Až -20 % na záhradu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Najlepšie chlebíčky na Silvestra: 12 tradičných aj netradičných receptov, na ktorých si pochutíte

Pripravili sme si pre vás množstvo tipov na nátierky aj nápady, čím obľúbené chlebíčky ozdobiť. Všetky recepty máme vyskúšané a preverené od našich hostí. Vyberte si ten svoj a vyskúšajte ho hneď počas sviatkov.
Máte radi tradičné chlebíčky so šunkou, alebo skôr neobvyklé nátierky?

Máte radi tradičné chlebíčky so šunkou, alebo skôr neobvyklé nátierky?

1. Chlebíčky so zemiakovým šalátom a šunkou

Budete potrebovať:

  • 1 veku,
  • 500 g zemiakového šalátu,
  • 300 g šunky,
  • 3 vajcia,
  • zeleninovú oblohu na zdobenie – napr. paradajky, uhorky, paprika alebo kyslá uhorka a nakladaná kapia,
  • na doplnenie aj plátky ozdobne vykrojeného syra,
  • kvietky z plátkov mrkvy.

    1. Plátky veky nakrájajte rovno pre menšie chlebíčky, alebo našikmo pre tie väčšie.
    2. Každý plátok primerane namažte šalátom, poukladajte šunku a podľa chuti ozdobte.
Ako si pripraviť zemiakový šalát?

  • 600 g varených zemiakov typu A,
  • 4 vajcia,
  • 250 g kvalitnej gothajskej salámy (môžete vynechať),
  • 1 malý pohárik nakladanej zeleniny do šalátu (aj s väčšinou nálevu),
  • 150 g majonézy,
  • 150 g tatárskej omáčky,
  • 2 lyžice plnotučnej horčice,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

    1. Olúpané zemiaky, gothajskú salámu a vajcia nakrájajte na kocky, pridajte nakladanú zeleninu a podľa chuti aj nálev, pokojne aj všetok.
    2. Šalát osoľte, okoreňte a premiešajte, aby soľ vsiakla do zemiakov. Následne pridajte aj horčicu, majonézu a tatársku omáčku. Nakoniec šalát dôkladne premiešajte.

Tip: do šalátu môžete pridať aj čerstvú cibuľu, ale taký šalát je nutné spotrebovať čo najskôr, pretože cibuľa v ňom začne kvasiť. Bez cibule vydrží v chladničke asi 5 dní.

Klasické chlebíčky so zemiakovým šalátom ozdobené uhorkou a paprikou.

Klasické chlebíčky so zemiakovým šalátom ozdobené uhorkou a paprikou.

2. Chlebíčky s nátierkou z červenej repy

Budete potrebovať:

  • 500 g pečenej alebo varenej repy,
  • 3 zelené jabĺčka,
  • 100 – 150 g crème fraîche alebo tučnú kyslú smotanu,
  • 2 lyžice červeného vínneho octu,
  • 1 lyžica balsamico octu,
  • 1 strúčik cesnaku (podľa veľkosti a sily),
  • 1 šalotka alebo malá červená cibuľa (nemusí byť),
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

    1. Pečenú alebo varenú repu a olúpané jabĺčko postrúhajte, prípadne len najemno nakrájajte.
    2. Pridajte vínny ocot, balsamico, prelisovaný či rozpučený cesnak a najemno nakrájanú šalotku.
    3. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
    4. Nakoniec pridajte kyslú smotanu alebo crème fraîche. Ak repa s jabĺčkom pustí veľa šťavy, zlejte ju, kým vmiešate kyslú smotanu.
Tip na obmenu: ak chcete nátierku pikantnejšiu, skvele si s repou rozumie chren, vhodnejšie je čerstvo nastrúhaný, ale využiť sa dá aj konzervovaný.
Tipy na zdobenie: k jemnej repe ladia výraznejšie chute, skvele sa hodia napríklad rôzne pikantnejšie microbylinky, výhonky, celé alebo nasekané orechy, rukola. Zo syrov siahnite po kozom, plesňovom alebo feta či balkánskom.

3. Chlebíčky s chrenovou nátierkou a roastbeefom

Budete potrebovať:

  • 1 veku,
  • tenké plátky roastbeef s váhou asi 300 – 400 g,
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 50 – 100 g majonézy,
  • 50 – 100 g tučnejšej kyslej smotany,
  • 2 – 4 lyžičky konzervovaného chrenu (alebo čerstvo nastrúhaný chren),
  • soľ.

