Až -20 % na záhradu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Cuketa naslano aj nasladko: 2 jednoduché a rýchle recepty

Uložte si dva nové recepty, na ktoré môžete využiť svoju úrodu cukiet. Sú rýchle a zvládne ich aj začiatočník. Pripravili sme pre vás slané galetky a nadýchaný koláč so šľahačkou.

Cuketová galeta s citrónom a mascarpone

Cuketové galetky sú skvelé ako luxusné raňajky, jednoduchá letná večera aj ako rýchle jedlo do obedára alebo na piknik. Sú skvelé teplé, práve vytiahnuté z rúry, ale rovnako chutné sú aj vychladené z chladničky, keď dokonale osviežia. Budú tiež perfektným doplnkom na každej párty, dokonca aj na grilovačke, a navyše budú krásne vyzerať na každom stole. Pochutnáte si na nich samostatne, so zeleninovým šalátom, sušenou šunkou alebo ako príloha, napríklad k mäsu alebo grilovanému syru.


Tip: Tradične sa slané aj sladké galetky pripravujú z krehkého cesta, ale veľmi chutné sú aj z lístkového cesta, ktoré vám môže uľahčiť prácu, ak si ho kúpite.


Zložky:
  • 300 g lístkového cesta alebo krehkého cesta (recept nižšie),
  • 150 g mascarpone,
  • ½ citróna,
  • 2 malé cukety,
  • soľ, biele korenie.

    Postup:
    1. Mascarpone zmiešame s citrónovou kôrou a citrónovou šťavou, ochutíme soľou a korením. Cuketu nakrájajte na veľmi tenké plátky, dobre sa na to hodí napríklad mandolína.
    2. Cesto rozvaľkajte na placku (môžete použiť aj vopred rozvaľkané lístkové cesto) a vykrajujte ľubovoľne veľké kolieska, napr. podľa taniera. V našom prípade je to podľa 20 cm a 18 cm taniera.
    3. Do stredu každého kruhu rozotrieme mascarpone náplň a umiestnime ju asi 2 cm od okraja. Na mascarpone rozložíme plátky cukety v dvoch vrstvách, cuketu osolíme a okraje cesta preložíme dovnútra na cuketu. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme posypať soľou a sezamovými semienkami.
    4. Galetky pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C, kým okraje nie sú zlatohnedé, približne 15 - 25 minút.

  • Ako pripraviť chrumkavé cesto?

    Potrebujete:
  • 200 g hladkej múky,
  • 110 g studeného masla,
  • 1 vaječný žĺtok,
  • 1 polievkovú lyžicu studenej vody,
  • štipku soli.

    Postup:
    1. Múku a soľ zmiešame s maslom na drobenku, pridáme žĺtok a vodu a vypracujeme kompaktné cesto.
    2. Pracujte rýchlo, aby sa maslo nezačalo príliš rozpúšťať.
    3. Cesto zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na hodinu, ale môžete ho skladovať aj do druhého dňa. Pred vyvaľkaním ho nechajte krátko povoliť, ale len toľko, aby sa s ním dalo pracovať, musí byť dostatočne vychladené aj pri vyvaľkaní.

    Obtiažnosť: ľahká
    Čas: Do 1 h
    Počet porcií: 3 menšie galetky
  • Cuketový koláč s čokoládovým krémom

    Cuketa je taká všestranná, že sa výborne hodí aj na sladké pečenie, kde dodáva cestám úžasnú vláčnosť. Už tak chutnú cuketovú tortu s čokoládovým krémom sme povýšili na luxusný dezert, a ak ju ozdobíte čerstvým ovocím, torta je pastvou pre oči.

    Na korpus si pripravíme:
  • 80 g zmäknutého masla,
  • 120 g trstinového cukru,
  • 1 vajce,
  • 250 g hladkej múky,
  • 50 g kakaa,
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo pasty,
  • 1 čajová lyžička mletej kávy,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • 1 čajovú lyžičku sódy,
  • štipka soli,
  • 2 šálky nastrúhanej cukety (to je približne 1 stredne veľká s hmotnosťou 300 - 350 g)


    Na krém budete potrebovať:
  • 200 ml smotany (30 %),
  • 160 g čokolády (min. 45 %),
  • 200 g mascarpone.

    Na dokončenie a zdobenie:
    Čerstvé ovocie, jedlé kvety a pod. podľa vlastnej fantázie a chuti.

    Postup:
    1. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, po chvíli pridáme vajce a vanilkový extrakt.
    2. Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva, sódou bikarbónou a štipkou soli a túto zmes práškov vmiešame do vyšľahanej peny. Nakoniec pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou, ak príliš nevytiekla. Jemne premiešajte a cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 20 - 30 minút.

    Príprava ganache:
    1. Smotanu dáme do hrnca zohriať na miernom ohni. Keď sa začnú tvoriť prvé bublinky, odstráňte smotanu zo sporáka a vložte do nej nasekanú čokoládu.
    2. Keď sa čokoláda rozpustí, zmes dôkladne premiešajte, aby mala peknú hladkú konzistenciu. 3. Ganache prikryte potravinárskou fóliou, položte priamo na čokoládu a po vychladnutí ju vložte na niekoľko hodín, ideálne na noc, do chladničky, aby stuhla.
    4. Nakoniec vychladnutú ganache vyšľaháme s mascarpone a tento čokoládový krém natrieme na upečené cuketové buchtičky a podľa potreby ozdobíme.

    Obtiažnosť: ľahká
    Čas: Do 1 h + čas chladenia
    Počet porcií: cca 12 tyčiniek