Až -60 % na prémiové značky |Ušetrite ešte dnes →
Jar doma aj vonku | Inšpirujte sa →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Čo jesť na Nový rok? Pripravte si netradičnú novoročnú šošovicu

Premýšľate, čo uvariť na Nový rok, ale klasická šošovica na kyslo vás už nudí? Upúšťať od tradície rozhodne nemusíte. Namiesto toho vyskúšajte exotickejšiu verziu novoročného pokrmu, s ktorým si hojnosť po celý rok určite poistíte.

Uvarte si krémovú šošovicu so šampiňónmi podľa receptu blogerky Kitchen Story a inšpirujte sa našimi tipmi, ako ju pripraviť a čo jesť na Nový rok.

Suroviny na 4 porcie

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 g šampiňónov
  • 400 g varenej šošovice Beluga
  • 400 g kokosového mlieka
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie

Postup

Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na drobné kocky.

Na panvici rozpáľte olivový olej.

Najskôr nechajte zosklovatieť cibuľu a potom pridajte cesnak.

Šampiňóny nakrájajte na plátky, pridajte do panvice a zľahka orestujte. Prisypte uvarenú šošovicu a zalejte kokosovým mliekom.

Ochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Panvicu odstavte z platne a vmiešajte listy špenátu.

Servírujte s opečenou bagetou.

Bonami tipy, ako uvariť šošovicu Beluga

  • Šošovicu Beluga nemusíte namáčať.
  • Vložte ju do hrnca a zalejte vodou tak, aby hladina bola tesne nad ňou.
  • Pokiaľ by sa pri varení voda príliš rýchlo vsiakla, dolejte potrebné množstvo vody, aby šošovica bola pod hladinou.
  • Varte zhruba 25 minút. Voda by sa mala vyvariť.
  • Potom môžete šošovicu ďalej upravovať.

Bonami tipy, ako uvariť hnedú šošovicu v tlakovom hrnci

Varenie klasickej hnedej šošovice trvá v klasickom hrnci asi hodinu. Rýchlejšiu prípravu dosiahnete s tlakovým hrncom. Ušetríte vďaka nemu nielen čas, ale aj peniaze. A ako na to?

  • Šošovicu nasypte do tlakového hrnca a zalejte vodou tak, aby bola tesne nad ňou. Môžete pridať aj bylinky.
  • Priveďte do varu, potom znížte na stredný plameň a varte 15 až 20 minút.
  • Nakoniec odstavte z platne a vypusťte paru.

Čo (ne)jesť na Nový rok

  • Medzi klasické novoročné jedlá patrí šošovica, ktorá je symbolom hojnosti.
  • K šošovici sa hodí podávať vajcia, ktoré zase symbolizú nový život.
  • Aby bol nadchádzajúci rok bohatý, sú na novoročnom menu vítané kalorickejšie jedlá, napríklad kus bravčového, klobásky či údené mäso.
  • Čomu by ste však na Nový rok mali vyhnúť, sú pokrmy z operencov, aby vám neuletelo šťastie.

Inšpirujte sa našimi ďalšími tipmi pre novoročnú tabuľu.

Foto: Kitchen Story