Až -20 % na záhradu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept na ajvar a 5 tipov, ako ho využiť

Možno ste počas ciest po balkáne na túto zeleninovú pochúťku narazili. Ajvar je nielen výborný a zdravý, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Poďte si ho urobiť z vlastných paprík zo záhradky.
Ajvar je vynikajúca púchúťka k mäsu aj na hrianku

Ajvar je vynikajúca púchúťka k mäsu aj na hrianku

Čo je to ajvar? Ide o poklad balkánskej kuchyne z paprík, cukety a baklažánu. Vychutnať si ho môžete pokojne len tak namazaný na pečive, ako nátierku do sendvičov, ako dip k čomukoľvek, od krekrov až po mäso, ale využijete ho aj pri varení, skvele dochutí napr. krémovú paradajkovú polievku, omáčky na cestoviny alebo s ním môžete tiež mäso na zelenine. Využitie má naozaj široké.

Čo budete na prípravu ajvaru potrebovať?

  • 5 – 6 hrubostenných červených paprík,
  • 1 menšia až stredná baklažán,
  • 1 menšia až stredná cuketa,
  • 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti môžete aj viac),
  • 1 – 2 lyžice vínneho octu – pre výraznejšiu chuť môžete vínny ocot nahradiť balzamikom,
  • 1 lyžička údené (alebo sladké papriky),
  • olej,
  • soľ, korenie,
  • mleté chilli podľa vašej chuti.

    Náročnosť: ľahké
    Čas: 1,5 hodiny
    Počet porcií: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Ako pripraviť domáci ajvar? Postup krok za krokom s tipy od skúsené kuchárky

    1. Pripravte si zeleninu. Pekne ju umyte a očistite. Papriky rozkrojte na polovičky alebo nie veľmi malé kúsky a vyberte semienka, cuketu prepolte alebo nakrájajte na kolieska.
    2. Do pekáča vložte pokrájanú cuketu, baklažán nechajte pokojne vcelku alebo ho tiež rozkrojte napoly.
    3. Navrch pridajte papriky. Všetko dajte do pekáča, zľahka zacáknite olejom a pečte pri 200 ° C cca 40 - 60 minút, kým papriky nebudú mať čierne pľuzgieriky. Piecť sa dá tiež v teplovzdušnej fritéze na 200 ° C 15 - 20 minút. K ľahšiemu lúpaniu paprík dopomôže aj to, keď zeleninu po upečení prikryjete potravinovou fóliou či sáčkom, stačí aj chvíľka, asi 10 minút.
    4. Po upečení pekáčik so zeleninou na chvíľu prikryte fóliou alebo vreckom. Potom z paprík zlúpnite šupku, lepšie pôjdu ešte trochu teplé. Cuketu nakrájajte so šupkou, pokiaľ ju máte len rozpolenú a z baklažánu vydlabte vnútro.
    5. Takto pripravenú zeleninu aj s vypečenou šťavou a strúčiky cesnaku vložte do mixéra, pridajte ocot, údenú papriku a všetko rozmixujte, nakoniec dochuťte soľou a korením.
    6. Hotový ajvar dajte do pohárov a vrch zalejte olejom, ktorý všetko zakonzervuje a ajvar tak vydrží dlhšie. Skladujte ho v chladničke alebo Ajvar môžete klasicky zavariť a skladovať aj mimo chladničky (nie na priamom slnku av teple).

    Tip: Pri ukladaní do pohárov venujte pozornosť tomu, nech sú čisté, vysterilované a suché. Sterilovať ich môžete napríklad v rúre, keď poháre umiestnite na plech s vodou a pár minút takto „pečiete“.

    Tipy, ako ajvar využiť pri varení alebo ako prílohu

  • Pridajte ajvar ako prílohu k mäsovým pokrmom. Výborne chutí k stejkom, špízom aj fašírkám so zemiakmi.
  • Milujete cestoviny? Nebojte sa ajvar použiť aj pri ich príprave, dodá im krásnu farbu.
  • Nám sa doma osvedčil ajvar ako dip. Nakombinujte ho v ostrej aj jemnej variante a pokojne do časti pridajte kyslú smotanu. Hneď máte tri dipy k zelenine na stole.
  • V Macedónsku podávajú ajvar na raňajky. Buď úplne samotný k pečivu, alebo k rôznym vaječným omeletám so zapečeným syrom a slaninou.
  • Ajvar oceníte aj pri grilovaní. Doplní nielen mäso, ale aj tofu a rôzne druhy syrov.