5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík

Ako si čo najlepšie vychutnať víno

Vstúpili sme do farebných dní jesene, kedy si konečne môžeme vychutnať plody našej práce v záhrade. Počas tohto obdobia sa mení mušt na víno a prináša radostné oslavy.

Ste pripravení pripiť si na zdravie v kruhu rodiny a dobrých priateľov? Máme pre vás niekoľko tipov, ako si víno vychutnať naplno.

Etiketa vína – základné pravidlá

Víno je oveľa viac než len rafinovane spracované hrozno, na ktorom si pochutnávajú gurmáni po celom svete – je to spojenie slnka, zeme, vinohradníctva a tradície. Víno je zážitok!

Vínu je potrebné venovať osobitnú starostlivosť, a to od prvého okamihu, výberu fľaše, nalievania až do poslednej kvapky. Aby ste si ho však mohli skutočne vychutnať, musíte sa trochu orientovať vo vinárskej etikete:

  1. Keď otvárate fľašu vína, snažte sa to urobiť ticho a diskrétne.
  2. Pri nalievaní vína držte fľašu za dno.
  3. Naplňte pohár menej ako do polovice a nechajte vínu čas rozvinúť jeho najlepšiu arómu.
  4. Pohár držte za stopku alebo podstavec.
  5. Pri prípitku cinkajte kalíškom pohára.
  6. Privoňajte si a ochutnajte víno.
  7. Vyhutnávajte si víno po malých dúškoch a nechajte svoje chuťové bunky objavovať jeho plnú chuť.

Ako kombinovať víno s jedlom?

Plnosť arómy vína dosiahnete výberom správneho pohára na víno, ktorý zvýrazní jeho vlastnosti. Každý druh vína vyžaduje iný kulinársky sprievod, preto v budúcnosti pri plánovaní jedla s rodinou alebo priateľmi venujte pozornosť výberu vína.


Šumivé víno – ako aperitív alebo k dezertu
Šumivé vína podávame ako aperitív, ktorý nabudí chuťové bunky a zároveň doplní chuť jedla. Suché šumivé vína sa najlepšie hodia na predjedlá z morských plodov, zatiaľ čo sladšie a aromatickejšie šumivé vína možno podávať aj k dezertom.
Biele víno – k predjedlám, rybám alebo dezertom
Ľahké biele vína by sa mali podávať k predjedlám, morským plodom a jednoduchým rybím pokrmom a silnejšie biele vína sa dobre hodia k rybám pripravovaným v omáčkach. Sladké biele vína skvele doplnia dezerty s mandľami alebo lieskovými orieškami a môžete si ich vychutnať aj ku koziemu syru.
Ružové víno – kombinujte s predjedlami alebo bielym mäsom
Vďaka svojej ľahkej a sviežej chuti je možné ružové víno podávať k predjedlám, rovnako ako k údenému alebo bielemu mäsu.
Červené víno – vhodné k syrom a červenému mäsu
Červené vína sa najlepšie hodia k stredne až veľmi výrazným syrom a jemne koreneným pokrmom z hydiny, teľacieho, jahňacieho a králika. K zverine a grilovaným pokrmom podávajte výraznejšie červené vína, ku kačici a husi mladé červené vína.
Barikové víno s robustnou chuťou
Ide o vína, ktoré zreli v špeciálnych dubových sudoch, kde získali požadované charakteristické arómy (napr. vanilkové, karamelové, údené atď.). Skvele dopĺňajú jedlá s výraznou chuťou, ako sú grilované pokrmy, červené papriky a jedlá obsahujúce syr. Toto víno podávajte s pohárom vody.

Ako správne skladovať víno?

Ideálne podmienky na skladovanie vína značne závisia od vlhkosti, vystavenia slnečnému žiareniu a prípadných teplotných výkyvoch, preto odporúčame skladovať fľaše na chladných, tmavých a vlhkých miestach. Víno je možné tiež skladovať v chladničke alebo vinotéke. Dbajte na to, aby fľaše boli umiesntené naležato, ale pokiaľ plánujete víno čoskoro otvoriť, nevadí, keď budú nastojato.

Ako skladovať víno po otvorení

Otvorené fľaše vína by mali byť uchovávané v chladničke, červené víno však môžete skladovať aj na kuchynskej linke. V oboch prípadoch by mali byť fľaše dôkladne uzavreté. Šumivé víno môžete piť až 3 dni po otvorení, pri červenom víne sa odporúča piť až 3 až 5 dní, biele a ružové víno je možné piť 5 až 7 dní.

Čo je dekantovanie vína?

Ak máte doma fľašu staršieho vína (najmä ak ide o červené víno), je dobré ju pred podávaním najskôr „prevzdušniť“ alebo dekantovať. Tento proces odstráni prípadné usadeniny a umožní vínu dýchať.

Ako postupovať pri dekantácii? Nalejte víno do dekantéra alebo sklenenej karafy, nechajte ho stekať po povrchu skla a niekoľkokrát nádobou zatočte. Potom počkajte 10 – 30 minút. Čím dlhšie víno v karafe ponecháte, tým viac arómy sa uvoľní.

TIP: na rozdiel od červených vín nie je potrebné väčšinu bielych vín prevzdušňovať, preto obvykle dekantujeme iba staršie biele vína.

Viac inšpirácie