5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Biskupský chlebíček: recept a tipy na jeho prípravu

Ak chcete svojich blízkych pohostiť dezertom, ktorý nielen skvele vyzerá, ale ktorého príprava vám nezaberie veľa času, upečte biskupský chlebíček.

Navyše môžete použiť hrozienka, datle, orechy alebo kandizované ovocie, ktoré vám zostalo z pečenia vianočného pečiva.

Inšpirujte sa receptom blogerky V kuchyni so Zuzkou a našimi tipmi na chutný biskupský chlebíček.

Ingrediencie na cesto

  • 6 žĺtkov
  • 1 vajce
  • 150 g hladkej múky + na vysypanie formy na pečenie
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 100 g kandizovaného ovocia (ja som použila papáju)
  • 20 g brusníc
  • 50 g masla + na vymastenie formy
  • brusnice a kandizované ovocie na ozdobu, môžete použiť aj plátky mandlí
  • kôra z ½ citróna

Prísady na polevu

  • 150 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 150 g horkej čokolády

Príprava cesta a pečenie

Buchtovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Do miešacej misy dáme žĺtky, vajcia, nastrúhanú kôru a cukor. Misku zahrejeme vo vodnom kúpeli nad hrncom s horúcou vodou a miešame, kým zmes nedosiahne teplotu 55 °C.

Šľahajte v mixéri alebo kuchynskom robote, kým nebude hustá a spenená. Za stáleho miešania pomaly pridávame múku a prášok do pečiva. Keď sa zmes stane jednotnou a hladkou, pridáme kandizované ovocie, brusnice a úplne nakoniec rozpustené a vychladnuté maslo.

Tenko nalejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 170 °C približne 40 minút.

Pred vybratím z rúry koláč skontrolujte drevenou špajdľou. Po vybratí z cesta by mala byť drevená špajdľa suchá.

Zdobenie biskupského chlebíčka

Po upečení nechajte niekoľko minút vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

V hrnci zohrejeme smotanu na 60 °C, pridáme do misky s nasekanou čokoládou a miešame, kým nevznikne hladká poleva.

Pod chlebíček položíme plech a ideálne aj mriežku, aby sme ho vyvýšili, a začneme polievať. Vrch ozdobíme zvyšnými brusnicami a kandizovaným ovocím.

Bonami tipy na prípravu biskupského chlebíčka

  • Aby sa biskupský chlebíček v rúre nerozpadol, uistite sa, že vajíčka sú vyšľahané do hustej peny.
  • Keď sa čokoláda rozpustí, pridajte do nej trochu tuku. Môžete ju vyšľahať s trochou smotany alebo dokonca s kockou masla.
  • Ak je spodok chlebíčka po upečení nafúknutejší, môžete po vychladnutí časť odrezať, aby bol na tanieri rovno.
  • Biskupský chlebíček môžete upiecť aj vo forme na muffiny. Po upečení potom muffiny ozdobte čokoládou alebo marcipánom.
  • Zdobiť môžete nielen kandizovaným ovocím, ale aj orechmi alebo lyofilizovanými malinami.

Foto: In kitchen with Zuz

Viac inšpirácie