Prísady na cesto by mali mať pred prípravou izbovú teplotu.
1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise najprv vyšľahajte maslo a postupne pridávajte cukor. Pokračujte v šľahaní, kým sa objem masla a cukru takmer nezdvojnásobí.
2. Potom pridajte vajcia jedno po druhom a znovu ich do cesta zašľahajte.
3. Nakoniec pridajte kôru a šťavu z pomaranča, semienka z vanilkového struku, suché prísady a mlieko. Miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
4. Cesto nalejte do vymastenej formy v tvare srdca (nie je potrebné ju vysypávať múkou) a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 50 – 55 minút na teplovzdušnom programe.
5. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.
Ak nemáte k dispozícii formu v tvare srdca, upečte okrúhly a štvorcový korpus. Obaja by však mali mať rovnaký priemer. Po upečení a vychladnutí rozdeľte okrúhly korpus na polovice. Tie následne napojte na boky štvorcového korpusu, čím vytvoríte tvar srdca.
1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na krém č. 1 a dobre ich prešľahajte. V druhej mise zmiešajte jahodový džem s likérom.
2. Pre krém č. 2 najprv vyšľahajte maslo. V ideálnom prípade použite kuchynský robot s nástavcom na šľahanie a šľahajte pri strednej rýchlosti aspoň 10 minút.
3. Potom pridajte cukor, kôru a lyofilizovaný jahodový prášok a znovu šľahajte na strednú až vysokú rýchlosť aspoň ďalších 10 minút. Krém č. 2 je hotový, pokiaľ výrazne zväčšil svoj objem, zosvetlil a cukor sa pri šľahaní rozpustil. Pokiaľ pri ochutnaní stále cítite kryštáliky cukru, ešte chvíľu šľahajte.
1. V prípade potreby orežte hornú časť korpusu, aby bol povrch rovný. Korpus torty potom rozrežte na polovicu a vrchnú časť použite ako základ. Vrchná časť valentínskej torty bude tá časť korpusu, ktorá sa pri pečení dotýkala dna tortovej formy. Tým získate dokonale rovný povrch.
2. Prvú časť korpusu na valentínsku tortu najskôr potrite marmeládou s likérom a krémom č. 1. Opatrne na túto vrstvu položte druhú polovicu korpusu a zľahka ju pritlačte.
3. Nakoniec celú tortu vrátane bokov potrite hrubšou vrstvou krému č. 2.
4. Pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím, jedlými kvetmi a zľahka ju posypte práškovým cukrom.
Valentínsku tortu podávajte na druhý deň a pred servírovaním ju nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote.
Podporiť libido na sviatok zamilovaných nie je vôbec od veci. Napríklad potravinami s údajným afrodiziakálnym účinkom. Ich stopercentnú účinnosť nezaručujeme, ale chuťové zmysly nimi rozhodne rozmaznáte.
Fotografie: Monika Konova