1. Dajte variť vodu. Hneď ako je vriaca, vložte opatrne vajíčka umiestnené na lyžici do vody. Vajcia varte zhruba 10 minút. Zlejte vodu, vajcia nechajte vychladnúť a potom olúpte.
2. Vychladnuté vajíčka prekrojte napoly, žĺtok preložte do misky a bielky odložte bokom.
3. Žĺtky s maslom vyšľahajte. Potom pridajte majonézu, tvaroh, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a premiešajte.
4. Cibuľu a bielky nakrájajte najemno a zamiešajte do nátierky. Podľa chuti dosoľte.
5. Podávajte s čerstvým pečivom a ozdobte pažítkou, klíčkami či plátkami reďkoviek.
Pokiaľ radi experimentuje, vyskúšajte aj ďalšie jednoduché recepty na vajíčkové nátierky.
Rozšľahajte žĺtky, pridajte riccotu, horčicu a podľa chuti osoľte a okoreňte. Nakoniec vmiešajte pokrájané bielky a pažítku.
Roztlačte avokádo. Pridajte k nemu pokrájané vajcia, najemno nasekané lístky bazalky, limetkovú šťavu, soľ a korenie. Premiešajte. Podávajte na opečenom toastovom chlebe a posypte opraženými semienkami.
Syr zmiešajte s pokrájanou repou, pridajte horčicu a pokrájané vajcia. Premiešajte a dochuťte soľou a korením. Podávajte na kváskovom chlebe a posypte čerstvou žeruchou.
Fotografie: Kateřina Jašek