Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Slávnostná domáca hostina

Či už chystáte rodinnú oslavu, alebo si len chcete spestriť tradičný nedeľný obed, s našimi tipmi na slávnostne prestretú tabuľu a prípravu výborného pohostenia to bude hračka. Presvedčte sa.

A to najlepšie nakoniec? Samozrejme pohárik dobrého vínka. Aby ste si ho vychutnali ako praví gurmáni, nezabudnite ho podávať pri správnej teplote.

Presnosť robí majstra

Teplomer mäsa je veľmi praktickým kuchynským pomocníkom, s ktorým predítete kulinárskym nehodám. Obľúbeným typom je vpichový, ale môžete sa stretnúť tiež s bimetalovým, ktorý sa do rúry len vloží.

Recept na svätomartinskú hus

Ingrediencie: hus, soľ, rasca, rozmarín, na dieliky nakrájané jablká


Hus najprv dôkladne zvnútra aj zvonku umyjeme, potom ju po oboch stranách osolíme, posypeme rascou a necháme v chlade odležať.

Zhruba tri hodiny pred pečením ju prenesieme do izbovej teploty.
Osolenú hus vložíme do pekáča prsiami nadol, podlejeme vodou a pečieme v predhriatej rúre na 130 stupňov približne tri hodiny. Počas pečenia hus niekoľkokrát otočíme a znova priklopíme, zabránime tak vysušenie mäsa. Prepichneme tiež kožu, aby sadlo mohlo vytekať.

Po troch hodinách hus obložíme rozmarínom a na dieliky nakrájanými jablkami. Pečieme ďalších 40 minút. Posledných 20 minút zvýšime teplotu na 170 stupňov a hus odkryjeme, vytvorí sa tak chrumkavá kožtička.

Vyšperkované dezerty

Dokonalá hostina sa nezaobíde bez dokonalých dezertov. Aj tradičná bábovka sa môže stať malým umeleckým dielom. S jedinečnou formou vytvoríte pre slávnostnú tabuľu luxusne pôsobiaci múčnik. A ak ho ešte vystavíte na vkusný sklenený podstavec, rozhodne nezostane bez povšimnutia.

Na stupňoch záleží

Aby ste o prežitok z kvalitného vína neprišli, je nutné dbať na správne servírovanie. Biele a ružové podávajte pri teplote 5 až 7 stupňov, chuť červených vín najviac vynikne medzi 10 až 12 stupňami.