    1. Z termizovaného syra, majonézy, kyslej smotany, chrenu a štipky soli pripravte nátierku.
    2. Množstvo majonézy a kyslej smotany si prispôsobte podľa toho, akú hustú nátierku chcete. Chren zase podľa chuti, ako veľmi pikantné máte radi.
    3. Plátky veky nakrájajte rovno pre menšie chlebíčky, alebo našikmo pre tie väčšie.
    4. Každý plátok trochu viac namažte chrenovou nátierkou, na ktorú ozdobne rozložte tenké vrstvy roastbeefu a podľa chuti ozdobte. Kombinácia kyslej uhorky, papriky, remulády a mikrobyliniek je dokonalá.

Na domáci roastbeef budete potrebovať:

  • 1 kg nízkej roštenky (pokiaľ možno vyzretej),
  • 2 lyžice výraznejšej horčice,
  • soľ, čerstvo mleté korenie,
  • vhodné je mať aj teplomer do mäsa.

Ako pripraviť domáci roastbeef:

  1. Rúru rozpáľte na 140 °C. Roastbeef sa pečie v rozmedzí 100 – 160 °C, na každú teplotu je iná doba, môžete pokojne s rúrou experimentovať, ja pečiem väčšinou na 140 °C a 70 min.
  2. Mäso povrázkom zviažte, aby bolo všade rovnako vysoké/široké.
  3. Mäso dôkladne osoľte a okoreňte, potrite ho olejom, dajte na rozpálenú panvicu a zo všetkých strán mäso nechajte zatiahnuť.
  4. Nakoniec ho preložte do pekáča, potrite horčicou a dajte piecť do rozpálenej rúry.
  5. Hotové mäso by tradične po rozkrojení malo zostať vnútri ružové, toho docielite pečením cca 30 – 40 minút. Po vpichnutí teplomera do mäsa má mať 52 – 55 °C. Pokiaľ ale chcete medium, pečte necelú hodinku (45 – 50 min) a na vnútornú teplotu mäsa 55 – 60 °C. Ak chcete veľmi prepečený, ale stále trošku ružový, pečte približne 70 – 80 minút na vnútornú teplotu 60 – 65 °C.
  6. Po vybratí z rúry nechajte mäso odpočívať aspoň 15 – 20 minút pred tým, než doň zakrojíte. Krájajte na čo najtenšie plátky.
  7. Z jedného kila mäsa urobíte niekoľko porcií jedál, roastbeef môžete podávať teplý aj studený. Ak ho chcete nakrájať na chlebíčky, je vhodný elektrický nôž, aby plátky boli tenučké.
Tipy na zdobenie: kyslá uhorka, papriky (či kapie), microgreens, rukola, kapary, remuláda z chrenu alebo dijonskej horčice.

4. Chlebíčky s hruškou, sušenou šunkou a syrom

Budete potrebovať:

  • 1 veku,
  • smotanovú nátierku,
  • parmskú šunku (alebo jej podobné typy, napr. jamón),
  • zrelé sladké hrušky,
  • plesňový syr (najlepšie s modrou plesňou, ale môže byť aj brie a podobne).
Smotanová nátierka:

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 1 – 2 lyžice majonézy,
  • 50 – 100 g kyslej smotany,
  • soľ.

    1. Na plátky veky naneste ľahučko hrubšiu vrstvu smotanovej nátierky, ozdobne na ňu položte sušenú šunku a dolaďte plátkami hrušky a syra.
    2. Pridajte petržlenovú vňať alebo microbylinky, hodia sa aj šaláty typu lollo.

5. Chlebíčky à la caprese

Budete potrebovať:

  • 1 veku,
  • smotanovú nátierku,
  • paradajky,
  • mozzarellu,
  • zelenú bazalku alebo ostrejšiu bylinku.
Smotanová nátierka:

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 1 – 2 lyžice majonézy,
  • 50 – 100 g kyslej smotany,
  • soľ.

    1. Pripravte si smotanovú nátierku a tú namažte na plátky veky.
    2. Navrch dajte striedavo plátky mozzarelly a paradajok.
    3. Dozdobte bazalkou alebo inou bylinkou.
Tip na obmenu: výbornou alternatívou k smotanovej nátierke je bazalkové pesto, ktorým môžete plátky veky namazať. Dá sa využiť aj pri zdobení navrch. Zdobiť caprese chlebíčky je dobré taktiež čerstvými bylinkami, či už petržlenovou vňaťou, alebo bazalkou, skvele vyzerajú i chutia aj microgreens, najlepšie pikantnejšie.

