Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Ovládnite základy stolovania a etikety raz a navždy

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • 4. OKTÓBER

Čo si takto niekdy namiesto večere pri televízore dopriať luxus v podobe krásne prestretého stola? Uvidíte, že atmosféra večera bude nezameniteľná. Že už si nepamätáte, ako sa správne prestiera? Vysvetlíme vám to s prehľadom za pár minút. Vytiahnite tú krásnu súpravu riadu, čo stále schovávate na lepšiu príležitosť, prípadne sa rovno potešte nejakou novou a užite si večer na formálny aj neformálny spôsob.

Ako prestrieť na neformálnej večeri

Neformálne stolovanie sa od toho formálneho líši v počte príborov, pohárov a v oveľa menšom dôraze na etiketu. Každý deň neoslavujete životné jubileum alebo výročie svadby, to ale neznamená, že si nemôžete stôl pekne prestrieť a všednú večeru si trochu ozvláštniť.

Čo budete potrebovať:
Prestieranie
Taniere a misky na polievku či šalát
Dezertný tanier
Súpravu príborov
Poháre na vodu a na víno
Dekorácie - sviečky alebo vázu s kvetmi

1. Obrus a prestieranie

Pri neformálnej večeri je na vás, či použijete obrus, alebo nie. Pre každého člena stola pripravte prestieranie a naň položte tanier na hlavný chod. U prestierania sa môžete vyhrať s jeho materiálmi, štýlmi a farbami. Dnes už dokonca platí, že taniere a príbory môžete mixovať.

Papierový alebo látkový obrúsok preložte napoly alebo na štvrtiny a umiestnite na tanier.

2. Príbory

Naľavo od taniera pripravte vidličku a na pravú stranu nôž, ostrou hranou k tanieru. Ak budete podávať aj polievku, vedľa noža položte polievkovú lyžicu.

A pretože sa určite nájde miesto na niečo sladké, dezertnú lyžičku položte horizontálne nad tanier smerom doľava. Ak máte dokonca dezertnú vidličku, jej miesto je pod dezertnou lyžičkou, ale hrotmi na pravú stranu.

3. Poháre

Dáte si k večeri aj nejaké dobré víno? Pripravte poháre so stopkou, ktoré položíte doprava, nad nôž a lyžicu na polievku. Pohár na vodu bude robiť spoločnosť poháru na víno z ľavej strany a zároveň bude stáť nad dezertným príborom.

4. Dekorácie na stôl

Tie pomôžu dotvoriť jedinečnú atmosféru celého večera. Do stredu stola sa bude hodiť nízka vázička s kvetinou alebo miska so sušenými kvetmi. Vyberajte ale tie menej aromatické, aby ste neprebili vôňu podávanej večere.

Príjemnú až intímnu atmosféru vytvoríte pomocou sviečok. Svietnik alebo hlavnú sviečku položte doprostred stola a okolo nej niekoľko menších. Na neformálnej večeri sa hodia kratšie a širšie sviečky a nikdy by nemali prekážať v očnom kontakte.

Ako prestrieť na formálnejšiu večeru

Od takejto večere sa očakáva viac chodov a tiež nápojov, čo znamená aj viac príborov a pohárov. Pri večeri by ste mali dodržiavať niekoľko pravidiel stolovania a tiež etikety. Ale nebojte, so všetkým vás zoznámime tak, aby to bola zábava a vy ste si mohli užiť večeru s veľkou parádou.

Čo budete potrebovať:
Obrus a prestieranie
Súpravu slávnostných príborov
Poháre na vodu, víno a prípadne šampanské
Karafu na vodu a víno
Servírovací tanier a riad na jednotlivé chody
Tanier na pečivo a nôž na maslo
Šálky na kávu

3 najdôležitejšie pravidlá

Na každý chod iný príbor
Príbory najďalej umiestnené od taniera použite ako prvé
Poháre stavajte v tom poradí, ako ich budete pri večeri používať

1. Obrus a prestieranie

Zo všetkého najskôr stôl prekryte veľkým bielym obrusom. Na každej strane stola by mal obrus presahovať jeho hrany o 25 až 30 cm. Prestieranie farebne zlaďte s obrusom. Na takúto udalosť už sa hodia látkové obrúsky, ktoré opäť preložíte napoly alebo na štvrtinu, podľa veľkosti. Položte ho naľavo od taniera, tam, kde budú vidličky.

