Mid Season Sale | Ušetrite až 50 % →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Pripravte si brunch podľa foodblogerky Kitchenette

Užite si víkendové raňajky. Nevadí, keď sa predĺžia až k obedu. Doprajte si preto parádny domáci brunch podľa foodblogerky Kitchenette. Bude vám k tomu stačiť základné kuchynské vybavenie, kvalitné suroviny a trocha času.

Aké recepty nesmú chýbať? Napríklad slané vafle. Môžete ich totiž servírovať snáď so všetkým, čo vám napadne. Milovníci sladkého zase ocenia ovsenú kašu so škoricou a vanilkou. Nechajte sa inšpirovať fotkami a hurá do toho!

Syrové vafle

Suroviny na 4 porcie

  • 220 g hladkej pšeničnej múky (polovicu môžete nahradiť celozrnnou)
  • 40 kukuričného škrobu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy na pečenie
  • 1 lyžička soli, čerstvo mleté korenie
  • 330 g kefíru
  • 2 vajcia
  • 60 g masla
  • 110 g nastrúhaného syra (gouda alebo čedar)
  • 140 g nasekaného spareného špenátu

Na servírovanie:

  • nakrájaná zelenina (avokádo, paradajky, cibuľka, olivy)
  • feta syr
  • plátky údeného lososa
  • vetvička kôpru a lístky bazalky
  • volské oko

Postup

V strednej mise zmiešajte múku, škrob, prášok do pečiva, sódu, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte. Prípadne môžete aj prekypriť presypaním cez jemné sitko.

V malom hrnci na nízky výkon rozpustite všetko maslo. Keď je tekuté, hrniec odstavte a pridajte doň všetky zvyšné ingrediencie. Teda kefír, vajcia, nastrúhaný syr a bylinky. Rozohrejte si vaflovač na stredne vysoký až vysoký výkon.

Teraz obe zmesi krátko premiešajte. Opäť tu platí rovnaké pravidlo ako napríklad u lievancov, zmes nesmiete prepracovať. Miešajte len tak dlho, ako je to nutné, aby v ceste nezostala nerozmiešaná múčna zmes. Hneď ako je cesto hotové, môžete piecť vafle pekne dozlatista. Nezabudnite plochu vaflovača ošetriť ideálne tukom v spreji, ten funguje najlepšie.

Vafle servírujte obložené volským okom, údeným lososom, bylinkami či zeleninou.

Ovsená kaša

Suroviny na 4 porcie

  • 1 jablko nastrúhané vrátane šupky
  • 130 g ovsených vločiek jemných
  • 1 l vody
  • 3 lyžice chia semienok
  • štipka soli
  • 2 lyžice medu
  • korenie (škorica, kardamóm či vanilka)

Na servírovanie:

  • 4 broskyne, marhule alebo slivky
  • 20 g masla
  • 1 dcl vody
  • ½ lyžičky škorice, vanilky alebo kardamómu
  • hrsť (orestovaných) orieškov či semienok
  • 1 lyžička javorového sirupu alebo medu

Postup

Dajte do stredného hrnca všetky ingrediencie na kašu. Postavte na platňu a krátko všetko povarte, kým nezhustne.

Medzitým si na panvici krátko orestujte oriešky, až budú hotové, odstavte panvicu a pokvapkajte ich javorovým sirupom. Hotové ich presuňte na kúsok papiera na pečenie, aby vychladli.

Do panvice dajte ovocie pokrájané na mesiačiky, maslo, 1 dcl vody, škoricu a povarte, kým ovocie nezmäkne. Čas sa podľa druhu ovocia bude výrazne meniť.

Pripravte kašu do misiek, na vrch rozložte ovocnú zmes vrátane šťavy, orechy či semienka, nakoniec môžete ľahko pokvapkať javorovým sirupom.