5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík

Veľkonočné pečenie podľa foodblogerky Hanny Smuczer

Gastroblogerka Hanna Smuzcer vám prináša tri chutné recepty na koláčiky, ktoré zaručene rozžiaria váš veľkonočný stôl. Chcete svojich blízkych pohostiť niečím špeciálnym? Smelo do toho.

Upečte im napríklad briošky, citrónový koláč alebo alsaskú bábovku podľa nasledujúcich receptov.

Briošky

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať briošky, ktoré sú symbolom plodnosti.

Ingrediencie na 19 kusov:
• 500 g pšeničnej múky
• 1/2 lyžičky soli
• 90 g práškového cukru
• 1 vajce
• 80 g masla
• 250 ml mlieka
• 25 g čerstvého droždia
• guľôčky korenia na ozdobu

Postup

1. Múku zmiešame so soľou, práškovým cukrom a rozdrobíme s maslom. Vo vlažnom mlieku rozmiešame 1 lyžičku krupicového cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a prikryjeme, necháme 5-7 minút kysnúť a potom pridáme k múke.

2. Vajce rozbijeme v miske, rozšľaháme vidličkou a polovicu pridáme k našej múčnej zmesi, vymiesime na pekné lesklé cesto, prikryjeme a necháme kysnúť 40-50 minút.

3. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 50 g kúsky. Dieliky rozvaľkáme na pramienky a úhľadne stočíme do uzla.

4. Z jedného konca uzla vytvoríme hlavu vtáčika, druhý koniec sploštíme a vytvarujeme chvost, stačí koniec uzla narezať nožom.

5. Na plech vyložený papierom na pečenie rozložíme vtáčiky a necháme ich 30 minút odpočívať, potom ich potrieme zvyšnými vajcami a ozdobíme zrniečkami celého korenia.

6. Predhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme dozlatista okolo 20 minút. Ku koncu pečenia môžeme zapnúť prúdenie vzduchu, aby povrch pečiva zo všetkých strán rovnomerne zružovel.

Koláč s citrónovým snehom

Ingrediencie na cesto:
• 160 g pšeničnej múky
• 50 g práškového cukru
• 1 štipka soli
• 1 lyžička prášku do pečiva
• 80 g studeného masla
• 2-3 polievkové lyžice studenej vody

Ingrediencie na citrónový krém:
• citrónová šťava (4 citróny)
• 150 g krupicového cukru
• 4 vajíčka
• 1/2 lyžičky soli
• 20 g vanilkového pudingového prášku

Ingrediencia na snehový krém:
• 2 bielky
• 90 g kryštálového cukru

Postup

1. Múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, soľou a práškom do pečiva. Do zmesi rozdrobíme studené maslo a uprostred vylejeme lyžicu studenej vody, zmiešame a vytvorené cesto dáme chladiť do chladničky aspoň na 30 minút, prípadne na celú noc.

2. Cesto valčekom rozvalkáme na pomúčenú dosku tak, aby sme ho mohli rozprestrieť do maslom vymastenej formy. Cesto po vložení do formy prepichnite vidličkou. Položte naň pokrčený a následne preložený papier na pečenie a posypte keramickými fazuľkami, ktoré udržia cesto prehĺbené. Pečte 15 minút (horný aj spodný ohrev) na 180 stupňov. Odoberte keramické fazuľky a pečte ďalších 10 minút. Dno potrite bielkom.

3. Na citronový krém v odšťavovači vytlačte citrónovú šťavu a vmiešajte časť pudingového prášku a následne vajcia. Zvyšok dajte variť s kryštálovým cukrom. Po zahriatí, zalejte vaječnou zmesou, premiešajte, vráťte na mierny oheň a za stáleho miešania metličkou priveďte do varu a potom ochlaďte.

4. Začnite šľahať bielky do peny, postupne prisypávajte cukor a ušľahajte do tuhej peny. Dnu do cesta rozotrieme zvyšný žĺtok. Citrónovú smotanu metličkou vymiešame a nalejeme do cesta, napokon vrch koláča ozdobíme rustikálne alebo cukrárskym vrecúškom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút. Cez noc postačí vychladiť a na druhý deň už môžete podávať.

Alsaská bábovka

Ingrediencie:
• 500 g pšeničnej múky
• 100 g kryštálového cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1/2 lyžičky soli
• 100 g plátkov mandlí
• 150 ml vlažného mlieka
• 30 g čerstvého droždia
• 2 celé vajcia
• 150 g masla
• 100 g hrozienok
• 1 polievková lyžica rumu

Na zdobenie:
• 100 g bielej čokolády
• 1–2 lyžice oleja na varenie
• mliečna alebo horká čokoláda

Príprava

1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame 1 lyžičku krupicového cukru, rozdrobíme čerstvé droždie, prikryjeme a necháme 6-7 minút kysnúť.

2. Hrozienka namočíme do teplej vody zmiešanej s trochou rumu. Medzitým si do misy kuchynského robota nasypeme múku, krupicový cukor, vanilkový cukor, soľ, plátky mandlí a mäkké maslo a rozšľaháme vajcia. Keď vzíde kvások, pridáme ho do zmesi a vypracujeme hladké cesto. Ku koncu primiešame aj namočené hrozienka.

3. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 2x po 1,5 hodine. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik A4. Vytvoríme z cesta valec tak, aby sme ho následne mohli úhľadne vložiť do maslom vymastenej bábovkovej formy. Oba konce spojíme a cesto necháme opäť hodinu kysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov probližne 45-50 minút.

4. Bábovku necháme vychladnúť a vyklopíme. Vo vodnom kúpeli rozpustíme v sklenenej nádobe nakrájanú bielu čokoládu, vmiešame olej na varenie a lyžičkou polievame bábovku. Vrch posypeme plátkami mandlí a nadrobno nakrájanou čokoládou.