Dobré víno je požehnanie. Preto by sa s ním malo podľa toho zaobchádzať. Nemusíte byť vinár alebo someliér, aby ste ho ocenili všetkými zmyslami. Chute a vône sa dajú zvýrazniť aj vhodným servírovaním. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.
Prečítajte si naše tipy, aké poháre na víno si vybrať a aké sú najlepšie teploty servírovania.Žiadne módne výstrelky. Pre všetky poháre na víno platí, že najvhodnejšie sú tie, ktoré sú vyrobené z kvalitného číreho skla. Tieto poháre vám umožnia rozpoznať širokú škálu odtieňov, ktoré víno ponúka.
Čím tenšie sklo, tým lepšie. Otáčaním vína v tenkostennom pohári môžete lepšie oceniť jeho viskozitu.
Neváhajte preto siahnuť po objemnejších pohároch na víno. Nielenže sa z nich budú pohodlnejšie piť dva decilitre a víriť víno, ale aróma z nich nevyprchá tak rýchlo.
Poháre na biele víno by mali mať tvar tulipánu. Telo je teda smerom k okraju mierne uzavreté. Aróma vína tak v pohári vydrží dlhšie.
Čím je však biele víno aromatickejšie a ťažšie, tým môže byť pohár otvorenejší.
A keďže biele vína sa podávajú studené, držte pohár za stopku čo najnižšie.
V pohároch v tvare tulipánu môžeme podávať aj ružové vína.Poháre na červené víno majú balónový tvar z veľmi praktického dôvodu. Je to preto, že dostatočný priestor je nevyhnutný na to, aby sa prejavili chute a vône. Preto by hladina, ktorá sa po naliatí vína rozvinie, mala byť široká, najmä pri aromatických odrodách.
A keďže červené víno by sa nemalo podávať studené, stopka pohára na červené víno býva kratšia. Hoci pohár na červené víno môžeme držať až tromi prstami na hornej časti stopky, ani tak by sme sa nemali dotýkať misky.
A koľko do pohára naliať? Stačí ho naplniť do jednej tretiny, aby sme mohli víno ľahko víriť.Šumivé vína si najlepšie vychutnáte v pohári v tvare flauty. V úzkej čaši dokonale vynikne perlenie vína aj pena z nalievania.
Na dezertné vína s vysokým obsahom alkoholu sú vhodné malé poháre s úzkymi okrajmi, z ktorých vôňa tak rýchlo neuniká.
Chuť vín môže byť ohrozená nevhodnou teplotou podávania. Červené vína by sa mali pred podávaním chladiť v chladničke približne 20 minút. Keďže biele vína sa podávajú studené, chlaďte ich v dostatočnom predstihu.
Nemáte poruke vývrtku? Školácka chyba. Pravdepodobne vám nezostane nič iné, než improvizovať. Bohužiaľ, riskujete, že víno pokazíte.
Ako vývrtku môžete podobne použiť napríklad dlhý kľúč, ktorý zavŕtate šikmo do korku a silným ťahom zátku vytiahnete.
Alternatívne môžeme použiť zapaľovač, ktorým zahrejeme hrdlo fľaše pod korkom, až kým zmena teploty nevytvorí vo fľaši silný tlak, ktorý vytlačí korok von. Je však potrebné zahrievať fľašu aspoň 3 minúty. Dajte si však pozor na popáleniny spôsobené samotným zapaľovačom alebo horúcim sklom.
Ak chcete víno skladovať doma, a to aj niekoľko mesiacov, venujte mu náležitú starostlivosť. Odvďačí sa vám vynikajúcou chuťou.
A nebojte sa, nemusíte si hneď zaobstarať vínnu pivnicu. Vínna pivnica je vhodná najmä pre veľmi kvalitné vína s potenciálom archivácie.
Pre bežné vína postačí niekoľko základných pravidiel.