Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenie10 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Jarné dezerty podľa blogerky Grety

Prvé slnečné dni priamo nabádajú k tomu vychutnať si popoludňajšiu kávu a dezert na čerstvom vzduchu. Prestrite teda stôl na balkóne či záhrade a vyskúšajte tradičné recepty z Rumunska podľa blogerky Grety, na instagrame známej ako De Mâncare.

Tak už na nič nečakajte a oslaďte si deň nadýchaným koláčom s čokoládou a pistáciami alebo koláčom s mascarpone a sušeným ovocím.

Koláč s mascarpone

8 porcií • príprava 140 minút

Ingrediencie na cesto:
• 350 g múky
• 100 g cukru
• 100 ml teplého mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
• 200 ml jogurtu
• 10 g sušeného droždia
• 3 vajcia (2 na koláč a jedno na potretie na konci pečenia)
• 1 štipka soli
• 1 polievková lyžica vanilky (esencia alebo extrakt)
• 1 polievková lyžica oleja
• bio pomarančová kôra

Ingrediencie na krém:
• 400 g syra mascarpone
• 100 g cukru
• 50 g obľúbeného sušeného ovocia
• 4 lyžice preosiatej múky
• 4 vajcia
• 1 polievková lyžica esencie alebo vanilkového extraktu
• šťava z pomaranča

Príprava:

Cesto:
1. V teplom mlieku rozpustite cukor a droždie, pridajte múku zmiešanú so soľou, potom vanilku, nastrúhanú bio pomarančovú kôru, 2 vajcia a jogurt.

2. Vlejte olej a vymieste ručne alebo kuchyňským robotom, kým nezískate pružné, hladké a ľahko lepivé cesto .

3. Prikryte a nechajte kysnúť až zdvojnásobí svoj objem.

4. Potom cesto rozprestrite na pomúčenú plochu a rozkrájajte na tri rovnaké diely.

5. Pripravte spodnú časť prvých dvoch kusov cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a cesto rozprestite na dno a boky okrúhlej formy.

Krém:
6. V mise zmiešajte mascarpone, vajcia, cukor, pomarančovú šťavu, múku a vanilkovú esenciu. Potom pridajte sušené ovocie.

7. Smotanu nalejte do tortovej formy.

8. Okraje ozdobte zvyškom cesta (napr. tradičným vrkôčikom).

9. Povrch torty potrite dobre rozšľahaným vajcom.

10. Pečte v predhriatej rúre asi 45 – 50 minút na 170 °C (na strednej priečke, so zapnutým ventilátorom).

11. Počas pečenia koláč strážte bez toho, aby ste otvárali rúru. Nakoniec vyskúšajte špáradlom, či je cesto dobre prepečené.

Koláč s čokoládou a pistáciami

6 porcií • prípava 140 minút

Ingrediencia na cesto:
• 350 g múky
• 200 ml jogurtu
• 100 ml teplého mlieka (môžete použiť aj rastlinné)
• 100 g cukru
• 10 g sušeného droždia
• 1 štipka soli
• 1 polievková lyžica vanilky (esencia alebo extrakt)
• 3 vajcia (2 na koláč a jedno na pomazanie na konci pečenia)
• 1 polievková lyžica oleja
• strúhaná kôra z bio pomaranča

Ingrediencia na krém:
• 300 ml hustej smotany
• 100 ml rozpustenej čokolády
• 50 g cukru
• 50 g vylúpaných pistácií
• 4 vajcia
• 1 polievková lyžica múky
• 1 polievková lyžica rumu alebo rumovej esencie

Postup

1. Postupujte podľa prvých 5 krokov z predchádzajúceho receptu na mascarpone koláč (pozri vyššie).

2. Potom si pripravte krém tak, že v mise zmiešate smotanu, vajcia, cukor, mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu, múku a rum. Potom pridajte olúpané pistácie.

3. Smotanu nalejte do koláčovej formy.

4. Okraje ozdobte zvyškom cesta (napr. vytvarujte tradičný vrkoč, listy alebo vykrajujte kvety).

5. Povrch koláča potrite dobre rozšľahaným vajcom.

6. Pečte v predhriatej rúre asi 45–50 minút na 170 °C (v strednej priečke, so zapnutým ventilátorom).

7. Počas pečenia koláč strážte bez toho, aby ste otvárali rúru. Nakoniec vyskúšajte špáradlom, či je cesto dobre prepečené.