  • Červené víno uskladnené na tmavom mieste s korkovou zátkou si zachová svoju chuť 3 až 5 dní.

 

 

Ako skladovať víno

Ak chcete víno skladovať doma, a to aj niekoľko mesiacov, venujte mu náležitú starostlivosť. Odvďačí sa vám vynikajúcou chuťou.

A nebojte sa, nemusíte si hneď zaobstarať vínnu pivnicu. Vínna pivnica je vhodná najmä pre veľmi kvalitné vína s potenciálom archivácie.

Pre bežné vína postačí niekoľko základných pravidiel.

  • Fľaše s vínom skladujte horizontálne. Korok by mal byť v kontakte s vínom. Zabránite tak jeho vysušeniu, čím sa do fľaše dostane vzduch a víno sa pokazí.
  • Víno nevystavujte priamemu svetlu. Vhodnejšia je tma.
  • Dbajte na to, aby fľaše s vínom neboli vystavené nárazom.
  • Teplota miestnosti na skladovanie vína by mala byť približne 7 až 16 °C.
  • Teploty nad 20 °C spôsobujú rýchlejšie starnutie vína, zatuchnutie buketu a mdlú chuť.
  • Vlhkosť vzduchu pri skladovaní by mala byť približne 65 %.

 

 

Viac inšpirácie