Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept na valentínske donuty

Americké donuty majú na vrchu polevu a bohaté zdobenie. Donuty však môžu byť aj plnené, napríklad malinami. Pripravte ich podľa nášho receptu.

Čo si pripraviť na malinové donuty?

Cesto:
  • 250 g múky,
  • 30 g cukru,
  • 2 žĺtky,
  • 35 g rozpusteného masla,
  • 100 ml vlažného mlieka,
  • štipku soli,
  • 1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry (môžete vynechať).
    Kvások:
  • 10 - 15 g droždia,
  • 1 polievková lyžica cukru,
  • 25 ml vlažného mlieka.

    Malinová poleva:
  • 100 g mrazených alebo čerstvých malín,
  • 1 PL citrónovej šťavy,
  • 100 - 150 g jemne mletého cukru
  • Malinovú polevu na donuty pripravíte z mrazených alebo čerstvých malín a cukru.

    Malinovú polevu na donuty pripravíte z mrazených alebo čerstvých malín a cukru.

    Polevu na donutoch môžete dozdobiť rôznymi dekoráciami, zlatými plátkami, sušeným ovocím, orieškami a pod.

    Polevu na donutoch môžete dozdobiť rôznymi dekoráciami, zlatými plátkami, sušeným ovocím, orieškami a pod.

    Ako pripraviť cesto a polevu na donuty?

    1. Najprv pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, zmiešajte ho s cukrom a zalejte vlažným mliekom, prikryte a počkajte, kým kvások vykysne.
    2. Medzitým si pripravte prísady na cesto. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, cukor, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a citrónovú kôru.
    3. Do zmesi pridajte kvások.
    4. V kuchynskom robote alebo ručne vypracujte dokonale hladké a pružné cesto. To bude trvať najmenej 10 minút. Hotové cesto je krásne hladké.
    5. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho vykysnúť. Buď 2 hodiny na teplom mieste, alebo 8 - 24 hodín v chladničke. Ak sa rozhodnete pre chladničku, vyberte cesto z chladničky vopred a nechajte ho kysnúť 2 - 3 hodiny.

    Krájanie donutov:
    6. Cesto rozvaľkajte na plát vysoký asi 0,5 cm a vykrajujte z neho kolieska. V strede každého kolieska vykrojte malé koliesko.
    7. Šišky prikryte a nechajte kysnúť ďalšie 2 hodiny.

    Smaženie:
    8. Šišky sa najlepšie smažia v hlbšej panvici wok alebo použite vyšší a širší hrniec. Nalejte doň toľko oleja, aby šišky plávali, a olej rozohrejte na strednom ohni. Šišky smažte, keď je olej úplne horúci: vyskúšajte to kúskom cesta. Uistite sa, že olej nie je príliš horúci.
    9. Šišky vložte do oleja najprv vrchnou stranou. Smažte asi 2 minúty a šišky otočte. Smažte druhú stranu ďalšie 2 minúty.
    10. Hotové šišky položte na papierové utierky, aby z nich vytiekol olej.

    Malinová poleva:
    11. Maliny vložíme do hrnca a zalejeme trochou vody, stačí asi 2 - 3 polievkové lyžice. Pridajte citrónovú šťavu a nechajte maliny krátko povariť.
    12. Keď sú maliny uvarené, rozmixujte ich na hladké pyré a preceďte cez sito, aby ste sa zbavili zrniečok.
    13. Na záverečnú polevu zmiešame jemne mletý cukor s malinovým pyré.
    Dokončenie:
    14. Vrch šišiek namočíme do pripravenej polevy a ihneď ozdobíme podľa potreby, kým zaschne. Na našich donutoch sú pistácie, sušené maliny, jedlé kvety, mini marshmallow, biela ganache a bielková poleva.
    15. Donuty skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Vydržia mäkké 3 dni.

    Z cesta sme urobili 20 donutov, vykrajovadlo malo priemer 5 cm.

    Ďalšie tipy na prípravu donutov

  • Šišky môžu byť aj plnené. Ak sa rozhodnete pre malinovú náplň, postupujte rovnako ako pri poleve, ale pri varení pyré použite želé, napríklad pektín. Potom šišky prepichnite na dvoch protiľahlých miestach a naplňte ich pomocou vrecka s úzkou špičkou na plnenie.
  • Polevu môžete urobiť takú hustú, akú chcete. Čím viac cukru pridáte, tým bude hustejšia.
  • Čo použiť na zdobenie? Posypte donuty čímkoľvek, čo máte radi. Môžu to byť rôzne druhy orechov, ľubovoľné lyofilizované ovocie - drvené alebo mleté, sušené jedlé kvety, klasické cukrové ozdoby, rôzne kúsky čokolády (napr. hobliny, čokoládová ryža, sekaná čokoláda) alebo rozpustená čokoláda či bielková poleva.