Až -15 % na kúpeľňu | Ušetrite ešte dnes →
Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Vajíčková nátierka s tvarohom podľa blogerky Kateřiny Jašek

Pokiaľ chcete mať do niekoľkých minút na stole chutnú desiatu či ľahšiu večeru, klasika medzi nátierkami bude to pravé. V kombinácii s čerstvými bylinkami a chrumkavou zeleninou určite poteší vaše chuťové poháriky.

Tak už na nič nečakajte a pripravte si vajíčkovú nátierku s tvarohom podľa foodblogerky Kateřiny Jašek.

Suroviny na vajíčkovú nátierku

  • 220 g nízkotučného tvarohu
  • 80 g majonézy
  • 40 g zmäknutého masla
  • 6 vajec izbovej teploty
  • 4 g dijonskej horčice
  • ½ červenej cibule
  • niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
  • čerstvá pažítka
  • soľ, korenie

Postup

1. Dajte variť vodu. Hneď ako je vriaca, vložte opatrne vajíčka umiestnené na lyžici do vody. Vajcia varte zhruba 10 minút. Zlejte vodu, vajcia nechajte vychladnúť a potom olúpte.

2. Vychladnuté vajíčka prekrojte napoly, žĺtok preložte do misky a bielky odložte bokom.

3. Žĺtky s maslom vyšľahajte. Potom pridajte majonézu, tvaroh, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a premiešajte.

4. Cibuľu a bielky nakrájajte najemno a zamiešajte do nátierky. Podľa chuti dosoľte.

5. Podávajte s čerstvým pečivom a ozdobte pažítkou, klíčkami či plátkami reďkoviek.

Bonami tip

Aby vám vajíčka počas varenia nepopraskali, mali by mať pred vložením do vriacej vody izbovú teplotu.

Bonami tip, ako na krémovú konzistenciu vaječnej nátierky

Krémovosť nátierky docielite tým, keď po uvarení vajec natvrdo oddelíte žĺtky od bielkov. Žĺtky potom jemne osoľte a vyšľahajte s maslom. Takto pripravený základ môžete podľa chuti obohatiť tvarohom, bylinkami a podobne. Najemno nakrájané bielky pridajte do zmesi až napokon.

Nátierka z vajec 3x inak

Pokiaľ radi experimentuje, vyskúšajte aj ďalšie jednoduché recepty na vajíčkové nátierky.

Vajíčková nátierka s cottage syrom a ricottou

  • 4 varené vajcia, 250 g cottage syra či riccoty, lyžička dijonskej horčice, pažítka, soľ, korenie

Rozšľahajte žĺtky, pridajte riccotu, horčicu a podľa chuti osoľte a okoreňte. Nakoniec vmiešajte pokrájané bielky a pažítku.

Vajíčková nátierka s avokádom

  • 1 zrelé avokádo, 4 varené vajcia, 1 – 2 lyžice limetkovej šťavy, niekoľko lístkov čerstvej bazalky, obľúbené semienka, soľ, korenie

Roztlačte avokádo. Pridajte k nemu pokrájané vajcia, najemno nasekané lístky bazalky, limetkovú šťavu, soľ a korenie. Premiešajte. Podávajte na opečenom toastovom chlebe a posypte opraženými semienkami.

Vajíčková nátierka s červenou repou

  • 4 vajcia, 150 g čerstvého termizovaného syra, 150 g upečenej a najemno nastrúhanej repy, 1 – 2 lyžičky dijonskej horčice, soľ, korenie, žerucha na ozdobu

Syr zmiešajte s pokrájanou repou, pridajte horčicu a pokrájané vajcia. Premiešajte a dochuťte soľou a korením. Podávajte na kváskovom chlebe a posypte čerstvou žeruchou.

Fotografie: Kateřina Jašek