2. Príbory

Skúste zaobstarať nejaké slávnostnejšie elegantné príbory, ktoré celý stôl pozdvihnú na vyššiu úroveň. Počet príborov sa odvíja od počtu chodov, ale vedľa seba by mali byť maximálne tri kusy.

A ako je to s ich usporiadaním? Nenecháme vás v tom tápať ako Juliu Roberts v Pretty Woman a naučíme vás jednoduché pravidlo. Najďalej od taniera umiestnite tie príbory, ktoré sa budú používať najskôr. Ako keby ste sa postupne prepracovávali až k samotnému tanieru.

Prvá zľava teda pôjde šalátová vidlička a bližšie k tanieru vidlička na hlavné jedlo. Napravo od taniera bude nôž na hlavný chod a potom polievková lyžica. Dezertnú vidličku a lyžičku dajte opäť nad tanier.

3. Taniere

Na stôl s obrusom položte klubový alebo inak podkladový či servírovací tanier, ktorý zostane na stole a odnesiete ho až s prázdnym tanierom na hlavný chod. Aby sa neopieral priamo o iné taniere, pridajte látkový obrúsok. Na klubový tanier budete postupne prinášať taniere s jednotlivými chodmi.

Malý tanier šikmo vpravo od hlavného taniera slúži na pečivo a na nôž na maslo.

4. Poháre

Všetky poháre sa zaraďujú do pravej časti, a to v poradí, v akom sa budú pri večeri používať. Biele víno by sa pri večeri malo piť ako prvé. Nepovinný pohárik na šampanské patrí napravo od prvého pohára na víno. Pre jeho tvar sa mu hovorí flauta.

Kávu k dezertu servírujeme v tzv. šálke na espresso.

5. Dekorácie na stôl

Váza s obrovskou kyticou bude krásna, ale hostia na seba neuvidia. Voľte teda nízke dekorácie, ako sú sušené kvety, sviečky, ozdobné kamienky alebo aj menovky pre hostí. Menovku môžete pridať k látkovému obrúsku na klubovom tanieri. Tam pridajte aj kartičku s menu večere.

Tipy na večer a trocha etikety

Náročnejšie jedlá vyžadujú dlhšiu prípravu a hostia budú najviac hladní pred prvým chodom. Aby ste im spríjemnili dobu čakania, pripravte na stôl servírovacie misky s olivami, chlieb s maslom či nátierkou a dobrý aperitív. S plným žalúdkom vám odpustia časové oneskorenie aj akékoľvek faux pas.

1. Telefón pri stole

Pri jedle by mal telefón zostať stíšený a schovaný. Lenže je doba instagramová a občas zatúžime si chutne vyzerajúci pokrm zaznamenať, tak čo s tým?

Podľa moderných pravidiel etikety sa dá nad fotením prižmúriť oko, ale telefón majte potichu, neosvecujte s ním hostí, foťte bez blesku a čo najrýchlejšie. Ak pri hľadaní správneho uhla jedlo vychladne, hostia vám príliš nepoďakujú.

2. Podávanie nápojov a jedla

Vodu, víno a šampanské nalievajte až pred hosťami. Nápoje podávame vždy zprava a priamo do pohára.

Jednotlivé chody prinášame hosťom na ich tanieri. Ak je potrebné niečo brať z podnosu, dopredu to nakrájame, okraje podnosu nechávame voľné pre lepšie držanie a jedlo hosťom servírujeme sami. Podľa typu jedla používame lyžicu a vidličku alebo servírovacie kliešte.

3. Jazyk príborov

Príbory rozložené doširoka s rukoväťami od seba znamenajú, že hosť ešte nedojedol, len odpočíva. Zakázané vyniesť mu teda tanier, nebol by rád.

Rovnako tak s odnášaním tanierov počkajte až dojedia úplne všetci, aby sa posledný stravník necítil trápne či pod tlakom. Až príbor zložený rukoväťami k sebe, ležiaci súbežne na tanieri nám hovorí, že hosť dojedol.

Skúste na budúcu večeru prestrieť podľa našich tipov. Všetko potrebné nájdete tu.