Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept na veľkonočné perníčky a perfektnú bielkovú polevu

Premýšľate, čím na sviatky jari pohostiť šibačov? Napríklad rozkošnými veľkonočnými perníčkami. Navyše ich stačí upiecť niekoľko dní vopred, podľa receptu foodblogerky Kateřiny Jašek totiž budú mäkké hneď.

Hlavu si nemusíte lámať ani s ich dekorovaním. Vďaka našim tipom na bielkovú polevu aj zdobenie bude hračka.

Suroviny na veľkonočné perníčky

  • 500 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru preosiateho
  • 130 g zmäknutého masla
  • 115 g medu
  • 8 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 3 kávové lyžičky naozaj kvalitného perníkového korenia
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa
  • 1/2 kávovej lyžičky jedlej sódy

Suroviny na bielkovú polevu

  • 1 bielok
  • 160 g preosiateho práškového cukru
  • 5 kvapiek citrónovej šťavy

Postup

1. Všetky ingrediencie na perníčky dajte do misy kuchynského robota, použite nástavec typu K a nechajte spracovať cca 10 minút cesto.

2. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie či voskovaného obrúska a dajte aspoň na 2 hodiny, ale najlepšie cez noc vychladiť do chladničky.

3. Po tejto dobe vytiahnite cesto, nechajte ho trochu povoliť cca 20 minút a na pomúčenej ploche ho valčekom rozvaľkajte na hrúbku cca 5 mm.

4. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Použite horný a spodný ohrev s horúcim vzduchom.

5. Teraz veľkonočnými vykrajovadlami obtlačujte do cesta požadované tvary. Ak si nie ste istí v zdobení, najľahším tvarom budú vajíčka.

6. Vykrojené perníčky premiestnite na plech s papierom na pečenie a dajte ich piecť na 8 – 10 minút. Dávajte v priebehu pečenia pozor, nech sa nepripália!

7. Hotové perníčky nechajte vychladnúť a premiestnite ich na mriežku a nechajte vychladnúť. Zdobte najlepšie na druhý deň.

8. Pripravte si polevu. Najprv cukor dôkladne preosejte, aby sa v poleve netvorili hrudky a neupchávala sa v zdobičke.

9. Vareškou vyšľahajte v mise cukor, citrónovú šťavu a bielok tak, aby ste dosiahli jemnú konzistenciu.

10. Cukrárske vrecko vložte do vysokého pohára, kraje vyhrňte cez hranu pohára a naplňte polevou. Ľubovoľne ozdobte.

Bonami tipy pre perfektnú bielkovú polevu na zdobenie perníčkov

  • Bielky by pred zmiešaním s cukrom mali mať izbovú teplotu. Doprajte im teda nejaký čas na kuchynskej linke.
  • Cukor do polevy používajte zásadne extra jemný. Nebude tvoriť hrudky.
  • Snehovobielu farbu polevy zaručí pridanie pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorú precedíte vždy cez sitko.
  • Nesnažte sa uľahčiť si prácu pri miešaní polevy robotom. Len ručným miešaním sa vyhnete nahnaniu vzduchu, kvôli ktorému by sa potom poleva drolila.
  • Správna hustota polevy je taká, pokiaľ sa po vybratí metličky tvorí špička. V žiadnom prípade by sa poleva nemala roztekať.
  • Na zachovanie správnej konzistencie a farby by poleva nemala prísť do styku s kovovým predmetom.
  • Pretože má poleva tendenciu hustnúť, pracujte s ňou rýchlo. Dávkujte ju do vrecka po menších častiach. Nepoužívanú polevu odložte do chladničky.
  • Aby poleva v miske nestvrdla, prikryte ju vlhkou utierkou.
  • Polevu spotrebujte v ten istý deň.

Vrecko na zdobenie perníkov

  • Vyberajte pevné vrecká s ostrými rohmi, ktoré sú perfektné na odstrihnutie špičky.
  • Rohy vrecka prehnite cez pohár a naplňte ho polevou. Vrecko uzavrite a potom odstrihnite rožtek, aby vznikol čo najtenší otvor.

Bonami tipy na zdobenie veľkonočných perníčkov

  • Či už dávate prednosť zdobičkám, vreckám alebo kornútkom, dbajte na to, aby bol otvor čo najmenší.
  • Polevu na perníčky aplikujte tak, ako by ste pokladali špagát.
  • Pri aplikácii polevy neopierajte ruku o stôl.
  • Môžete tiež tvoriť kvapôčky. Najprv vytvorte bodku a pomaly ju pretiahnite.
  • Ak chcete polevou vyfarbovať väčšiu plochu, glazúru narieďte kvapkou vody a aplikujte ju na perníček pomocou štetca či špáradla.
  • Pred vyfarbovaním väčších plôch si na perníčku najskôr nakreslite obrys a nechajte ho zaschnúť. Potom vyplňte aj stred.
  • Najjednoduchšie zdobenie perníčkov dosiahnete embosovaným valčekom, s ktorým ešte pred vykrajovaním vytlačíte na cesto požadovaný vzor.

Ako skladovať perníčky, aby zostali mäkké

  • Hotové perníčky uložte do papierovej škatule vystlanej papierovými obrúskami.
  • Škatuľu skladujte v chladnej a mierne vlhkej miestnosti. Ideálna je špajza, prípadne balkón.