Zľava 15 % s kódom JAR15 | Ušetrite ešte dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódom FLAIR20 | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept: mramorová bábovka s višňami

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Máme pre vás recept na bábovku, ktorá dokazuje vášnivý vzťah medzi čokoládou, vanilkovým krémom a nakladanými višňami. Pripravila ho slovinská food blogerka Mateja Delakorda, ktorá publikuje svoje recepty aj na kulinárskom blogu Odprta kuhinja.

Budete potrebovať:

Krémová náplň:

  • 200 g mascarpone
  • 35 g práškového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • lyžičku kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 1 vajcie
  • šťavu a kôru z ½ citróna

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 70 g oleja
  • 150 g kyslej smotany
  • 225 g bielej špaldovej múky
  • 7 g prášku do pečiva
  • hrnček tmavého kakaa

Ďalšie:

  • 200 g višní
  • 200 g čokolády (môžete vynechať)

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 190 °C a vymažte bábovkovú formu. Preosejte múku a prášok do pečiva.

  2. Najprv pripravte krémovú náplň: všetky ingrediencie zmiešajte metličkou.

  3. Potom pripravte cesto: vajcia, cukor a vanilkový cukor vyšľahajte elektrickým mixérom, kým sa objem nestrojnásobí.

  4. Prepnite mixér na strednú rýchlosť a postupne pridávajte kyslú smotanu a olej.

  5. Do vaječnej zmesi pridajte múku. Môžete ručne alebo mixérom na nízke otáčky. Nakoniec premiešajte stierkou, aby sa premiešalo všetko, čo sa nahromadilo na dne a stenách misy.

  1. Polovicu zmesi preložte do inej misy. Do jednej misy pridajte kakao a premiešajte.

  2. Cesto nalejte do formy: najprv polovicu kakaové, potom polovicu svetlé. Doprostred nalejte krémovú náplň. Bude sa trochu prepadať, pretože je hustejšia ako cesto. Posypte polovicou višní a prilejte zvyšok kakaového cesta. Navrch opäť nasypte višne a dozdobte svetlým cestom.

  3. Vložte do rúry asi na 50 až 55 minút.

  4. Po upečení vyberte bábovku z rúry a počkajte 10 minút. Následne ju vyklopte na mriežku, aby vychladla.

Tip na servírovanie: ak chcete, môžete bábovku pred podávaním poliať rozpustenou čokoládou a posypať kandizovanými čerešňami alebo iným kandizovaným ovocím.