6. Chlebíčky s nátierkou z modrého syra a orechmi

Budete potrebovať:

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 50 – 100 g syra s modrou plesňou,
  • 1 – 2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany,
  • väčšia hrsť nasekaných vlašských orechov,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

    • Okrem orechov rozmixujte všetko dohromady, pridajte nasekané oriešky a dochuťte soľou a korením. Ak chcete nátierku rustikálnejšiu, namiesto mixovania len roztlačte syry vidličkou.
Tip na zdobenie: k plesňovým syrom sa najviac hodí sladké hrozno alebo hrušky, určite využite aj vlašské oriešky, či už nasekané, alebo celé. Skvelé budú olivy, čerstvá paprika, čerstvé (príp. sušené) figy alebo taktiež sladšie odrody jabĺčok. A ako vždy aj microgreens.

7. Chlebíčky s nátierkou zo sušených paradajok

Budete potrebovať:

  • 50 g sušených paradajok nenaložených v oleji, príp. odkvapkaných z oleja,
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 2 – 3 lyžice majonézy,
  • 4 lyžice tučnej kyslej smotany,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

    1. Všetky ingrediencie spoločne rozmixujte a naneste na plátky veky.
    2. Na zdobenie môžete využiť sušené paradajky, olivy zelené či čierne, kapary, hodí sa aj slaný syr (feta alebo balkánsky) a bylinky (petržlen, bazalka, oregano) a opäť microgreens.

8. Chlebíčky s tuniakovou nátierkou

Na nátierku budete potrebovať:

  • 150 g tuniaka v oleji,
  • 100 ml majonézy,
  • 150 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 2 – 3 lyžičky horčice,
  • pár kvapiek šťavy z citróna,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

    1. Na nátierku len všetko rozmixujte dohromady, ak chcete nátierku rustikálnejšiu, stačí len všetko rozmiešať vidličkou.
    2. Na veku kombinujte so zelenými i čiernymi olivami a paradajkou, skvele sa hodí plátok citróna, prípadne mesiačik mandarínky/pomaranča. Tiež hrozno, paprika aj uhorka a ako vždy microgreens urobia parádu aj chuťový zážitok.
Z jednej nátierky urobíte niekoľko druhov chlebíčkov, stačí len použiť iné chute zeleniny, byliniek a ovocia.

Z jednej nátierky urobíte niekoľko druhov chlebíčkov, stačí len použiť iné chute zeleniny, byliniek a ovocia.

9. Chlebíčky s avokádovou nátierkou

Budete potrebovať:

  • 2 zrelé avokáda,
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 1 – 2 lyžice majonézy,
  • 2 – 3 lyžičky šťavy z citróna,
  • soľ a čerstvo mleté korenie,
  • 1 menší prelisovaný cesnak.

    1. Všetko buď rozmixujte, alebo len roztlačte vidličkou.
    2. Avokádo vždy po vybratí zo šupky čo najskôr pokvapkajte citrónom, inak začne rýchlejšie oxidovať a bude skoro sivé.
    3. Jemne namažte na tenký plátok veky a dozdobte ďalšími surovinami.
Avokádo je chuťovo neutrálne, a tak sa k nemu hodí široká škála ďalších surovín:

  • Určite tu využijete vajíčko (pokojne aj preliate majonézou), pekne bude vyzerať hlavne prepeličie.
  • Skvelý je akýkoľvek typ prošuta a sušenej šunky.
  • Výborné budú aj rôzne syry, či už pikantné, alebo jemnejšie.
  • Doplňte avokádo zeleninou, ako sú paradajky, uhorky a papriky. Alebo siahnite po menej tradičných reďkovkách, stopkách a chilli papričkách.
  • Avokádo si dobre rozumie aj s ovocím, hlavne granátové jablko bude vhodné, ale aj čučoriedky, maliny či citrusy. A na záver, samozrejme, bylinky a microgreens.

10. Chlebíčky so sleďmi a cibuľkou

Budete potrebovať:

  • Nakladané slede v oleji,
  • nakladaná červená cibuľa,
  • kapary (ideálne veľké plody),
  • maslo.

    • Plátky veky namažte maslom a obložte kúskami odkvapkanej ryby a marinovanou cibuľou. Dozdobte celou alebo delenou kaparou, príp. niekoľkými malými.
Tip na obmenu: doplniť tento chlebíček sardelovým očkom je tiež skvelá voľba.
Chlebíčky vyzdobené rôznymi nátierkami, salámami a syrmi sú perfektné nielen na silvestrovskú oslavu.

Chlebíčky vyzdobené rôznymi nátierkami, salámami a syrmi sú perfektné nielen na silvestrovskú oslavu.

11. Chlebíčky s údeným lososom

Budete potrebovať:

  • Smotanovú nátierku,
  • údeného lososa,
  • chrenovú pastu alebo kôpor, či dijonskú horčicu (záleží, ako lososa preferujete).

    Na smotanovú nátierku si pripravte:

    • 100 g termizovaného syra (typu žervé),
    • 1 – 2 lyžice majonézy,
    • 50 – 100 g kyslej smotany,
    • soľ.

