Letná bábovka z jahôd a bazy

Andrea Pavić
Andrea Pavić
Bonami Blogger

Konečne sme privítali leto. Obdobie, kedy je osvieženie drinkom či dezertom po horúcom dni takmer nevyhnutné. Pre mnohých je bazový sirup, ktorý vyrábali naše mamy a babičky v detstve, asociáciou začiatku leta. Chorvátska blogerka Domaćica Sanja si pre vás pripravila svoju originálnu verziu letnej jahodovo-bazovej bábovky.

Ingrediencie:
3 vajcia
150 g cukru
1 vanilkový cukor
1 citrónový cukor alebo kôra z jedného citróna
200 ml tekutého jogurtu
150 ml oleja
220 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
100 g jahôd + 0,5 dcl bazového sirupu
Príprava:

1. Rúru zapnite na 180 °C a nechajte ju vyhriať, nakrájajte jahody a zmiešajte ich s bazovým sirupom a podľa potreby aj s kvetmi bazy.
2. Formu na bábovku vymastite a jemne vysypte múkou alebo krupicou.
3. Vajcia vyšľahajte s cukrom.
4. Pridajte ostatné ingrediencie (všetko okrem jahôd so sirupom). Zmiešajte, aby sa spojili.
5. Nakoniec pridajte jahody spolu s bazovým sirupom. Jemne premiešajte.
6. Nalejte zmes do formy a vložte do rúry na 40 minút. Uistite sa, že je bábovka upečená. V prípade potreby ju nechajte trochu dlhšie, aby sa dala pekne vybrať z formy.
7. Ak chcete, potrite bábovku troškou bazového sirupu a posypte práškovým cukrom, rozpustenou čokoládou alebo cukrovou polevou.
Tip: v prípade menších foriem na bábovku, nalejte zvyšok zmesi napríklad do košíčkov na muffiny a dajte piecť spolu do rúry.