Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Na Bonami nájdete najširšiu ponuku pre váš domov.
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Grilovačka: 2 originálne recepty pre vegánov i mäsožravcov

Romana Böhmová · 20. august 2021

Je pre vás grilovanie symbolom leta? Teplé večery zvádzajú k tomu, aby ste si pripravili niečo dobré na grile. Ak vám dochádza fantázia, máme pre vás pripravené netradičné dobroty z grilu a mysleli sme aj na vegánov.

Vegánske špízy s falafelom na grile

Už ste sa prejedli grilovanej zeleniny na rôzne spôsoby? Romana si pre vás pripravila vegánske špízy s falafelom na grile. Recept je rýchlovka, v kuchyni strávite minimum času.

Ingrediencie:

• 190 g vegánského falafelu (Romana použila Garden Gourmet),
• 1 červená paprika,
• 1 žltá paprika,
• 1 malá cuketa,
• 1 červená cibuľa,
• olivový olej,
• bylinková soľ

Ako postupovať?

1. Do misky si dajte asi 2 - 3 lyžice olivového oleja a 1 lyžičku bylinkovej soli. Papriku si očistite a nakrájajte na štvorčeky asi 3x3 cm.

2. Cuketu nakrájajte na rovnaké kúsky ako papriku.

3. Všetko hoďte do misky a dobre premiešajte v oleji.

4. Cibuľu ošúpte, rozkrojte na štvrtiny a každý diel ešte napoly.

5. Bambusové napichovadlá na špízy si namočte do vody, aby nezhoreli. Skúste ohybné drôtiky Twister.

6. Jednotlivé suroviny začnite napichovať, môžete postupovať takto - žltá paprika - cibuľa - cuketa - falafel - cuketa - cibuľa - červená paprika.

7. Pripravené špízy dajte na rozpálený gril a opečte zo všetkých strán (pečte pomalšie, aby sa všetka zelenina pekne prepiekla).

Tip: kúpte si všetko, čo potrebujete na grilovanie.

Letný šalát s grilovaným syrom halloumi

Aj toto je skvelý recept na grilovačku. Ak ho doplníte zeleninovým šalátom, vznikne chutný a ľahký obed.

Ingrediencie:

• 1 balenie syra halloumi,
• 100 g slaniny,
• 100 g šalátu,
• 4-6 cherry paradajky,
• olivový olej,
• talianske korenie

Na zálievku:
• 2 lyžice olivového oleja,
• 1 lyžička medu,
• ½ lyžičky dijonskej horčice,
• soľ,
• korenie

Na slanú posýpku:
• rôzne druhy orieškov,
• sezam (čierny aj biely),
• olivový olej,
• soľ

Ako postupovať:

1. Najprv si pripravte zálievku tak, že zmiešate všetky ingrediencie - olivový olej, med, horčicu, soľ a korenie.

2. Syr halloumi si nakrájajte na cca 1,5 cm hrubé plátky, pokvapkajte ho olivovým olejom a okoreňte talianskym korením.

3. Syr ugrilujte z oboch strán. Dajte si opiecť aj plátky slaniny.

4. Šalát vhoďte do misy so zálievkou a dôkladne premiešajte. Naservírujte ho do taniera a nakrájajte naň cherry paradajky.

5. Na panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja a zohrejeme na strednom plameni.

6. Nasekajte si rôzne druhy orieškov nahrubo (napr. lieskové, pekanové, pistácie) a dozlatista ich opražte.

7. Ku koncu pridajte trochu sezamu a slanou posýpkou osoľte.

8. Na šalát pridajte grilovaný syr halloumi, kúsky slaniny a všetko posypte hotovou slanou posýpkou.

Dobrú chuť. Svoje grilované pochúťky môžete servírovať na krásnom podnose alebo kameninovom tanieri.

Recept pre vás pripravila Romana Böhmová, sledovať ju môžete i na jej Instagrame.