      1. Na plátky veky naneste hrubšiu vrstvu nátierky, na tú ozdobne položte kúsky údeného lososa a ľahučko pokvapkajte buď chrenovou pastou, alebo dijonskou horčicou, prípadne poprášte nasekaným kôprom či ozdobte vetvičkou kôpru.
      2. Na zdobenie ešte využite napr. plátky citróna, kapary, uhorku, mango, vajcia, olivy, kaviár alebo avokádo – pri tom pozor na rýchlu oxidáciu, čoskoro začne sivieť.

12. Chlebíčky s krabou nátierkou

Budete potrebovať:

  • 250 g krabích tyčiniek (chladené, nie mrazené),
  • 2 lyžice majonézy,
  • 2 lyžice tučnej kyslej smotany,
  • ananásový kompót,
  • pár kvapiek šťavy z citróna,
  • soľ a čerstvo mleté korenie (najlepšie biele).

    1. Krabie tyčinky nakrájajte najemno, ananás pokrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s majonézou a kyslou smotanou (oboje pokojne podľa chuti pridajte).
    2. Dochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z citróna.
Tip na zdobenie: zdobiť krabie chlebíčky môžete kompótovaným aj čerstvým ananásom, čerstvými citrusmi – citrón, mandarínka aj pomaranč, paradajkou, uhorkou, paprikou, reďkovkou, lollo šalátmi, kaviárom či napríklad vajíčkom. Určite nezabudnite aj na petržlenovú vňať alebo microbylinky.
Chlebíčky na stôl servírujte po častiach a postupne dopĺňajte čerstvými z chladničky.

Chlebíčky na stôl servírujte po častiach a postupne dopĺňajte čerstvými z chladničky.

Ako krásne ozdobiť chlebíčky

  • Veľmi pekne vyzerá, keď oblohu na chlebíčky navrstvíte do výšky. Tým si pomôžete napr. rôznym stočením šunky, salámy a syra. Ja točím plátky akýchkoľvek tvarov tak, že ho chytím na jednej strane z vrchu, na druhej odspodu a protiľahlo otočím, neskôr takto naaranžujem na plátok veky. Stočiť sa dá tiež do podoby kornúta.
  • Na zdobenie využite nielen rôzne druhy zeleniny, ale aj bylinky, ktoré dodajú poslednú zlatú bodku.
  • Okrem klasiky, ako je petržlenová vňať a pod., vyzerajú veľmi efektne microgreens, ktoré si navyše ľahko môžete vypestovať aj doma, prípadne lollo šaláty (lollo biondo a lollo rosso). Veľkú parádu urobíte aj s obyčajnou žeruchou.
  • Zeleninu navyše môžete urobiť ozdobnejšou tým, že na ňu vezmete vykrajovače na cukrovinky alebo rôzne škrabky. Kytičku urobíte z plátkového syra a mrkvy.
  • Dobré je tiež na zdobenie využiť to, čo obsahuje nátierka, napr. sušené paradajky pri nátierke zo sušených paradajok a podobne.
  • Pomôcky na pečivo sa vám budú hodiť aj pri nátierkach. Šľahané nátierky, ako je napr. tuniaková, smotanová, fazuľová, zo sušených paradajok alebo plesňového syra a pod., vyzerajú oveľa lepšie, keď ich na plátky veky nanesiete zdobiacim vreckom s ozdobnou špičkou. Úplne stačiť bude rovná špička na vlnky či guľatá, ale efektné budú aj hviezdicové.

História chlebíčkov: ako vlastne vznikla táto lahôdka?

Chlebíčky pred viac ako 100 rokmi vymyslel lahôdkar Jan Paukert, keď v roku 1916 založil v Prahe so svojou ženou Štěpánkou luxusné lahôdkarstvo. Inšpiroval ho k tomu priateľ, český umelec Jan Skramlík, pretože obložený chlieb na neho bol veľmi veľký, jednohubka veľmi malá, a tak Paukert prišiel s chlebíčkom, aký už poznáme aj my.

V tej dobe boli chlebíčky lahôdkou pre smotánku a ten slávnostný punc vznešenosti si udržali dodnes. Za najväčšiu lahôdku vtedy patril chlebíček s roastbeefom, ktorý sa medzi najobľúbenejšie radí aj v dnešnej dobe. Veľmi obľúbený bol aj chlebíček so šalátom, šunkou a suchou salámou.

Dnes existuje už nespočetné množstvo druhov chlebíčkov, ale tá klasika s roastbeefom alebo šalátom a šunkou aj po viac ako 100 rokoch stále patrí medzi najobľúbenejšie.