Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Éclair: upečte si doma lahodné francúzske tortičky

Barbora Říhová · 17. mája 2022

Tradičný francúzsky zákusok Éclair je podobný našim plneným banánikom. Základ je ale z odpaľovaného cesta, dovnútra plníme krémom spodnú časť a potom namáčame do čokolády a zdobíme. Poďte ich vyskúšať tiež. Sú sladučké a krémové.

Tipy na prípravu odpaľovaného cesta a éclair

• Odpaľované cesto nie je nijako zložité na prípravu, najťažšie na ich príprave je samotné pečenie – počas neho rúru nikdy neotvárajte, náhly pokles teploty môže spôsobiť zrazenie cesta. A to už nejde napraviť.

• Odpaľované cesto nepečte na horúci vzduch, ale iba na spodný a horný ohrev.

• Cesto na plech nanášajte väčšinou rezanou špičkou s priemerom asi 1 cm.

• Dĺžka zákusku je medzi 6 – 10 cm, v našom recepte máme dĺžku 7 cm.

• Na plnenie budete potrebovať plniacu špičku, ktorá je úzka a dlhšia. Pokiaľ takú nemáte, môžete éclairs pozdĺžne rozrezať a naplniť ako slovenské banániky, na spodnú časť doplňte krém a priklopte hornú časť.

• Pri príprave krémov majte vždy ingrediencie rovnakej teploty.

Aké suroviny na éclair budete potrebovať?

Na cesto si pripravte tieto ingrediencie:
• 125 ml mlieka,
• 125 ml vody,
• 100 g masla,
• 1 lyžica cukru,
• 150 g hladkej múky,
• 3 – 4 vajcia,
• štipku soli

Na náplň budete potrebovať:
• 500 ml mlieka,
• 1 vanilkový puding,
• 100 g cukru krupice,
• 1 lyžica vanilkového cukru,
• 3 žĺtky,
• 150 – 200 ml smotany na šľahanie,
• podľa chuti ovocné pyré/marmeláda,

Na ozdobu budú perfektné:
• čerstvé maliny,
• sušené maliny,
• 100 g kvalitnej čokolády (aspoň 55 %),
• 2 lyžičky kokosového oleja (môžete vynechať)

Toto množstvo vám vystačí asi na 20 – 25 zákuskov éclair.

Postup, ako upiecť dokonalé éclair

Pripravte a upečte cesto:
1. Do hrnca dajte mlieko, vodu, maslo, cukor a štipku soli a na miernom stupni zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí maslo.
2. Keď bude mlieko zahriate, maslo rozpustené a začnú sa tvoriť bublinky, vsypte múku a stupeň zvýšte.
3. Múku svižne rozmiešajte a cesto vareškou „odpaľujte” po hrnci. Niekoľkokrát ho prevaľujte – čím lepšie a dôkladnejšie odpálené, tým lepšie bude po upečení a viac sa nafúkne.
4. Odpálené cesto nechajte vychladnúť a potom doň zašľahajte vajcia – tie je nutné zašľahať postupne, jedno po druhom.
5. Keď do cesta zašľaháte tretie vajce a konzistencia bude stále veľmi hutná, pridajte ešte jedno.
6. Konzistencia musí byť adekvátna tak, aby držala tvar, ale nie veľmi hutná, aby sa dala ľahko aplikovať na plech.
7. Rúru si predhrejte na 180 °C. Horný a dolný ohrev, odpaľované cesto nepečte na horúci vzduch.
8. Na plech vložte papier na pečenie, cesto dajte do cukrárskeho vrecúška s rezanou špičkou a naneste pruhy s dĺžkou 6 – 7 cm. Nanášajte ich s väčšími rozostupmi, cesto sa veľmi nafúkne. Pozrite na naše cukrárske náčinie.
9. Nanesené cesto môžete ľahko postriekať studenou vodou alebo naopak trochu pocukrovať múčkovým cukrom - oboje zabraňuje popraskaniu.
10. Éclairs pečte v dolnej časti rúry 35 – 45 min, kým nezozlátnu. Prvých 25 minút rúru neotvárajte. Zmenou teploty by sa cesto znehodnotilo.
11. U každého odpaľovaného cesta je po upečení dobré urobiť zospodu malinkú dierku, napríklad špáradlom, aby vyšla von para.
12. Keď upečené éclairs vychladnú, urobte do nich úzkou plniacou špičkou dve dierky, ktorými budete aplikovať krém.

Ako na hladký krém do éclair?
1. S krémom začnite deň vopred. Do kastrólika dajte všetky ingrediencie na krém, okrem smotany, tú použijeme až na druhý deň. Všetko dôkladne premiešajte metličkou a na miernom stupni varte za stáleho miešania do zhustnutia ako klasický puding. Po zhustnutí puding prikryte potravinovou fóliou, položte ju priamo na puding. Uložte do chladničky.
2. Do vychladeného stuhnutého pudingu nalejte smotanu a vyšľahajte. Podľa chuti môžete ešte pridať mletý cukor.
3. Ak chcete, pridajte aj trochu ovocného pyré alebo marmelády (predtým ju ale nechajte vychladiť v chladničku).

Dokončenie a zdobenie éclair:
1. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a pridajte doň kokosový olej.
2. Dierkami v spodnej časti naplňte krémom, banánik sa začne nafukovať. Ak dáte krému príliš, začne vytekať a môže vám prasknúť.
3. Naplnené zákusky namočte do čokolády a kým čokoláda stuhne, posypte ich mletými lyofilizovanými malinami.
4. Nakoniec ešte ozdobte čerstvými malinami a servírujte na tanieriky.

Pozor: po otvorení lyofilizované ovocie veľmi rýchlo navlhne.