Pohostenie 3x inak: hlavný chod podľa blogerky Jarmily Sweet
Recepty, ktoré nájdete na stránkach mladej blogerky Jarmily Sweet hýria všetkými farbami. Spája ich však ďalšia vec - všetky sú 100 % vegánske a lákavé hneď na prvý pohľad.
Ak teda túžite ozvláštniť svoju slávnostnú tabuľu niečím novým, vyskúšajte tieto ľahké recepty plné živých chutí. Zaručujeme vám, že po tejto večeri vám rozhodne ťažko nebude ♥
Zelerové rezne (karbonátky) so zemiakovým šalátom
Počet porcií: 4 - 6 porcií
Čas prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
Zemiakový šalát
• 2 kg zemiakov (typ A)
• 3 mrkvy
• 2 petržleny
• ½ zeleru
• ½ cibule
• 4 nakladané uhorky
• 150 g sterilizovaného hrášku
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
• vegánska majonéza
Obaľovaný zeler
• 300 g zeleru
• 200 g jemných ovsených vločiek
• 1 lyžica nori vločiek (možno vynechať)
• 3 lyžice sójovej omáčky
• 150 ml vody
• strúhanka
• olej
Ako na to?
Zemiakový šalát
1. Zemiaky dajte do hrnca, zalejte studenou vodou, priveďte do varu a varte do zmäknutia (asi 20 minút). Nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na kocky.
2. Mrkvu, petržlen a zeler ošúpte, nakrájajte na malé kocky, preložte do hrnca, zalejte vodou a tiež varte do zmäknutia (asi 10 minút).
3. Zemiaky a koreňovú zeleninu zmiešajte, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, nakrájané uhorky a hrášok. Premiešajte.
4. Zeleninu premiešajte s domácou vegánskou majonézou a zľahka osoľte a okoreňte podľa chuti.
Obaľovaný zeler
1. Zeler ošúpte, nastrúhajte nahrubo a dajte povariť do hrnca s vriacou vodou na 5 minút. Preceďte a preložte do misy.
2. Pridajte ovsené vločky, nori vločky, sójovú omáčku a zalejte horúcou vodou (ja používam tú, v ktorej sa varil zeler). Nechajte odstáť 10 minút, aby sa voda vsiakla.
3. Do zmesi zamiešajte strúhanku, aby vznikla hmota z ktorej sa budú dať tvarovať rezne/karbonátky.
4. Obaľte v strúhanke a vyprážajte v rozpálenom oleji na panvici z oboch strán.
5. Podávajte spoločne so zemiakovým šalátom.
Vianočná plnená tekvica
Počet porcií: 4 - 6
Čas prípravy: 1 h 20 min
Ingrediencie:
• 1 maslová tekvica
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 cibuľa
• 4 lyžice balzamikového octu
• 300 g šošovice
• 70 g sušených brusníc
• petržlenová vňať
• 1 lyžička soli
• zavárané brusnice na podávanie
Ako na to?
1. Tekvicu umyte, rozpoľte, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte cca 45 minút pri 190 °C, kým vnútro nezmäkne.
2. Medzitým nalejte do menšieho hrnca olej, pridajte cibuľu, podlejte octom a nechajte vyvariť.
3. V mise zmiešajte šošovicu, sušené brusnice, petržlenovú vňať, zmäknutú cibuľu a osoľte.
4. Tekvicu vyberte z rúry, vydlabte vnútro, aby po stranách zostal vždy 1 cm - vydlabanú časť pridajte do misy k ostatným ingredienciám.
5. Naplňte pripravenou zmesou, priklopte polovice k sebe a upevnite žiaruvzdorným špagátom na pečenie.
6. Pečte v rúre ďalších 15 minút na 190 °C.
7. Po vybratí opatrne nakrájajte a podávajte so zavarenými brusnicami.
Rýchly ružičkový kel so zázvorom a granátovým jablkom
Počet porcií: 4
Dobra prípravy: 15 minút
Ingrediencie:
• 3 lyžice olivového oleja
• 3 lyžičky najemno nasekaného zázvoru
• 500 g ružičkového kelu
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
• 2 lyžice sezamu
• ½ granátového jablka
Ako na to?
1. U ružičkového kelu zrežte spodný hlúb, zlúpnite nepekné vrchné lístky, umyte, osušte a rozpoľte.
2. V nižšom hrnci rozpáľte olej, pridajte najemno nasekaný zázvor, ružičkový kel rezom dolu, osoľte, okoreňte.
3. Potom premiešajte, priklopte, stiahnite plameň na najnižší a nechajte
8 - 10 minút pod pokrievkou.
4. Na záver posypte sezamom a doplňte zrniečkami granátového jablka.