Aromatické a osviežujúce – základ pre dokonalý letný piknik.
K letnému pikniku patria sezónne pochúťky. Domáci jahodový koláč je vždy hitom – jeho prirodzená sladkosť a osviežujúca chuť dokonale stelesňujú ducha sezóny. Pre väčší šmrnc ho môžete kombinovať s ovocnou misou. Sezónne ovocie nielenže zafarbí stôl do pestrých farieb, ale tiež poskytne potrebné osvieženie v teplých dňoch, keď telo nemá chuť na ťažké jedlo.
Možno dôležitejšie ako jedlo sú osviežujúce a aromatické letné nápoje. Prinášame vám dva nápady, s pomocou ktorých pozdvihnete piknik na vyššiu úroveň a určite potešíte hostí.
Bazová a mätová limonáda
1. Zvarte 3 litre vody a 3 kg cukru, kým sa cukor nerozpustí.
2. Do vychladnutého roztoku cukru a vody pridajte 30 – 40 umytých kvetov bazy čiernej, 3 – 4 hrsti mätových lístkov a 3 dkg kyseliny citrónovej.
3. Zmes necháme 24 hodín stáť, potom ju precedíme cez plátno, nalejeme do sterilizovaných fliaš a užívame podľa potreby.
4. Pri podávaní zmiešajte s čistou alebo sýtenou vodou, pridajte niekoľko kociek ľadu, plátok citróna a lístok mäty.
Levanduľová limonáda
1. Levanduľový sirup pripravíte tak, že v hrnci zmiešate rovnaké diely vody a cukru, pridáte hrsť čerstvej alebo sušenej levandule a necháte variť, kým sa cukor nerozpustí.
2. Nechajte vychladnúť a potom preceďte.
3. Na prípravu limonády vytlačte niekoľko citrónov, zmiešajte ich šťavu s vodou a oslaďte ju levanduľovým sirupom podľa chuti.
4. Podávajte na ľade, ozdobené vetvom levandule.