Čo si takto niekdy namiesto večere pri televízore dopriať luxus v podobe krásne prestretého stola? Uvidíte, že atmosféra večera bude nezameniteľná. Že už si nepamätáte, ako sa správne prestiera? Vysvetlíme vám to s prehľadom za pár minút. Vytiahnite tú krásnu súpravu riadu, čo stále schovávate na lepšiu príležitosť, prípadne sa rovno potešte nejakou novou a užite si večer na formálny aj neformálny spôsob.
Neformálne stolovanie sa od toho formálneho líši v počte príborov, pohárov a v oveľa menšom dôraze na etiketu. Každý deň neoslavujete životné jubileum alebo výročie svadby, to ale neznamená, že si nemôžete stôl pekne prestrieť a všednú večeru si trochu ozvláštniť.
Čo budete potrebovať::
Tie pomôžu dotvoriť jedinečnú atmosféru celého večera. Do stredu stola sa bude hodiť nízka vázička s kvetinou alebo miska so sušenými kvetmi. Vyberajte ale tie menej aromatické, aby ste neprebili vôňu podávanej večere.
Príjemnú až intímnu atmosféru vytvoríte pomocou sviečok. Svietnik alebo hlavnú sviečku položte doprostred stola a okolo nej niekoľko menších. Na neformálnej večeri sa hodia kratšie a širšie sviečky a nikdy by nemali prekážať v očnom kontakte.
Od takejto večere sa očakáva viac chodov a tiež nápojov, čo znamená aj viac príborov a pohárov. Pri večeri by ste mali dodržiavať niekoľko pravidiel stolovania a tiež etikety. Ale nebojte, so všetkým vás zoznámime tak, aby to bola zábava a vy ste si mohli užiť večeru s veľkou parádou.
Čo budete potrebovať::
3 najdôležitejšie pravidlá :
1. Na každý chod iný príbor
2. Príbory najďalej umiestnené od taniera použite ako prvé
3. Poháre stavajte v tom poradí, ako ich budete pri večeri používať
Skúste zaobstarať nejaké slávnostnejšie elegantné príbory, ktoré celý stôl pozdvihnú na vyššiu úroveň. Počet príborov sa odvíja od počtu chodov, ale vedľa seba by mali byť maximálne tri kusy.
A ako je to s ich usporiadaním? Nenecháme vás v tom tápať ako Juliu Roberts v Pretty Woman a naučíme vás jednoduché pravidlo. Najďalej od taniera umiestnite tie príbory, ktoré sa budú používať najskôr. Ako keby ste sa postupne prepracovávali až k samotnému tanieru.
Prvá zľava teda pôjde šalátová vidlička a bližšie k tanieru vidlička na hlavné jedlo. Napravo od taniera bude nôž na hlavný chod a potom polievková lyžica. Dezertnú vidličku a lyžičku dajte opäť nad tanier.