1. Mlieko zohrejte. Oddeľte dve polievkové lyžice mlieka na droždie a v zostávajúcom mlieku rozpustite maslo a vanilkový cukor.
2. Potom pripravte cesto: začnite s droždím – do malej misky dajte lyžicu cukru a lyžicu múky, pridajte droždie a jemne premiešajte s dvoma lyžicami mlieka. Kvasnicovú zmes nechajte, aby zdvojnásobila objem.
3. Do misy kuchynského mixéra pridajte múku, mak a citrónovú kôru, potom pridajte mlieko a maslo, dva žĺtky a zmes droždia a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť, aby sa masa s čiernymi bodkami zdvojnásobila.
4. Na plnku vyšľahajte maslo, citrónovú kôru a 5 lyžíc slivkového lekváru.
5. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik hrubý asi pol centimetra. Potrite ho rozpusteným maslom a obdĺžnik pozdĺžne zrolujte. Nakrájajte na buchty, pričom hrúbku prispôsobte plechu na pečenie.
6. Zapnite rúru na 180 stupňov.
7. Buchty prikryte a nechajte asi pol hodiny kysnúť, potom pečte 30 až 35 minút.
8. Dve minúty pred ich upečením priveďte mlieko do varu, pridajte rum alebo likér amaretto. Nalejte na buchty a plech vložte späť do rúry, ale rúru vypnite. Pochúťku necháme asi 10 minút odpočívať.
9. Podávajte teplé. Možno podávať s omáčkou z redukovaného a zohriateho džemu.
Tip: ak máte chuť na sladké, pridajte do mlieka cukor, aby boli buchty ešte sladšie.