Tento web používa cookies. Viac informácií o používaní súborov, ich uplatnení a schválení nájdete tu

ok
Menu
5 €RegistráciaPrihlásenie5 €Košík
DomovDomovInšpirácia

Koláče pre šťastie: vyskúšajte 3 sladké recepty maďarskej foodblogerky

Už od detstva sa Hanna Smuczer veľmi rada pohybovala v kuchyni. Táto vášeň sa naplno prejavila ​​počas jej vysokoškolských rokov a po vyštudovaní napokon pri pečení zotrvala. Hanna si vytvorila online receptár vo forme blogu, kde nájdete všetky jej sladké dobroty. Pôsobivé pekárske výtvory však môžete vidieť aj na jej instagramovom účte.

Pár tipov na sladké pečivo vám prinášame priamo v našej inšpirácii. Vyskúšajte si ich doma!

Pistáciový slimák s kávovou penou

Suroviny na 8 slimákov veľkosti 24 cm

Cesto:
• 100 g pšeničnej múky BL55
• 150 g celozrnnej múky
• 1/3 ČL soli
• 35 g práškového cukru
• 35 g masla/margarínu
• 145 ml mlieka
• 13 g čerstvého droždia
• 1 vajce (polovica v ceste, polovica na mazanie)

Plnka:
• 80 g nasekaných pistácií
• 40-50 g práškového cukru
• 35-40 ml kuchynského oleja

Poleva:
• 50 ml vlažného mlieka
• 1 balíček vanilkového cukru

Kávový krém:
• 150 ml mlieka
• 50 g kryštálového cukru
• 100 ml vody
• 3 ČL instantnej kávy
• 1 celé vajce
• 16 g jedlého škrobu
• 25 g masla
• štipka soli
• 100 ml šľahačky
• 1 PL kryštálového cukru

Príprava

1. Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku a pridáme trochu práškového cukru. Na cesto ďalej zmiešame múku s práškovým cukrom a soľou. Uprostred urobíme priehlbinu, do ktorej môžeme vložiť maslo, polovicu rozšľahaného vajca a kvások. Cesto zakryjeme a necháme kvasiť 40 – 45 minút.

2. Cesto roztiahneme na plochu 30×40 cm. Nasekané pistácie zmiešame s práškovým cukrom. Cesto natrieme olejom a poprášime pripravenou posýpkou. Z kratšej strany zrolujeme cesto, čím vyformujeme slimáka.

3. Slimačí valec rozrežeme na 8 rovnakých častí a vložíme do vymasteného pekáča. Prikryjeme a necháme kysnúť 40 – 45 minút. Rúru predhrejeme na 180 stupňov (spodný/vrchný ohrev), slimáky potrieme zvyškami vajec a pečieme 35 minút. Napokon pokvapkáme vanilkovým cukrom rozmiešaným vo vlažnom mlieku a pečieme ešte 10 minút.

4. Na kávový krém začneme zohrievať mlieko s kryštálovým cukrom, zmiešame vajcia s jedlým škrobom. Keď už je mlieko teplé, naberačku ponoríme do vaječnej časti a vyrovnáme teplotný rozdiel. Miešame a prilievame mlieko za stáleho miešania, kondenzujte na miernom ohni. Neustále miešame 1 – 2 minúty od prvého prebublávania.

5. Odstavíme od ohňa a pridáme maslo a štipku soli. Krém dáme do misy a vložíme do chladničky.

6. Vychladnutú šľahačku vyšľaháme do peny s kryštálovým cukrom a opatrne ju premiešame s kávovým krémom.

Turecký lieskový orech

Suroviny na 9 ks

Cesto:
• 235 g celozrnnej múky
• 90 g pšeničnej múky BL55
• 1/2 ČL soli
• 1 PL mletého kardamómu
• 65 g kryštálového cukru
• 100 g masla/margarínu
• 1 vajce + 1 na náter cesta pred pečením
• 125 ml mlieka
• 22 g čerstvého droždia

Plnka:
• 100 g pražených tureckých lieskových orechov
• 20 g kryštálového cukru
• 50 g mlieka
• štipka soli

Kardamómová šľahačka:
• 200 ml šľahačky
• štipka soli
• 1 PL kryštálového cukru
• 1 balenie penového fixačného prostriedku
• 1 ČL mletého kardamómu

Príprava

1. Čerstvé droždie rozdrvíme do vlažného mlieka, zmiešme s lyžičkou kryštálového cukru a lyžičkou múky. Múka je ochutená soľou, kryštálovým cukrom a kardamómom. Zmiešame a rozdrobíme v nej aj mäkké maslo. Vajcia rozšľaháme, pridáme pripravené droždie a vymiesime na pekné rovnomerné cesto. Zakryjeme a necháme ho kysnúť 30 – 40 minút.

2. Vykysnuté cesto je rozdelené na 9 rovnakých častí, zaoblené kúsky cesta pečieme na plechu 50 – 60 minút. Tesne pred dopečením ich potrieme s trochou rozšľahaného celého vajíčka. Pečieme v predhriatej 200-stupňovej rúre so spodným vrchom 20 minút dozlatista. U každého môže byť doba pečenia rôzna, dôležité je však dosiahnuť zlatohnedé sfarbenie.

3. Na plnku pražíme lieskové orechy 10 – 12 minút v 200-stupňovej rúre, kým nebude kôra popraskaná. Ochlaďte, najemno rozdrvte a pridajte kryštálový cukor a štipku soli. Pridáme mlieko v 2 – 3 dávkach. Krém vložte do chladničky.

4. Na šľahačku zmiešajte kryštálový cukor so štipkou soli s penou a nalejte ju do vychladenej šľahačky vloženej do vysokostennej misy (možnosť použiť šejker). Začneme mixovať, pridáme kardamóm a šľaháme do tuhej peny. Na plnenie použijeme penové vrecko.

5. Na vrchu vyrežeme "čiapočku", vnútro vydlabeme, aby sme ho mohli naplniť krémom (1,5 ČL). Na vrch pridáme šľahačku, nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Jahodový koláčik

Suroviny na 10 kusov

Cesto:
• 250 g celozrnnej múky
• 200 g pšeničnej múky BL55
• 1 ČL kardamómu
• 1 balíček prášku do pečiva
• štipka soli
• 80 g kryštálového cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• 150 g studeného masla
• 220 ml mlieka
• jahody

Citrónová glazúra:
• 1/2 citrónovej šťavy
• práškový cukor
• štipka soli

Príprava

1. Predhrejeme rúru na 220 stupňov (vrchný/spodný ohrev), plech vyložíme papierom na pečenie. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, kardamómom a maslom. Primiešame kryštálový cukor, vanilkový cukor a nakoniec mlieko.

2. Získame lepkavé cesto, ktoré na pomúčenej doske natiahneme do kruhového tvaru s hrúbkou 3 cm. Cesto rozrežeme na 10 plátkov.

3. Koláčiky položíme na rozpálený plech, pokvapkáme mliekom a pečieme 15 minút.

4. Zmiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom a po vychladnutí koláčov natrieme povrch.

Hanna Smuczer

„Rada spoznávam lahôdky, príchute iných kultúr a príbehy, ktoré sú s nimi spojené. Počas svojich ciest sa preto zameriavam najmä na návštevu pekární a cukrární.

Rovnako sú dnes aj sociálne médiá obrovským kreatívnym priestorom a zdrojom inšpirácie na pečenie a varenie z domova i zo sveta.”