Až -60 % na prémiové značky |Ušetrite ešte dnes →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Vianočné medovníky: recept a tipy, ako ich ozdobiť

Voňavé a krásne vyzdobené medovníky sú ozdobou každej vianočnej tabule. Aby ani na vašom stole táto sladká dobrota nechýbala, pripravili sme pre vás recept a množstvo tipov, ako medovníky vyzdobiť s minimom úsilia, zato s veľkým efektom.

Tak s chuťou do toho! Upečte si skvelé mäkké medovníky podľa receptu blogerky In kitchen with Zuz.

Suroviny na cesto

  • 520 g preosiatej hladkej múky
  • 225 g preosiateho práškového cukru
  • 105 g masla
  • 3 ks celé vajcia
  • 2/3 lyžičky jedlej sódy
  • 1,5 lyžice perníkového korenia
  • 6 lyžíc medu
  • 3 lyžice holandského kakaa

Suroviny na polevu

  • 200 g extra jemný práškový cukor (preosiaty aspoň dvakrát)
  • 1 vaječný bielok
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • podľa ľubovôle potravinárske farbivo

Príprava cesta

Než začnete, vyberte aspoň na 20 minút vopred maslo z chladničky, aby zmäklo.

V mise zmiešajte suché suroviny, teda preosiatu múku, cukor, jedlú sódu, perníkové korenie, kakao.

Potom pridajte vajcia, zmäknuté maslo a med.

Zmiešajte a spracujte na hutné cesto. Dajte si záležať na poriadnom premiešaní surovín. Ak používate kuchynský robot, použite metlu na miešanie a nechajte spracovávať cesto aspoň 5 minút, aby získalo jednotnú konzisteniu.

Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte cez noc odpočinúť v chladničke. Ak sa ponáhľate, nechajte cesto odležať v chladničke aspoň 4 hodiny.

Pečenie medovníkov

Predohrejte rúru na 170 °C.

Odležané cesto rozdeľte na jednotlivé kusy. Tie vyvaľkajte valčekom na plát s výškou cca 0,5 cm. Z cesta vykrajujte obľúbenými vykrajovačmi jednotlivé tvary a tie ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečte 8 až 10 minút na 170 °C.

Ihneď po vytiahnutí potrite horúce kúsky rozšľahaným žĺtkom, získajú pekný lesk. Nechajte vychladnúť na kovovej mriežke. Po vychladnutí ozdobte.

Zdobenie medovníkov

Pripravte si polevu.

Najprv cukor dôkladne preosejte, aby sa v poleve netvorili hrudky a neupchávala sa v cukrárskom vrecku.

Kuchynskou stierkou zmiešajte v mise cukor, citrónovú šťavu a bielok tak, aby ste dosiahli jemnú konzistenciu. Ingrediencie miešajte vždy ručne, mixér by do polevy vohnal vzduch a následne by sa drolila.

Bielková poleva by navyše nemala prísť do kontaktu s kovovým predmetom, aby si uchovala farbu aj konzistenciu. Nemala by sa na tanieriku roztekať a pri vybratí stierky by mala tvoriť špičky.

Cukrárske vrecko naplňte polevou a ľubovoľne ozdobte.

Bonami tip

Misku s nepoužívanou polevou vždy prikryte vlhkou utierkou, glazúra nestvrdne.

Poľava má tendenciu hustnúť, preto ju dávkujte po malých častiach. Môžete ju tiež naplniť do niekoľkých vrecúšok. Nepoužívané vrecká medzitým uložte do chladničky.

Polevu spotrebujte vždy hneď v ten deň.

Bonami tipy, ako zdobiť medovníky

  • Ladné ťahy vytvoríte tak, keď sa rukou nebudete dotýkať podložky a budete sa snažiť polevu nanášať ako povrázok.
  • Klasikou je aj poťahovanie medovníkov, kedy polevu ľahko zriedite vodou, zhruba po pol lyžičke. Zmesou naplníte vrecko a špáradlom či štetcom rozotierate po celom medovníku tak, aby vytvorila hladký poťah.
  • Ak nechcete zdobiť medovníky polevou, skúste embosovaný valček, ktorým pred vykrajovaním vytvoríte na ceste zaujímavý vzor. Variantom sú aj pečiatky na medovníky.
  • Môžete tiež vyskúšať popraskaný vzhľad pomocou krakelovania. Zmiešate slivovicu s jedlou práškovou belobou do hustej kašičky. Zmesou potrite vykrojené tvary a nechajte ich pred pečením zaschnúť. Ešte pred vložením do rúry by mali popraskať. Potom ich upečte.

Bonami tipy pre mäkké medovníky

  • Medovníky pečte vždy len doružova.
  • Medovníky uložte do papierového boxu vyloženom obrúskom, ktorý uložíte do chladnej a primerane vlhkej špajze. Nadmiera vlhkosti by mohla spôsobiť splesnivenie cukroviniek.
  • Zmäknutiu napomôže vloženie rozpoleného jablka do papierového boxu s medovníkmi. Jablko vložte v šupke, aby perníčky nezničilo.
  • Namiesto jablka môžete vyskúšať aj kúsky chleba.

Foto: In kitchen with Zuz