-15 % na všetko s kódom NARODENINY15*Platí aj v predajni. Nevzťahuje sa na zľavnené a vybrané produkty.

-15 % na všetko s kódom NARODENINY15*Platí aj v predajni. Nevzťahuje sa na zľavnené a vybrané produkty.

Premena storočného domčeka na elegantné bývanie

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Príbeh Anny a Tomáša začal pred mnohými rokmi. Spoznali sa, zamilovali a rozhodli sa založiť rodinu. Zaobstarali si preto malý domček pri lese a tešili sa na spoločnú budúcnosť.

Šesť mesiacov po narodení ich dcéry ale lekári u malej Aninky diagnostikovali zriedkavé ochorenie, kvôli ktorému potrebuje maximálnu starostlivosť. Úprava domu Aninkiným potrebám preto rodine veľmi pomôže.

Inšpirujte sa premenou interiéru v rámci českého programu Jak se staví sen, ktorý sa vysiela každý piatok o 22:00 na TV Prima a na webových stránkách.

Bezbariérovosť na prvom mieste

Keď si manželia kupovali opravený domček s takmer storočnou históriou, nepredpokladali, že ho bude nutné prispôsobiť potrebám ich dcérky. Výškové rozdiely podláh v jednotlivých miestnostiach totiž sťažujú Aninke pohyb po dome na kolieskovom kresle či pojazdnej stoličke, ktorú pre ňu Tomáš postavil.

To chcela rodina zmeniť. Dúfali preto, že im dizajnéri pomôžu s navrhnutím interiéru nielen bezbariérového, ale aj praktického a útulného.

Výrazných zmien sa preto dočkala chodba, kúpeľňa a kuchyňa spojená s obývacou izbou. Dizajnéri koncipovali priestor tak, aby uľahčil život mladej rodine s ťažkým osudom a zároveň rešpektoval atmosféru starého domu.

Obývacia izba pred premenou

Obývacia izba po premene

Elegantný a vzdušný priestor

Ako dominantnú farbu interiéru zvolili dizajnéri béžovú, ktorú doplnili bielou, pozlátenými detailmi a svetlým drevom. Vzhľadom na to, že sa pri výbere nábytku, doplnkov aj osvetlenia držali čistých línií a minimalistického dizajnu, pôsobí miestnosť vzdušne a noblesne.

Praktickosti napomohlo aj umiestnenie televízneho stolíka do priestoru, čím vymedzili obývaciu časť od jedálenskej.

A pretože v obývacej izbe s jedálňou trávi rodina najviac času, mysleli dizajnéri aj na hrací kútik pre Aninku. Do skladacieho domčeka v rohu miestnosti je možné pohodlne schovať lavicu aj škatuľu s hračkami.

Moderná kuchyňa s útulnou jedálňou

Cestou striedmosti sa dizajnéri vydali aj v prípade kuchynskej linky. Stavili preto na kombináciu lesklých béžových dvierok, bielej pracovnej dosky a vstavaných spotrebičov. K modernému rázu prispeli aj strohé čierno lakované úchytky a dômyselne riešené úložné priestory.

Vďaka tomu, že dizajnéri umiestnili jedáleň pred obývačku, mohlo okolo stola pribudnúť aj viac miest na sedenie. K béžovo čalúneným stoličkám pridali jednoduchú drevenú lavicu s kožušinou, ktorá celému posedeniu dodala útulnosť, pocit hrejivosti a zároveň odkazuje na stáročnú históriu domu.

K elegantnému interiéru napomohli aj dlhé biele závesy z ľahkého materiálu, ktoré zaistia rodine súkromie, a napriek tomu prepustia do miestnosti dostatok svetla.

Produkty

Kuchyňa pred premenou

Kuchyňa po premene

Dômyselné riešenie úložných priestorov

Ďalším dôležitým krokom pre dizajnérov bolo prispôsobenie kúpeľne tak, aby vyhovovala potrebám Aninky. Okrem bežnej sanity preto nechýba ani priestranný sprchovací kút, do ktorého sa zmestí aj kresielko.

Aby aj v kúpeľni dosiahli dizajnéri čistého dojmu, schovali práčku so sušičkou do skrine.

Pri úpravách chodby sa dizajnéri tiež zamerali na dostatok úložných priestorov a zachovanie vzdušnosti. Tomu pomohlo umiestnenie zrkadla, jednoduchého vešiaka a svetlého nábytku – šatníkových skríň, skriniek na topánky a ratanového pufu.

Kúpeľňa pred premenou

Kúpeľňa po premene

Chodba pred premenou

Chodba po premene

Tvorcovia premeny

Premenu tohto interiéru mali na starosti dizajnéri Andrea Hylmarová a Marek Povolný.