Cyber Monday | Zľava 20 % na všetko s kódom CYBER20*Neplatí na už zľavnené a vybrané produkty.

5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Jarné dezerty podľa blogerky Grety

Prvé slnečné dni priamo nabádajú k tomu vychutnať si popoludňajšiu kávu a dezert na čerstvom vzduchu. Prestrite teda stôl na balkóne či záhrade a vyskúšajte tradičné recepty z Rumunska podľa blogerky Grety, na instagrame známej ako De Mâncare.

Tak už na nič nečakajte a oslaďte si deň nadýchaným koláčom s čokoládou a pistáciami alebo koláčom s mascarpone a sušeným ovocím.

Koláč s mascarpone

8 porcií • príprava 140 minút

Ingrediencie na cesto:
• 350 g múky
• 100 g cukru
• 100 ml teplého mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
• 200 ml jogurtu
• 10 g sušeného droždia
• 3 vajcia (2 na koláč a jedno na potretie na konci pečenia)
• 1 štipka soli
• 1 polievková lyžica vanilky (esencia alebo extrakt)
• 1 polievková lyžica oleja
• bio pomarančová kôra

Ingrediencie na krém:
• 400 g syra mascarpone
• 100 g cukru
• 50 g obľúbeného sušeného ovocia
• 4 lyžice preosiatej múky
• 4 vajcia
• 1 polievková lyžica esencie alebo vanilkového extraktu
• šťava z pomaranča

Príprava:

Cesto:
1. V teplom mlieku rozpustite cukor a droždie, pridajte múku zmiešanú so soľou, potom vanilku, nastrúhanú bio pomarančovú kôru, 2 vajcia a jogurt.

2. Vlejte olej a vymieste ručne alebo kuchyňským robotom, kým nezískate pružné, hladké a ľahko lepivé cesto .

3. Prikryte a nechajte kysnúť až zdvojnásobí svoj objem.

4. Potom cesto rozprestrite na pomúčenú plochu a rozkrájajte na tri rovnaké diely.

5. Pripravte spodnú časť prvých dvoch kusov cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a cesto rozprestite na dno a boky okrúhlej formy.

Krém:
6. V mise zmiešajte mascarpone, vajcia, cukor, pomarančovú šťavu, múku a vanilkovú esenciu. Potom pridajte sušené ovocie.

7. Smotanu nalejte do tortovej formy.

8. Okraje ozdobte zvyškom cesta (napr. tradičným vrkôčikom).

9. Povrch torty potrite dobre rozšľahaným vajcom.

10. Pečte v predhriatej rúre asi 45 – 50 minút na 170 °C (na strednej priečke, so zapnutým ventilátorom).

11. Počas pečenia koláč strážte bez toho, aby ste otvárali rúru. Nakoniec vyskúšajte špáradlom, či je cesto dobre prepečené.