Zľava 15 % s kódom JAR15 | Ušetrite ešte dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódom FLAIR20 | Ušetrite ešte dnes →
5 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Recept na srdiečkové venčeky s malinovou a citrónovou polevou

Máme pre vás variáciu tradičných crullers. Upečte ich v tvare srdca, naplňte ich malinovým krémom a polejte citrónovou polevou. Môžete ich pripraviť ako prekvapenie pre svoju mamu na Deň matiek.

Na prípravu cesta na venčeky budete potrebovať

Zložky na cesto:

  • 125 ml plnotučného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 1 polievková lyžica cukru,
  • 150 g hladkej múky,
  • 4 vajcia,
  • štipku soli.

    Náplň:
  • 250 ml mlieka,
  • 1/2 vanilkového pudingu*,
  • 60 g kryštálového cukru,
  • 1/2 vanilkového struku (len jadierka),
  • 3 žĺtky.
    *Miesto pudingu môžete použiť kukuričný škrob alebo hladkú múku.

    Na záver:
  • 250 g mascarpone,
  • 50 - 100 g zmäknutého masla,
  • mletý vanilkový cukor,
  • podľa chuti možno pridať trochu malinového pyré.

    Malinová poleva:
  • 100 g mrazených alebo čerstvých malín,
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,
  • jemne mletý cukor.

    Na ozdobu:

  • čerstvé maliny,
  • sušené maliny,
  • jedlé kvety,
  • nasekané nesolené pistácie.
  • Ako pripraviť cesto na venčeky

    1. Mlieko, vodu, maslo, cukor a štipku soli dáme do hrnca a na miernom ohni zohrievame, kým sa maslo úplne nerozpustí. Keď je mlieko horúce a maslo rozpustené a začnú sa tvoriť bublinky, pridáme múku a zvýšime teplotu. Múku prudko premiešajte a pomocou variča "vyklopte" cesto okolo hrnca, pričom ho niekoľkokrát prevaľkajte. Čím lepšie a dôkladnejšie ho vyfúknete, tým lepšie bude pri pečení a lepšie sa nafúkne.
    2. Najprv nechajte cesto vychladnúť a potom doň vmiešajte vajcia - musia sa vmiešavať postupne, jedno po druhom. Keď zašľaháte tretie vajce a konzistencia je veľmi hustá, pridajte ešte jedno vajce alebo len polovicu rozšľahaného vajca. Konzistencia musí byť taká, aby držala tvar a nebola riedka, ale ani príliš hustá. Musí sa dať ľahko rozotrieť na plech.
    3. Predhrejte rúru na 180 °C. Horný a dolný ohrev. Testo nepečte na teplovzdušný režim.
    4. Na papier na pečenie nakreslite srdiečka, napr. pomocou vykrajovačky na srdiečka. Kreslite s rozostupom asi 5 cm, cesto sa veľmi nafúkne. Potom papier na pečivo otočte a pomocou cukrárskeho vrecka naneste cesto na vopred nakreslené srdiečka.
    5. Srdiečka na plechu môžete zľahka postriekať studenou vodou, alebo naopak, posypať trochou práškového cukru - oboje zabráni praskaniu.
    6. Korpusy pečieme v spodnej časti rúry 25 - 35 minút dozlatista. Počas pečenia neotvárajte rúru, aspoň počas prvých 20 minút. Zmena teploty by cesto okamžite stiahla a nič ho nezachráni.
    7. Po upečení je dobré urobiť na dne každého cesta malý otvor, napríklad špáradlom, aby para vyšla von. Po úplnom vychladnutí srdiečka okolo nich nakrájame.

    Ako pripraviť vanilkový krém a polevu na venčeky

    Krém
    1. Základ na krém - creme patissiere, je potrebné pripraviť deň pred plnením
    2. Do hrnca dajte všetky prísady, t. j. mlieko, puding alebo škrob, vanilku, cukor a žĺtky. Dôkladne premiešame metličkou a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nezhustne ako puding. Hneď po uvarení prikryte potravinárskou fóliou, pričom potravinársku fóliu položte priamo na krém. Po vychladnutí uložte do chladničky.
    3. Na druhý deň vyšľahajte pripravený krém s mascarpone. Zvlášť vyšľahajte maslo do nadýchanej peny. Potom po lyžičkách pridávajte maslo a zašľahajte ho do pudingového krému s mascarpone. Podľa chuti pridajte vanilkový cukor.
    4. Hotový krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s rezanou alebo rovnou špičkou a fúkaním ho nanesieme na spodnú časť srdca. Vrchnú časť srdca prikryjeme a vložíme do chladničky stuhnúť.

    Topping
    1. Maliny povaríme s citrónovou šťavou a potom precedíme cez jemné sitko. Vzniknuté malinové pyré (keď je studené) zmiešame s jemne mletým cukrom. Pomer cukru a pyré upravte podľa toho, akú hustotu polevy chcete mať. Ak chcete mať chrumkavú kôrku, urobte polevu veľmi riedku.
    2. Ak chcete bielu citrónovú polevu, zmiešajte cukor len s trochou citrónovej šťavy.
    3. Polevu naneste na naplnené vence a pred zaschnutím ich ozdobte kvetmi, ovocím alebo orechmi.

    6 zásad, aby sa cesto vždy podarilo

    1. Cesto naozaj dobre uvarte, čím dôkladnejšie ho v hrnci uvaríte, tým lepšie sa upečie.
    2. Vajíčka pridávajte postupne, vždy po vmiešaní predchádzajúceho.
    3. Existujú dva triky, ako zabrániť tomu, aby cesto počas pečenia popraskalo - cesto na plechu pred vložením do rúry postriekajte vodou alebo ho posypte práškovým cukrom.
    4. Počas pečenia neotvárajte rúru, náhly pokles teploty by spôsobil stiahnutie cesta, ktoré sa nedá napraviť.
    5. Nepečte cesto na horúcom vzduchu, ale len na spodnom a hornom ohreve.
    6. Pripravené surové cesto môžete skladovať aj v chladničke, vydrží 1 - 2 dni.

    Ďalšie tipy na pečenie crullerov, ktoré sa vám môžu hodiť

  • Na náplň sme si pripravili základný pudingový krém, ktorý sa používa aj do žĺtkových crullers. Ak chcete ľahší krém, vyšľahajte ho potom s mascarpone.
  • Keď ho vyšľaháte s maslom, krém bude stabilnejší, vydrží dlhšie a korpusy nebudú také mokré.
  • Pri príprave krému je dôležité mať suroviny pri rovnakej teplote, aby sa krém nezrazil.
    Pri príprave syra je potrebné dodržiavať pravidlá pre prípravu syra.
  • Pudingový základ na krém si pripravte deň/večer vopred. Vždy ho vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby dostatočne stuhol.
  • Ak sa vám stane, že sa krém zrazí, môžete to ľahko napraviť krátkym ohriatím. Buď na vodnom kúpeli, alebo na 15 - 20 sekúnd v mikrovlnnej rúre. Potom opäť vyšľahajte.

    Obtiažnosť: stredne ťažká
    Čas: Približne 2 h + čas chladenia
    Počet porcií: 20 - 25 kusov