Buchtovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Do miešacej misy dáme žĺtky, vajcia, nastrúhanú kôru a cukor. Misku zahrejeme vo vodnom kúpeli nad hrncom s horúcou vodou a miešame, kým zmes nedosiahne teplotu 55 °C.
Šľahajte v mixéri alebo kuchynskom robote, kým nebude hustá a spenená. Za stáleho miešania pomaly pridávame múku a prášok do pečiva. Keď sa zmes stane jednotnou a hladkou, pridáme kandizované ovocie, brusnice a úplne nakoniec rozpustené a vychladnuté maslo.
Tenko nalejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 170 °C približne 40 minút.
Pred vybratím z rúry koláč skontrolujte drevenou špajdľou. Po vybratí z cesta by mala byť drevená špajdľa suchá.
Po upečení nechajte niekoľko minút vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
V hrnci zohrejeme smotanu na 60 °C, pridáme do misky s nasekanou čokoládou a miešame, kým nevznikne hladká poleva.
Pod chlebíček položíme plech a ideálne aj mriežku, aby sme ho vyvýšili, a začneme polievať. Vrch ozdobíme zvyšnými brusnicami a kandizovaným ovocím.
Foto: In kitchen with Zuz