Cuketa je taká všestranná, že sa výborne hodí aj na sladké pečenie, kde dodáva cestám úžasnú vláčnosť. Už tak chutnú cuketovú tortu s čokoládovým krémom sme povýšili na luxusný dezert, a ak ju ozdobíte čerstvým ovocím, torta je pastvou pre oči.
Na korpus si pripravíme:
80 g zmäknutého masla,
120 g trstinového cukru,
1 vajce,
250 g hladkej múky,
50 g kakaa,
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo pasty,
1 čajová lyžička mletej kávy,
2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
1 čajovú lyžičku sódy,
štipka soli,
2 šálky nastrúhanej cukety (to je približne 1 stredne veľká s hmotnosťou 300 - 350 g)
Na krém budete potrebovať:
200 ml smotany (30 %),
160 g čokolády (min. 45 %),
200 g mascarpone.
Na dokončenie a zdobenie:
Čerstvé ovocie, jedlé kvety a pod. podľa vlastnej fantázie a chuti.
Postup:
1. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, po chvíli pridáme vajce a vanilkový extrakt.
2. Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva, sódou bikarbónou a štipkou soli a túto zmes práškov vmiešame do vyšľahanej peny. Nakoniec pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou, ak príliš nevytiekla. Jemne premiešajte a cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 20 - 30 minút.
Príprava ganache:
1. Smotanu dáme do hrnca zohriať na miernom ohni. Keď sa začnú tvoriť prvé bublinky, odstráňte smotanu zo sporáka a vložte do nej nasekanú čokoládu.
2. Keď sa čokoláda rozpustí, zmes dôkladne premiešajte, aby mala peknú hladkú konzistenciu.
3. Ganache prikryte potravinárskou fóliou, položte priamo na čokoládu a po vychladnutí ju vložte na niekoľko hodín, ideálne na noc, do chladničky, aby stuhla.
4. Nakoniec vychladnutú ganache vyšľaháme s mascarpone a tento čokoládový krém natrieme na upečené cuketové buchtičky a podľa potreby ozdobíme.
Obtiažnosť: ľahká
Čas: Do 1 h + čas chladenia
Počet porcií: cca 12 tyčiniek