Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Čo do prvej kuchyne? Vybrali sme zoznam nevyhnutností pre začiatočníkov

Zariaďovanie kuchyne je výzva. Obzvlášť, pokiaľ ide o tú úplne prvú. Panvice, hrnce, misy a všelijaké vychytávky... Niet divu, že v hlave neistého začiatočníka ľahko zavládne poriadny zmätok. Aby ste však neplytvali časom a peniazmi na zbytočnosti, pripravili sme pre vás zoznam položiek, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

A pokiaľ v sebe nakoniec objavíte nadšenie pre zložitejšie kulinárske úpravy, môžete s pribúdajúcimi skúsenosťami rozširovať aj váš gastronomický arzenál.

1

Panvičky a hrnce

Aspoň jednoduchá zostava hrncov a panvičky bude potrebná. Na začiatok postačí aspoň jeden väčší hrniec, kastról a rajnica. Siahnite zatiaľ po dvoch kúskoch s objemom zhruba 2,5 až 3 litre. Rajnica stačí menšia.

Nevyhnutným pomocníkom bude rozhodne aj kvalitná panvica s priemerom 24 –⁠ 26 centimetrov. Vhodnejšia je skôr hlbšia, na ktorej pripravíte palacinky aj ázijské pokrmy pre zhruba štyroch stravníkov.

Materiál riadu vyberajte s ohľadom na typ varnej dosky. A nezabudnite ani na pokrievky.

Tip:

Ak chcete ušetriť čas, nie je od veci zvážiť obstaranie tlakového hrnca. Varenie je rýchlejšie, a teda aj ekonomicky výhodnejšie.

2

Nože a dosky

Hoci profesionáli asi nikdy nebudú mať nožov dosť, v začiatkoch si bohato vystačíte so štyrmi –⁠ univerzálnym, kuchárskym –⁠ napr. typu Santoku, oškrabávacím a na pečivo.

A doštičky? Tie využijete tri – na pečivo, na mäso, na ovocie a zeleninu. Zatiaľ čo na drevenú odložíte horúce hrnce a možno na nej aj servírovať občerstvenie, plastová je zase jednoduchšia na údržbu, navyše nenapáchne aromatickými potravinami. Ideálna je preto kombinácia oboch.

3

Základné spotrebiče

V žiadnej domácnosti sa tiež nestratí rýchlovarná kanvica. Okrem času na nej oceníte aj ďalšiu výhodu –⁠ nezaberie miesto na platni. To oceníte vtedy, ak musíte pripravovať jedlo vo viacerých hrnoch. Pri príprave dezertov sa zase nezaobídete bez váhy a mixéra –⁠ klasického, alebo tyčového.

Ak si neviete predstaviť vaše raňajky či večere bez zapečeného toastu alebo chrumkavého pečiva, bude hriankovač verným spoločníkom. Ak si však hrianku doprajte výnimočne, vystačíte si s kvalitnou panvicou.

4

Misky

Súpravu niekoľkých misiek rôznych veľkostí rozhodne využijete. V malom byte oceníte stohovateľné v niekoľkých rôznych veľkostiach, ktoré do seba zapadnú a ušetria miesto. Plastové sú ľahšie, antikorové však skôr využijete aj na servírovanie. Veľkosti voľte tak, aby ste aspoň jednu väčšiu misku mohli použiť na miešanie cesta i šalátov, menšie potom na servírovanie pochutín a dipov.

5

Pekáč alebo plech

Pokiaľ ste hrdými majiteľmi rúry, neváhajte ju využiť na prípravu rýchlych a jednoduchých receptov. Ideálna je na to zapekacia misa, pekáč alebo hlbší plech. S niekoľkými surovinami totiž pripravíte do pol hodiny parádny obed či večeru.

6

Kuchynské pomôcky

Manipulácia s potravinami si žiada svoje. Preto príde vhod niekoľko varešiek, stierok a obracačiek. Valček a dosku tiež využijete. Pokiaľ chcete ušetriť miesto, je praktickejšia silikónová, ktorú môžete zrolovať.

Viac inšpirácie pre vašu kuchyňu