5 € pre vás RegistráciaPrihlásenie5 € pre vás Košík
DomovDomovInšpirácia

Recept: makové buchtičky s lekvárom

Tento dokonalý jesenný dezert vyvoláva spomienky na detstvo. Buchtičky sú poliate lahodnou zmesou masla, džemu a citrónovej kôry a poliate sladeným mliekom. Tento recept pripravila slovinská foodblogerka Mateja Delakorda.

Ingrediencie na cesto:

  • 300 ml mlieka,
  • 50 g masla,
  • 50 g cukru,
  • 20 g droždia,
  • 500 g bielej múky,
  • 50 g maku,
  • citrónová kôra,
  • 2 žĺtky.
  • Náplň:

  • 100 g masla,
  • 5 lyžíc slivkového lekváru,
  • kôra z citróna.
  • Poleva:

  • 250 ml mlieka,
  • 4 lyžice rumu alebo likéru amaretto.
  • Príprava:

    1. Mlieko zohrejte. Oddeľte dve polievkové lyžice mlieka na droždie a v zostávajúcom mlieku rozpustite maslo a vanilkový cukor.

    2. Potom pripravte cesto: začnite s droždím – do malej misky dajte lyžicu cukru a lyžicu múky, pridajte droždie a jemne premiešajte s dvoma lyžicami mlieka. Kvasnicovú zmes nechajte, aby zdvojnásobila objem.

    3. Do misy kuchynského mixéra pridajte múku, mak a citrónovú kôru, potom pridajte mlieko a maslo, dva žĺtky a zmes droždia a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť, aby sa masa s čiernymi bodkami zdvojnásobila.

    4. Na plnku vyšľahajte maslo, citrónovú kôru a 5 lyžíc slivkového lekváru.

    5. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik hrubý asi pol centimetra. Potrite ho rozpusteným maslom a obdĺžnik pozdĺžne zrolujte. Nakrájajte na buchty, pričom hrúbku prispôsobte plechu na pečenie.

    6. Zapnite rúru na 180 stupňov.

    7. Buchty prikryte a nechajte asi pol hodiny kysnúť, potom pečte 30 až 35 minút.

    8. Dve minúty pred ich upečením priveďte mlieko do varu, pridajte rum alebo likér amaretto. Nalejte na buchty a plech vložte späť do rúry, ale rúru vypnite. Pochúťku necháme asi 10 minút odpočívať.

    9. Podávajte teplé. Možno podávať s omáčkou z redukovaného a zohriateho džemu.

    Tip: ak máte chuť na sladké, pridajte do mlieka cukor, aby boli buchty ešte sladšie.

    Viac inšpirácie