5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Pohostenie 3x inak: slávnostné jednohubky podľa blogerky Milluji

Nechcete stráviť polovicu dňa v kuchyni, ale zároveň túžite pohostiť svojich priateľov na úrovni a vniesť tak vášmu posedeniu slávnostný nádych? Vymyslieť občerstvenie tak, aby bolo zároveň pôsobivé, chutné i nenáročné na prípravu býva oriešok.

Našťastie nám dala tipy na svoje obľúbené chuťovky energická česká blogerka Kateřina Jašková z blogu Milluji. Nájdete medzi nimi nesmrteľnú klasiku v podobe chlebíčkov alebo napríklad rozkošný špenátový stromček z lístkového cesta ♥

Chlebíky s domácim šalátom

Ingrediencie na 20 ks:
• 20 krajcov pečiva
• 20 plátkov kvalitnej šunky
• 5 vajec uvarených natvrdo
• vlašský šalát:
- 500 g zemiakov uvarených v šupke
- 130 g uvarenej mrkvy
- 115 g uvareného zeleru
- 40 hrášku z konzervy
- 200 g kvalitnej bravčovej šunky
- 250 g majonézy
- 15 g plnotučnej horčice
- 10 ml octu
- 10 g kryštálového cukru
- soľ a korenie

Ako na to?

1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte nadrobno.
2. Mrkvu, zeler a šunku nakrájajte tiež nadrobno.
3. Všetko premiestnite do misy a pridajte hrášok, majonézu, horčicu, ocot, cukor, soľ a korenie.
4. Všetko premiešajte.
5. Pečivo nakrájajte na rovnako veľké plátky, pomažte ho šalátom, ozdobte šunkou a plátkom vajíčka.

Zimná pečeňová paštéta s karamelizovanou cibuľou

Ingrediencie na 3 poháre paštéty s objemom 130 ml:
• 400 g očistených kuracích pečienok
• 30 g masla
• 1 ks šalotky (cca 50 g)
• 2 ks cesnaku
• 3 vetvičky tymiánu
• 100 ml portského vína
• 120 g kuracieho vývaru
• 100 g smotany krémovej s 15 % tuku alebo smotany na šľahanie s 33 % tuku
• 50 g masla na zaliatie paštéty
karamelizovaná cibuľa:
• 10 g masla
• 8 g olivového oleja
• 300 g červenej cibule - olúpanej
• 50 g trstinového cukru
• 12 g octu balsamico
• soľ

Ako na to?

Paštéta:
1. V panvici rozohrejte maslo.
2. Na ňom orestujte nadrobno pokrájanú šalotku spolu s cesnakom.
3. Pridajte pečeň a tymian, osoľte, okoreňte a orestujte ich.
4. Teraz je čas na víno, prilejte ho do panvice a nechajte ho zredukovať.
5. Nakoniec prilejte vývar a pečeň nechajte cca 10 minút dusiť. Mali by byť vnútri hotové a mäkké.
6. K pečeniu v tejto fáze prilejte smotanu a rozmixujte dohladka.
7. Paštétu dajte do pohárov a zalejte ich rozpusteným maslom.
8. Poháre s paštétou dajte vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Karamelizovaná cibuľka:
1. Cibuľu nakrájajte na polovičné kolieska.
2. V panvici rozohrejte maslo spolu s olejom a poriadne orestujeme cibuľu.
3. Potom pridajte cukor a nechajte cibuľu ešte skaramelizovať s cukrom.
4. Nakoniec prilejte ocot a pridajte soľ podľa chuti.
5. Všetko premiešajte, preložte do misky a nechajte vychladnúť.
6. Podávajte spolu s paštétou najlepšie na hrianky kvalitného pečiva.