Až -20 % na záhradu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Slivkový džem so škoricou

Slivkový džem je sviežo letný a napriek tomu vonia jeseňou. Hodí sa na palacinky aj do cukroviniek a využiť ho možno aj pri varení slivkovej omáčky k mäsu. Výborný je takto s korením, ale ozvláštniť ho môžete troškou červeného vína alebo portským vínom.

Čo budete na prípravu džemu potrebovať?

  • 500 gramov vyzretých sliviek,
  • 150 - 250 gramov cukru (podľa chuti a sladkosti sliviek),
  • šťava z 1 citróna,
  • 2 lyžičky škorice,
  • 3 lyžičky pektínu.

    Náročnosť: ľahké
    Čas: do 1 h
    Počet porcií: cca 3 x 150 ml

  • Čo so slivkovým džemom? Skúste ho použiť aj na slivkovú omáčku k mäsu

    Čo so slivkovým džemom? Skúste ho použiť aj na slivkovú omáčku k mäsu

    Ako džem pripraviť?

    1. Umyté a vykôstkované slivky dajte do kastrólika, podlejte 1 - 2 lyžicami vody a na miernom stupni povarte do zmäknutia. Potom slivky rozmixujte. Ak máte veľmi zrelé, mäkké slivky, môžete ich rovno rozmixovať na pyré.
    2. Pektín rozmiešajte v cukre a pridajte ho do sliviek spolu so škoricou a šťavou z citróna. Ešte všetko krátko povarte, 3 – 5 minút stačí.
    3. Horúci džem ihneď plňte do pohárov. Poháre buď na chvíľu otočte hore dnom, alebo v nich džem môžete klasicky zavariť.
    Tip: pri ukladaní džemu do pohárov venujte pozornosť tomu, nech sú čisté, vysterilované a suché.

    Ďalšie tipy na varenie džemu aj ako ho v kuchyni využiť

  • Korenie je možné aj nakombinovať, nemusíte zostať len u škorice. Kardamóm, klinčeky alebo napríklad badián džem tiež dokonale doladia.
  • Ozvláštnite džem troškou červeného vína (50 - 100 ml) alebo portským vínom.
  • Rovnakým spôsobom sa dá urobiť aj džem hruškový, aj jemu škorica a korenie veľmi pristane a aj do hruškového džemu sa skvele hodí víno, len vymeňte červené za biele alebo klasické portské za ružové.
  • A ako slivkový džem využiť v kuchyni? Hodí sa do omáčok k mäsu, ale tiež ho môžete natrieť na klasický liaty perník, pridať ho k základu v recepte na kapra, prípadne do kaší, jogurtov a na palacinky.

  • Do slivkového džemu môžete využiť aj iné korenie

    Do slivkového džemu môžete využiť aj iné korenie