Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Jahodová valentínska torta: recept a tipy na zdobenie

Sviatok svätého Valentína je nielen skvelou príležitosťou na stretnutie s milovanými, ale aj na to dopriať si výnimočný dezert.

Upečte si preto lahodnú pomarančovo-jahodovú valentínsku tortu podľa receptu foodblogerky Moniky Kóňovej a inšpirujte sa našimi tipmi, ako tortu na Valentína ozdobiť a aké ingrediencie s afrodiziakálnymi účinkami využiť.

Korpus

  • 390 g hladkej múky
  • 250 g masla izbovej teploty + na vymastenie formy
  • 250 g cukru
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 12 g prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 2 chemicky neošetrené pomaranče
  • 1 vanilkový struk
  • štipka soli

Krém č. 1

  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 1 chemicky neošetrený pomaranč
  • 1 ČL prášku z lyofilizovaných jahôd

Jahodová vrstva

  • 150 g jahodového džemu
  • 2 PL pomarančového likéru alebo pomarančovej šťavy

Krém č. 2

  • 350 g masla izbovej teploty
  • 350 g práškového cukru
  • 1 chemicky neošetrený pomaranč
  • 2 ČL prášku z lyofilizovaných jahôd

Na dekorovanie

  • čerstvé jahody, ríbezle a jedlé kvety
  • práškový cukor

Príprava korpusu

Prísady na cesto by mali mať pred prípravou izbovú teplotu.

1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise najprv vyšľahajte maslo a postupne pridávajte cukor. Pokračujte v šľahaní, kým sa objem masla a cukru takmer nezdvojnásobí.

2. Potom pridajte vajcia jedno po druhom a znovu ich do cesta zašľahajte.

3. Nakoniec pridajte kôru a šťavu z pomaranča, semienka z vanilkového struku, suché prísady a mlieko. Miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto.

4. Cesto nalejte do vymastenej formy v tvare srdca (nie je potrebné ju vysypávať múkou) a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 50 – 55 minút na teplovzdušnom programe.

5. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.

Korpus na valentínsku tortu, keď nemáte formu v tvare srdca

Ak nemáte k dispozícii formu v tvare srdca, upečte okrúhly a štvorcový korpus. Obaja by však mali mať rovnaký priemer. Po upečení a vychladnutí rozdeľte okrúhly korpus na polovice. Tie následne napojte na boky štvorcového korpusu, čím vytvoríte tvar srdca.

Príprava krémov

1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na krém č. 1 a dobre ich prešľahajte. V druhej mise zmiešajte jahodový džem s likérom.

2. Pre krém č. 2 najprv vyšľahajte maslo. V ideálnom prípade použite kuchynský robot s nástavcom na šľahanie a šľahajte pri strednej rýchlosti aspoň 10 minút.

3. Potom pridajte cukor, kôru a lyofilizovaný jahodový prášok a znovu šľahajte na strednú až vysokú rýchlosť aspoň ďalších 10 minút. Krém č. 2 je hotový, pokiaľ výrazne zväčšil svoj objem, zosvetlil a cukor sa pri šľahaní rozpustil. Pokiaľ pri ochutnaní stále cítite kryštáliky cukru, ešte chvíľu šľahajte.

Dokončenie a zdobenie valentínskej torty

1. V prípade potreby orežte hornú časť korpusu, aby bol povrch rovný. Korpus torty potom rozrežte na polovicu a vrchnú časť použite ako základ. Vrchná časť valentínskej torty bude tá časť korpusu, ktorá sa pri pečení dotýkala dna tortovej formy. Tým získate dokonale rovný povrch.

2. Prvú časť korpusu na valentínsku tortu najskôr potrite marmeládou s likérom a krémom č. 1. Opatrne na túto vrstvu položte druhú polovicu korpusu a zľahka ju pritlačte.

3. Nakoniec celú tortu vrátane bokov potrite hrubšou vrstvou krému č. 2.

4. Pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím, jedlými kvetmi a zľahka ju posypte práškovým cukrom.

Valentínsku tortu podávajte na druhý deň a pred servírovaním ju nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote.

Bonami tipy, ako ozdobiť valentínsku tortu

  • Valentínsku tortu ozdobte čerstvým bobuľovitým ovocím. Môžete pokryť celú vrchnú plochu, alebo ho nedbalo vyskladajte po jednej strane do polmesiaca. Ovocie doplňte lístkami medovky, vďaka ktorým bude vrch torty pôsobiť bohato.
  • Ak chcete ozdobiť povrch torty nakrájanými jahodami, potrite ich želatínou, aby vyzerali čo najdlhšie čerstvé.
  • Ak si potrpíte na minimalizmus, tortu potiahnite iba fondánom či glazúrou s mramorovým efektom.
  • Valentínsku tortu môžete tiež ležérne potrieť čokoládovou polevou, na ktorú rozprestrite čokoládové hobliny.
  • Vizuálne pôsobivého dojmu dosiahnete aj ozdobením obľúbenými čokoládovými tyčinkami, bonbónmi, plátkami alebo posýpkou.
  • Nebojte sa ani zdanlivej nedokončenosti. Pri „nahej torte” ponechajte boky bez polevy a nechajte náplň na očiach. Na vrch naneste len krém a navrstvite naň napríklad jedlé kvety.

Bonami tipy na potraviny s afrodiziakálnymi účinkami pre valentínsku tortu

Podporiť libido na sviatok zamilovaných nie je vôbec od veci. Napríklad potravinami s údajným afrodiziakálnym účinkom. Ich stopercentnú účinnosť nezaručujeme, ale chuťové zmysly nimi rozhodne rozmaznáte.

  • Čokoláda

    Kvalitná čokoláda obsahujúca aspoň 70 % kakaa má mnoho vitamínov, minerálov a tiež fenylethylamín, ktorý je nazývaný hormónom lásky a šťastia. Ten podporuje intímne zážitky a má silné antidepresívne účinky.

  • Jahody

    Vďaka obsahu zinku a mangánu pomáhajú zvyšovať sexuálnu túžbu, zlepšujú vylučovanie pohlavných hormónov a znižujú stres. Vstrebávaniu účinných látok dopomáha kombinácia s mliečnymi produktmi – tvarohom alebo kyslou smotanou.

  • Granátové jablko

    Na ozdobu valentínskej torty sa hodí aj granátové jablko. Vyrovnáva totiž hladinu testosterónu, čím podnecuje libido.

  • Vanilka

    Afrodiziakálne pôsobí už samotná vôňa vanilky, ktorá súvisí s ľudskými feromónmi. Okrem toho povzbudzuje mozgovú činnosť a povzbudzuje zmysly.

  • Med

    Med posilňuje imunitu a podporuje krvný obeh, čím napomáha aj potencii.

  • Fotografie: Monika Konova

    Fotografie: Monika Konova