Než začnete, vyberte aspoň na 20 minút vopred maslo z chladničky, aby zmäklo.
V mise zmiešajte suché suroviny, teda preosiatu múku, cukor, jedlú sódu, perníkové korenie, kakao.
Potom pridajte vajcia, zmäknuté maslo a med.
Zmiešajte a spracujte na hutné cesto. Dajte si záležať na poriadnom premiešaní surovín. Ak používate kuchynský robot, použite metlu na miešanie a nechajte spracovávať cesto aspoň 5 minút, aby získalo jednotnú konzisteniu.
Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte cez noc odpočinúť v chladničke. Ak sa ponáhľate, nechajte cesto odležať v chladničke aspoň 4 hodiny.
Predohrejte rúru na 170 °C.
Odležané cesto rozdeľte na jednotlivé kusy. Tie vyvaľkajte valčekom na plát s výškou cca 0,5 cm. Z cesta vykrajujte obľúbenými vykrajovačmi jednotlivé tvary a tie ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte 8 až 10 minút na 170 °C.
Ihneď po vytiahnutí potrite horúce kúsky rozšľahaným žĺtkom, získajú pekný lesk. Nechajte vychladnúť na kovovej mriežke. Po vychladnutí ozdobte.
Pripravte si polevu.
Najprv cukor dôkladne preosejte, aby sa v poleve netvorili hrudky a neupchávala sa v cukrárskom vrecku.
Kuchynskou stierkou zmiešajte v mise cukor, citrónovú šťavu a bielok tak, aby ste dosiahli jemnú konzistenciu. Ingrediencie miešajte vždy ručne, mixér by do polevy vohnal vzduch a následne by sa drolila.
Bielková poleva by navyše nemala prísť do kontaktu s kovovým predmetom, aby si uchovala farbu aj konzistenciu. Nemala by sa na tanieriku roztekať a pri vybratí stierky by mala tvoriť špičky.
Cukrárske vrecko naplňte polevou a ľubovoľne ozdobte.
Misku s nepoužívanou polevou vždy prikryte vlhkou utierkou, glazúra nestvrdne.
Poľava má tendenciu hustnúť, preto ju dávkujte po malých častiach. Môžete ju tiež naplniť do niekoľkých vrecúšok. Nepoužívané vrecká medzitým uložte do chladničky.
Polevu spotrebujte vždy hneď v ten deň.
Foto: In kitchen with Zuz