Ajvar je vynikajúca púchúťka k mäsu aj na hrianku
Náročnosť: ľahké
Čas: 1,5 hodiny
Počet porcií: 800 – 900 ml
1
2
3
4
5
6
1. Pripravte si zeleninu. Pekne ju umyte a očistite. Papriky rozkrojte na polovičky alebo nie veľmi malé kúsky a vyberte semienka, cuketu prepolte alebo nakrájajte na kolieska.
2. Do pekáča vložte pokrájanú cuketu, baklažán nechajte pokojne vcelku alebo ho tiež rozkrojte napoly.
3. Navrch pridajte papriky. Všetko dajte do pekáča, zľahka zacáknite olejom a pečte pri 200 ° C cca 40 - 60 minút, kým papriky nebudú mať čierne pľuzgieriky. Piecť sa dá tiež v teplovzdušnej fritéze na 200 ° C 15 - 20 minút. K ľahšiemu lúpaniu paprík dopomôže aj to, keď zeleninu po upečení prikryjete potravinovou fóliou či sáčkom, stačí aj chvíľka, asi 10 minút.
4. Po upečení pekáčik so zeleninou na chvíľu prikryte fóliou alebo vreckom. Potom z paprík zlúpnite šupku, lepšie pôjdu ešte trochu teplé. Cuketu nakrájajte so šupkou, pokiaľ ju máte len rozpolenú a z baklažánu vydlabte vnútro.
5. Takto pripravenú zeleninu aj s vypečenou šťavou a strúčiky cesnaku vložte do mixéra, pridajte ocot, údenú papriku a všetko rozmixujte, nakoniec dochuťte soľou a korením.
6. Hotový ajvar dajte do pohárov a vrch zalejte olejom, ktorý všetko zakonzervuje a ajvar tak vydrží dlhšie. Skladujte ho v chladničke alebo Ajvar môžete klasicky zavariť a skladovať aj mimo chladničky (nie na priamom slnku av teple).