Takže už nečakajte a inšpirujte sa nielen receptami foodblogerky Kitchen Story, ale aj našimi tipmi na zdravé raňajky.
2 porcie, príprava 15-20 minút
1. Rozohrejte hriankovač.
2. Plátky chleba zľahka potrite z jednej strany horčicou.
3. Na dva plátky chleba položte syr, plátky hrušky, rukolu a prikryte zvyšnými plátkami chleba.
4. Vrchné plátky chleba potrite maslom a vložte do rozpáleného grilu. Grilujte asi 2 minúty dozlatista.
Toasty podávajte so šalátom zo sezónnej zeleniny.
Tieto jablkové muffiny vás zbavia predsudkov, že zdravé a sladké raňajky sú len ovsené vločky s jogurtom a ovocím. Kým špaldová múka dodáva nezameniteľnú chuť a poskytuje dostatok sacharidov, vajcia a kyslá smotana sú zdrojom bielkovín a tukov.
2 kusy, príprava a pečenie 30-40 minút
1. Najprv predhrejte rúru na 180 °C a vyložte papierovou formou na muffiny.
2. Najskôr si pripravíme posýpku. V miske rukami spracujte ovsené vločky, múku, cukor, škoricu a maslo nakrájané na menšie kúsky.
3. Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovník a nakrájajte ich na malé kocky.
4. V kuchynskom robote vyšľahajte vajcia a cukor dohladka. Postupne zašľaháme olej, mlieko a kyslú smotanu.
5. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli.
6. Obe zmesi zmiešame na hladké cesto a pridáme nakrájané jablká. Pomocou lyžice preneste cesto do pripravenej formy. Posypte a vložte do predhriatej rúry. Pečte dozlatista 20-25 minút.
Ak potrebujete veľmi rýchle zdravé raňajky, smoothie je jasná voľba. Ale neuspokojte sa len s ovocím. Aby vás nápoj zasýtil na dlhšiu dobu, nemali by v ňom chýbať bielkoviny, napríklad v podobe gréckeho jogurtu alebo ovseného mlieka.
2 porcie, príprava: 10 minút
1. Očistite a nakrájajte ovocie na menšie kúsky.
2. Vložíme ho do stojanového mixéra, ochutíme citrónovou šťavou a zalejeme rastlinným mliekom.
3. Rozmixujte dohladka a podávajte vo vysokých pohároch.
Mandľové mlieko je menej kalorické ako kravské mlieko a jeho konzistencia je vhodná na riedenie nápoja. Na druhej strane ovsené mlieko pomáha zahusťovať smoothie.
Zdravé raňajky dodajú vášmu telu dostatok energie na začiatok dňa. Aby ste o niekoľko minút opäť nepocítili hlad, váš tanier by mal obsahovať vyváženú zmes všetkých makroživín - proteínov, sacharidov a tukov. Preto sa nebojte dať si na tanier od všetkého trochu. A nezabudnite na ovocie alebo zeleninu.
Kľúčom k zdravým raňajkám určite nie sú len zahraničné superpotraviny, ale práve naopak. Ide predovšetkým o miestne a sezónne potraviny. A tiež tým, že si jedlo vychutnáte v pokoji so svojimi blízkymi. Dáte tak svojmu telu priestor na trávenie a budete tiež vnímavejší na pocit sýtosti.
Slané raňajky
Sladké raňajky
Fotografie: Kitchen Story