Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Vianočný dezert 3x inak bez lepku aj laktózy

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy chcete pohostiť aj tých svojich najbližších, ktorí trpia intoleranciou na laktózu alebo lepok? Alebo už len máte dosť tradičných ťažkých dezertov a chcete dať prednosť niečomu ľahšiemu? Potom ste tu správne!

Máme pre vás 3 úžasné recepty na dezerty, ktoré pripravila poľská blogerka Agnieszka, ktorá na svojom instagramovom profile bezglutenu_bezlaktozy zdieľa recepty na veľa zdravých dobrôt. Vyskúšajte jej perník, makový koláč alebo nepečené cukrovinky a užite si lahodné Vianoce ♥

Vianočný perník

Ingrediencie:
• 2 bielky
• 100 g masla bez laktózy
• 1 lyžica medu
• 2 lyžice chia semien
• 3 lyžice cukru
• 3 lyžice proso múky
• 2 lyžice kukuričnej, ryžovej a tekvicovej múky
• olej na mazanie formy

Príprava:
Vložte všetky prísady do misky a premiešajte. Po 15 minútach by malo byť cesto jednotné. Vytvarujte ho do tvaru gule, zabaľte do fólie a nechajte odležať pol hodiny v chlade. Medzitým vymastite formu. Potom cesto vyberte a rozdeľte na menšie kúsky a jemne ich vložte do formy. Pečte 30 minút v rúre predhriatej na 160 °C.

Chcete koláč ozdobiť práškovým cukrom? Skvele vám k tomu poslúži čajové sitko. Ak ich máte viac, môžete dať jedno každému z hostí, ktorí si tak svoj kúsok dosladí podľa vlastnej chuti.

Vianočné jabĺčka bez pečenia

Ingrediencie:
• 300 g mandlí
• 3 lyžice ružovej vody
• 150 g práškového cukru
• 3/4 čajovej lyžičky mandľového extraktu
• 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
• 100 ml studenej vody
• štipka zeleného a červeného farbiva

Príprava:
Práškový cukor, vanilkový extrakt a mandľový extrakt zmiešajte s vodou v hrnci a prilejte ružovú vodu. Dôkladne premiešajte a varte na miernom ohni, kým nevznikne hustý sirup (asi 7 - 10 minút). Vsypte mleté mandle do misky a nalejte k nim sirup, zmes dôkladne premiešajte.

Výsledné cesto rozdeľte na 2 časti: väčšie a menšie. Do väčšej časti zapracujte červené farbivo, do menšej zelené. Formu vyložte potravinárskou fóliou. Rozdeľte obe cestá na menšie diely, ktoré postupne otláčajte do formy. Hneď potom môžete servírovať ♥

Objavte ešte viac štýlových foriem na pečenie ♥