Jarná zľava 15 % s kódom APRIL15 predĺžená | Len do polnoci →
Až -15 % na kúpeľňu | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept: semla s brusnicovým džemom a marcipánom

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Recept, ktorý je v Škandinávii prinajmenšom rovnako obľúbený ako koláče u nás – ide o šišku nazývanú semla, ktorá je plnená mandľovou náplňou a šľahačkou. Vyznačuje sa bohatým a hutným kysnutým cestom okorenené kardamómom.

Slovinská blogerka a šéfkuchárka Mateja Delakorda pre vás pripravila novú zimnú verziu tohto lahodného dezertu. A tu je prvý tip – ak nemáte kardamóm, použite cukor s bourbonskou vanilkou. Chuť je, samozrejme, iná, ale v našich podmienkach dostupnejšia surovina.

Budete potrebovať:

Pre 16 kusov po 40 gramoch si pripravte:
  • 125 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 300 g múky
  • 70 g cukru
  • 1 rozšľahané vajcia
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • lyžica práškového kardamómu alebo cukru s bourbonskou vanilkou
  • 80 g zmäknutého masla

Náplň:

  • 300 g brusnicového džemu
  • 30 g marcipánu
  • 250 g mascarpone
  • 150 g smotany
  • 2 lyžice práškového cukru

Dodatok:

  • rozšľahané vajcia + lyžica mlieka
  • cukor na posypanie

Postup:

  1. Mlieko nalejeme do misy kuchynského mixéra, vmiešame droždie, pridáme lyžicu cukru a 2 lyžice múky. Premiešame a počkáme 10 minút, aby droždie začalo bublať. K droždiu pridáme zvyšné prísady okrem masla a miesime pri nízkych otáčkach. Po 5 minútach začneme po troškách pridávať zmäknuté maslo. Miesime ďalších 10 minút. Z hladkého a mäkkého cesta vytvarujeme guľu a misu na 10 minút prikryjeme utierkou.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie.
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a rozdelíme ho na 16 dielov. Každý kus by mal vážiť asi 40 g. Z každého kúska vytvarujeme guľu. Položíme ich na plech, prikryjeme utierkou a necháme ich ešte 60 – 90 minút kysnúť, podľa toho, ako je teplo v miestnosti. Cesto obsahuje veľa masla, takže proces kysnutia je pomalší.
  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  2. Gule potrieme rozšľahaným vajcom a mliekom a pečieme ich v rúre 15 – 20 minút dozlatista. Upečené guľôčky preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Marmeládu dáme do misky, nastrúhame marcipán a zmiešame s marmeládou.
    Príprava krému: Smotanu vyšľaháme a ku koncu šľahania pridáme mascarpone. Šľaháme dotuha a pridáme cukor. Preložíme do zdobiaceho vrecka s ľubovoľnou tryskou.
  3. Vrch každej gule odrežeme, len trochu vydlabeme a naplníme lyžičkou džemu. Navrch dáme lyžičku náplne. Priklopíme odrezaným vrchom gule a posypeme práškovým cukrom.