Až -20 % na záhradu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept: galette 4x inak

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Prečo je galette skvelé jedlo? Pretože je sezónne! Trochu upravíme náplň, rozhodneme sa, či chceme slanú alebo sladkú verziu, a veľmi rýchlo máme super hlavné jedlo alebo dezert.

V nasledujúcich riadkoch nájdete recept na cesto, s ktorým sa veľmi jednoducho a krásne pracuje a po upečení je ideálne chrumkavé. Vyberte si zo 4 rôznych verzií, 2 slaných a 2 sladkých. Všetky sú veľmi chutné.

Cesto - prísady a príprava

  • 800 g hladkej múky
  • 480 g masla
  • 240 ml vody
  • 240 ml jogurtu
  • 2 čajové lyžičky soli

Múku, soľ a maslo zmiešajte, aby ste získali drobivú zmes, tento krok môžete urobiť ručne, mixérom alebo v kuchynskom robote. Pridáme vodu a jogurt a vymiesime cesto. Cesto preneste na čistý povrch a rozdeľte ho na 4 rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte disk, zabaľte ho do priehľadnej fólie a nechajte ho pol hodiny odpočívať v chladničke.

Prísady na náplň

Náplň 1:
  • 3 hrušky
  • 4 polievkové lyžice čučoriedkového džemu
  • 50 g vlašských orechov
  • Cukor


Náplň 2:
  • 100 g mascarpone
  • 200 g čerešní z kompótu
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • Kôra z 1 citróna
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • mandľové lístky


Náplň 3:
  • 200 g syra feta
  • 150g cherry paradajok (rôznych farieb)
  • soľ a korenie
  • hrubá soľ
  • čerstvá bazalka


Náplň 4:
  • 4 polievkové lyžice bazalkového pesta
  • 150 g hnedých šampiňónov
  • soľ a korenie
  • sezam
  • čerstvý tymián


Príprava náplne

Kým cesto odpočíva, pripravte si náplň.

Hrušky nakrájame na tenké plátky. Čerešne z kompótu scedíme a zmiešame v miske s cukrom, škrobom, šťavou a citrónovou kôrou. Paradajky prekrojíme na polovicu a šampiňóny nakrájame na tenké plátky.

Cesto rozvaľkajte na papieri na pečenie do kruhu, hrúbka by nemala byť väčšia ako pol centimetra. Neznepokojujte sa, ak to nebude úplne pravidelný kruh, pretože galetta má mať rustikálny vzhľad. Na cesto rozotrite džem/mascarpone/feta/bazalkové pesto, podľa toho, akú galetku pripravujete, pričom 2-3 centimetre od okraja nechajte prázdne. Na džem poukladajte nakrájané hrušky a posypte ich nasekanými vlašskými orechmi. Na mascarpone rozložte čerešne. Na rozdrvenú fetu poukladajte nakrájané cherry paradajky a na bazalku poukladajte nakrájané šampiňóny.

Konce cesta preložte dovnútra, t. j. mierne nad náplň, aby získali charakteristický polouzatvorený vzhľad. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.

Preneste do pekáča a pečte asi 40 minút, t. j. kým cesto nezíska peknú zlatistú farbu. Vyberte z rúry a galetku nechajte 5 minút odpočívať, nakrájajte a podávajte.

Dobrú chuť!